10 χρόνια iPhone

Πριν 10 χρόνια, εμφανίστηκε το σημαντικότερο ίσως gadget όλων των εποχών. Το iPhone, έκανε την εμφάνισή του αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και μόνο για ένα δίκτυο, με την Apple να έχει διαθέσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια συσκευές μέχρι τις μέρες μας από τα συνολικά 14 διαφορετικά μοντέλα που έχουν κυκλοφορήσει.

Από τις 9 Ιανουαρίου του 2007 όταν ο Steve Jobs αποκάλυπτε για πρώτη φορά στο κοινό του συνεδρίου MacWorld Expo το iPhone και τις δυνατότητές του σε μια ιστορική παρουσίαση, ήταν φανερό ότι η νέα δημιουργία της Apple είχε έρθει για να μείνει. Αναμενόμενα το πρώτο smartphone της Apple συνάντησε και αντιδράσεις, με αρκετούς να αναφέρουν τις σημαντικές ελλείψεις του σε σχέση με τον ανταγωνισμό αλλά και την ακριβή του τιμή, δύο στοιχεία που μέχρι και σήμερα αποτελούν θέματα συζητήσεων σε κάθε ανακοίνωση νέου μοντέλου iPhone. Χαρακτηριστικότερη ίσως στιγμή των επικριτών του πρώτου iPhone αποτελεί η ειρωνική απάντηση του τότε CEO της Microsoft, Steve Ballmer σε ερώτηση για τις σκέψεις του για τη συσκευή της Apple.

Πλέον 10 χρόνια μετά τίποτα δεν είναι το ίδιο στη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας, με την Apple να έχει αναδειχτεί στην πολυτιμότερη εταιρεία όλων των εποχών με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 800 δισ. δολάρια, κάτι που οφείλεται αναμφίβολα στην επιτυχία του iPhone. Άλλωστε οι πωλήσεις των διαφόρων μοντέλων του iPhone είναι υπεύθυνες πλέον για το 60-70% των εσόδων της εταιρείας ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η Apple κατέχει τα τελευταία χρόνια ποσοστό άνω του 85% των συνολικών κερδών ολόκληρης της αγοράς κινητών τηλεφώνων.

Γυρνώντας το χρόνο πίσω, το τοπίο στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ήταν αρκετά διαφορετικό, με τη Microsoft να ξεχωρίζει με την πλατφόρμα των Windows Mobile και τις εταιρείες BlackBerry, Motorola και Nokia να σαρώνουν σε πωλήσεις. Συγκριτικά η πρόταση της Apple έφερνε κάτι εντελώς διαφορετικό στο χώρο με εντυπωσιακή εμφάνιση και ποιότητα κατασκευής όσο και χτυπητές ελλείψεις τόσο σε επίπεδο hardware όσο και στο software. Σε ότι αφορά το hardware η δυνατότητα διασύνδεσης με το Internet γινόταν μέσω 2G δικτύων και όχι 3G, ενώ αισθητή ήταν και η απουσία GPS δέκτη.

Σε επίπεδο λογισμικού, οι χτυπητές απουσίες ήταν αυτή του copy/paste, της υποστήριξης MMS, της δυνατότητας σύνδεσης με άλλο smartphone μέσω Bluetooth για ανταλλαγή αρχείων όπως ringtones αλλά και η αδυναμία εγγραφής βίντεο με την κάμερα των 2MP. Ακόμα όσοι προχωρούσαν σε αγορά, δε μπορούσαν να το ενεργοποιήσουν άμεσα αν πρώτα δεν το συνέδεεαν μέσω καλωδίου με το PC/Mac υπολογιστή τους προκειμένου να γίνει η ενεργοποίηση μέσω iTunes, μια συνθήκη η οποία συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια.

Το πρώτο iPhone ξεχώριζε για την ενσωμάτωση της multi-touch τεχνολογίας σε μια οθόνη 3,5 ιντσών όπου σε συνδυασμό με την πλατφόρμα iPhone OS, έκανε πολύ εύκολο το χειρισμό της συσκευής, με τον κάτοχο της να χρησιμοποιεί μόνο τα δάκτυλα του και όχι κάποιο stylus ή κάποιο φυσικό πληκτρολόγιο που κυριαρχούσαν μέχρι τότε. Το iPhone OS -το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε iOS- έκανε τη διαφορά από την πρώτη στιγμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό φέρνοντας μια νέα γενιά εφαρμογών με μεγάλα εικονικά πλήκτρα, sliders αλλά και εντυπωσιακά animation.

Για το χειρισμό τους, ο κάτοχος του iPhone μπορούσε (και μπορεί) να πραγματοποιήσει μια σειρά κινήσεων (gestures) στην οθόνη όπως swipe, pinch, scrolling, pinch to zoom και φυσικά το απλό πάτημα (tap) για την επιλογή μιας λειτουργίας. Η απλότητα χειρισμού της πλατφόρμας αποτέλεσε έναν ακόμη λόγο για την επιτυχία του iPhone αφού ακόμα και όσοι έβρισκαν δύσκολη τη χρήση ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου, με το iPhone μπορούσαν γρήγορα να χρησιμοποιήσουν τις περισσότερες λειτουργίες του. Το μεγάλο στοίχημα στην περίπτωση αυτή ήταν η απόφαση της Apple να μην ενσωματώσει φυσικό πληκτρολόγιο στη συσκευή και να στηριχθεί σε ένα εικονικό, με το κοινό να του δίνει ψήφο εμπιστοσύνης παρά τα μικρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν αρχικά.

Από τις προεγκατεστημένες εφαρμογές που ξεχώριζαν ήταν αυτή του Mail αλλά και του iPod όπου ο χρήστης μπορούσε να «πιάσει τη μουσική του», με εμφάνιση του εξώφυλλου σε κάθε άλμπουμ και εύκολη μετάβαση σε κάθε τραγούδι που επιθυμούσε να ακούσει. Επιπλέον η πρώτη έκδοση του Safari browser άφηνε αρκετά πίσω όλους τους άλλους mobile browsers της εποχής, εμφανίζοντας κάθε ιστοσελίδα σχεδόν όπως σε έναν υπολογιστή, με τη κίνηση pinch to zoom να επιτρέπει την εύκολη ανάγνωση τους. Εξαίρεση αποτελούσαν όλες οι ιστοσελίδες που διέθεταν flash περιεχόμενο, με τον Jobs να αντιτίθεται στην υποστήριξη της τεχνολογίας στο iPhone εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργούσε στην αυτονομία της συσκευής, μια απόφαση που οδήγησε μετά από χρόνια στην πλήρη κατάργηση της τεχνολογίας από την Adobe.

Μπορεί στις μέρες μας να ακούγεται τρελό, όμως τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του iPhone, η Apple και ο ίδιος ο Steve Jobs αντιδρούσαν σθεναρά στις εκκλήσεις για άνοιγμα της πλατφόρμας προκειμένου ο καθένας να μπορεί να δημιουργήσει εφαρμογές για το iPhone OS. Στην ιστορία άλλωστε έχει μείνει το δημόσιο γράμμα του Jobs με το οποίο ο συνιδρυτής της Apple απέκλειε κάθε πιθανότητα παρουσίας εφαρμογών άλλων κατασκευαστών στο iPhone, προτρέποντας τους προγραμματιστές να επενδύσουν στην ανάπτυξη web 2.0/ajax εφαρμογών για τον Safari browser.

Ένα χρόνο μετά, τον Ιούλιο του 2008 και μετά από αρκετές εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις (jailbreak κοινότητα), ο Jobs πείστηκε, με την Apple να εγκαινιάζει το App Store αρχικά με 500 εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών, αποτελώντας στην ουσία μια δεύτερη επανάσταση στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Εν έτη 2017, το App Store διαθέτει περισσότερες από 2.2 εκατομμύρια εφαρμογές και παιχνίδια, με τα downloads να έχουν ξεπεράσει τα 130 δισεκατομμύρια.

Στα επιτεύγματα του App Store περιλαμβάνονται ακόμη τα 2 εκατομμύρια θέσεων εργασίας που η Apple πιστεύει ότι έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του, με την εταιρεία να επωφελείται το 30% από τη συνολική τιμή πώλησης κάθε εφαρμογής. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι προγραμματιστές έχουν κερδίσει περισσότερα από 70 δισ. δολάρια τα 8 χρόνια λειτουργίας του App Store, ένας αν μη τι άλλο εντυπωσιακός αριθμός που φανερώνει και το υγιές οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια η Apple.

Τον προσεχή Σεπτέμβριο, η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα γενιά iPhone μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και ένα μοντέλο που θα ενσωματώνει οθόνη που θα στηρίζεται για πρώτη φορά στην OLED τεχνολογία, και η οποία θα διακρίνεται ακόμα για τα ελάχιστα περιθώρια που θα διαθέτει.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss