Το Alexandrov Ensemble, γνωστό και ως Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, έρχεται στην Ελλάδα

Το παγκοσμίου φήμης συγκρότημα του Αλεξαντρόφ, με 130 χορωδούς, μουσικούς και χορευτές της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Μόσχας, έρχεται για δύο μοναδικές εμφανίσεις στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στην Αθήνα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίο στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στη Θεσσαλονίκη, τιμώντας τον 1 χρόνο από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, που στέρησε τη ζωή σε 64 μέλη του.

Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, ξεκίνησε το 1928 σαν μουσικό σύνολο αποτελούμενο από 12 στρατιώτες με βασική αποστολή να ψυχαγωγεί τα σοβιετικά στρατεύματα οπουδήποτε στον κόσμο βρίσκονταν και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’30 είχε φτάσει να απασχολεί 300 καλλιτέχνες και η φήμη του είχε ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας.

Πέρυσι, όμως και ανήμερα των Χριστουγέννων, το Alexandrov Ensemble, έχασε το ένα τρίτο των μελών του, όταν το αεροπλάνο που επέβαιναν συντρίφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς πήγαιναν στη Συρία για να ψυχαγωγήσουν τα εκεί ρωσικά στρατεύματα.

Το Alexandrov Ensemble είναι η επίσημη στρατιωτική χορωδία των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, πήρε το όνομά της από τον πρώτο της διευθυντή, Βασίλιεβιτς Αλεξαντρόφ, αγαπημένο του Στάλιν και συνθέτη του Εθνικού ύμνου της Ρωσίας, και αποτελείται από μια αποκλειστικά ανδρική χορωδία, μια μουσική ορχήστρα και ένα χορευτικό σύνολο.

Το ρεπερτόριο του συγκροτήματος περιλαμβάνει περισσότερες από 2.000 μουσικές συνθέσεις: επαναστατικά τραγούδια, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς όπως η Κατιούσα, η Καλίνκα, θρησκευτική μουσική (όπως το Ave Maria), Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κλασικές συνθέσεις Ρώσων και ξένων συνθετών, καθώς και μεγάλες επιτυχίες της παγκόσμιας μουσικής. Μάλιστα σε προηγούμενη επίσκεψη τους στη χώρα μας είχαν τραγουδήσει στα ελληνικά το «Όταν σφίγγουν το χέρι», των Μίκη Θεοδωράκη- Γιάννη Ρίτσου.

Η Χορωδία, στη διάρκεια του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου έδωσε πάνω από 1500 συναυλίες, πολλές από αυτές και στη πρώτη γραμμή, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ηθικού του Κόκκινου Στρατού. «Τραγουδιστικό όπλο του Κρεμλίνου» αποκάλεσε το Alexandrov Ensemble ο Winston Churchill, μετά τη συναυλία που έδωσαν σαν επίσημη προσκεκλημένοι στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Γιάλτας.

Το 1990 συνόδευσε τον Ρότζερ Γουότερς στη συναυλία του The Wall στο Βερολίνο, για να εορταστεί η πτώση του τοίχους και μαζί τραγούδησαν το αντιπολεμικό τραγούδι «Bring the Boys Back Home».

Το 1993 έδωσαν συναυλία μαζί με τους Φιλανδούς Leningrad Cowboys μπροστά σε 70.000 θεατές, και ο σκηνοθέτης Άκι Καουρισμάκι τη γύρισε σε ταινία (Total Balalaika Show). Το 1994 συμμετείχαν στα MTV Awards και πλέον ξεκίνησαν ένα επίμονο και συνεχές φλερτ με την ποπ κουλτούρα.

Η χορωδία του συνόλου συνδυάζει την αρμονία και την καθαρότητα του ακαδημαϊκού τραγουδιού με την πολύχρωμη συναισθηματικότητα και την καλλιτεχνική ποιότητα που είναι απαραίτητη σε κάθε παραδοσιακή λαϊκή παράσταση, ενώ χαρακτηρίζεται από υψηλές φωνητικές δεξιότητες.

Το χορευτικό σχήμα, με τις εντυπωσιακές επιδόσεις του στη σκηνή, συνεισφέρει με μεγάλη επιτυχία στο υψηλό επίπεδο του Συνόλου.

https://www.youtube.com/watch?v=5wbEf3-ES5Q

Η επιτυχία της χορωδίας, των σολίστ και του χορευτικού συνόλου βασίζεται κατά μεγάλο βαθμό στον ευέλικτο και αρμονικό ήχο της ορχήστρας, με την ξεχωριστή σύνθεση των οργάνων της. Η ορχήστρα συνδυάζει με ιδιαίτερη επιτυχία παραδοσιακά ρωσικά έγχορδα, όπως η μπαλαλάικα και η domra, με ακορντεόν, ξύλινα πνευστά και χάλκινα όργανα.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, το Σύνολο Αλεξαντρόφ θεωρείται ισότιμο με θεσμούς όπως τα μπαλέτα Μπολσόι, το Εριμτάζ, η Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ και το Μουσείο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Μόσχα.

Ώρα έναρξης: 20:30

Οι πόρτες ανοίγουν στις 18:30

Διάρκεια: 110 λεπτά χωρίς διακοπή

Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση 12 ευρώ, Ταμείο 15 ευρώ

Για τη αρένα: Προπώληση 20 ευρώ, Ταμείο 25 ευρώ

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss