Απόκριες 2017: Καρναβάλια σε όλη την Ελλάδα

Γεμάτη έθιμα και παραδόσεις είναι η Ελλάδα το τριήμερο των Απόκρεων. Γάμοι βλάχικοι ή καραγκούνικοι, αλευρομουτζουρώματα, γαϊτανάκια, καμήλες, τράτες, άρματα, καρναβάλια και κυνήγια θησαυρών είναι μερικοί μόνο από τις ιδιαίτερες γιορτές με τους οποίους διασκεδάζουν οι Έλληνες στις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα.

Περισσότεροι από 30.000 καρναβαλιστές, οι οποίοι συμμετείχαν στην χτεσινή «ποδαράτη» παρέλαση, στο κέντρο της Πάτρας.

Η παρέλαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:30 και στην κορυφή βρισκόταν ο βασιλιάς καρνάβαλος. Ακολουθούσαν το άρμα της βασίλισσας που φέτος είναι η ‘Αντρια Παναγιωτοπούλου, καθώς και τα υπόλοιπα καρναβαλικά άρματα του δήμου.

Στην συνέχεια την σκυτάλη πήραν τα μέλη των 126 πληρωμάτων του «κρυμμένου θησαυρού». Πολύχρωμες και πρωτότυπες στολές που χαρακτηρίζονται από φαντασία, ανατροπή και ευρηματικότητα, αντλούν τα θέματά τους τόσο από την πολιτική, όσο και από την καθημερινότητα.

Οι καρναβαλιστές, με τους δικούς τους φωτισμούς στις στολές τους και τα καπέλα τους, προσφέρουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα, δίνοντας μεγαλοπρέπεια στην τελευταία νύχτα του πατρινού καρναβαλιού του 2017.

Παράλληλα, τα πεζοδρόμια της οδού Κορίνθου, όπως και η πλατεία Γεωργίου, έχουν κατακλυστεί από κόσμο που παρακολουθεί την παρέλαση και συμμετέχει στην μεγάλη γιορτή της πόλης, αφού οι καρναβαλιστές έχουν καταφέρει με τον δικό τους τρόπο, να τους παρασύρουν στους ρυθμούς της χαράς και του κεφιού.

Η γιορτή και η καρναβαλική διασκέδαση συνεχίστηκε όλη την νύχτα στην Πάτρα, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 14:00 και την τελετή λήξης που θα πραγματοποιηθεί στις 21:00, στο μόλο της Αγίου Νικολάου.

Δείτε φωτογραφίες του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου από την νυχτερινή παρέλαση.

Γιαουρτομαχίες και κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στο Ναύπλιο

Με μεγάλη συμμετοχή αναβίωσε το παραδοσιακό παιχνίδι «Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού» στην Πλατεία Συντάγματος στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ναυπλίου το Σαββάτο.

Ένα μέρος του παιχνιδιού θέλει τα παιδιά να βουτάνε με το πρόσωπο μέσα σε γιαούρτι και αφρό για να βρουν ένα γρίφο του κρυμμένου θησαυρού.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Δήμο Ναυπλιέων και τον ΔΟΠΠΑΤ, στοχεύουν στη διατήρηση της παράδοσης και την αναβίωση των εθίμων, παλαιών και νεότερων.

Καρναβάλι στη Λάρισα

Σε ρυθμούς αποκριάς κινήθηκε η Λάρισα το Σάββατο, όπου «μπουλούκια» μεταμφιεσμένων τριγύρισαν στην πόλη και αναβίωσαν παραδοσιακά έθιμα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στη Λάρισα δεν υπήρξε Καρνάβαλος και παρέλαση με άρματα, αλλά θίασοι μεταμφιεσμένων, τα περίφημα μπουλούκια, που τα συνόδευσαν μουσικοί με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά, ξεσηκώνοντας την πόλη με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους.

Σε μια πλευρά της πόλης από νωρίς το πρωί στήθηκε ένας παραδοσιακός γάμος με έντονο αποκριάτικο και χιουμοριστικό στοιχείο. «Στολίσαμε τη νύφη, το μυστήριο έγινε και στήσαμε ένα μεγάλο γλέντι με χορούς και μουσικές στο κέντρο της Λάρισας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χορίαμβος Νίκος Σαμαρίνας, περιγράφοντας το αποκριάτικο δρώμενο που υλοποίησε το μπουλούκι του συλλόγου.

Αντίστοιχα και ο Σύλλογος Μικρασιατών Λάρισας, αναβίωσε το έθιμο της καμήλας, και ένα μπουλούκι με συνοδεία οργάνων χόρεψε στους πεζόδρομους της πόλης. Πόντιοι και Αργιθεάτες, αλλά και ο Σύλλογος Φιλιππούπολης με τις δικές τους ιδιαίτερες στολές έστησαν το δικό τους γλέντι στη κεντρική πλατεία της Λάρισας και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Το ξανθιώτικο καρναβάλι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών

Έντονα χρώματα. Μουσική, χορός, στολές, παιδιά, γονείς, μικροί και μεγάλοι. Φέτος στους δρόμους της Ξάνθης θα παρελάσουν περίπου 12.000 καρναβαλιστές – ντόπιοι, μέλη συλλόγων κι εκδρομείς από όλη την Ελλάδα. Επισκέπτες έχουν έρθει στη Θράκη από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία. Τα ξενοδοχεία όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας Αν.Μ.Θράκης είναι γεμάτα. Ενδεικτικό είναι ότι περισσότεροι από 5.000 Τούρκοι τουρίστες θα βρεθούν αυτό το τριήμερο στη Θράκη.

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές στην Ξάνθη κορυφώνονται σήμερα με την Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση και το ξέφρενο γλέντι στο μεγάλο πάρκο με τη συμμετοχή όχι μόνο των Καρναβαλιστών, αλλά και του κόσμου.

15 μέρες ξέφρενου γλεντιού, 30 Πολιτιστικοί Σύλλογοι, 52 χρόνια διεξαγωγής, 100.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο. Ένα μεγάλο γλέντι που γράφει τη δική του ιστορία στην όμορφη Ξάνθη.

Και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η αυλαία θα πέσει με το Ξανθιώτικο έθιμο «το κάψιμο του Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι κι επισκέπτες, παρακολουθούν τη λήξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα.

Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss