ΑΒΒΑ και Queen από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Ηλεκτρικές κιθάρες και μπάσα, ντραμς, ενισχυτές και συνθεσάιζερ δίνουν τη θέση τους σε βιολιά και κοντραμπάσα, κλαρινέτα, τρομπόνια και φλάουτα, για να αποδώσουν διάσημες επιτυχίες, όπως τα«Mamma Mia», «Honey, honey» και «The Show Must Go On».

Την πρωτότυπη καλλιτεχνική αποστολή αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας 110 μουσικοί και 70 χορωδοί, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν από τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης αυθεντικά τραγούδια των ABBA και των Queen, διασκευασμένα και ενορχηστρωμένα για συμφωνική ορχήστρα υπό τη μορφή κλασικής σονάτας.

Στη συναυλία συμφωνικού ροκ, που θα δοθεί την Παρασκευή 5 Μαΐου, στις 21.00, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής (κτήριο Μ1), θα παρουσιαστούν σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση δύο ιδιαίτερα συμφωνικά έργα, τα οποία έλκουν την έμπνευσή τους από 33 αγαπημένες μελωδίες των θρυλικών συγκροτημάτων.

Πρόκειται το «Symphonic Abba» του Αλέξιου Πρίφτη και το «The Queen Sympony» του Τόλγκα Κασίφ (Tolga Kashif), τα οποία θα αποδώσουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενες στο δεύτερο έργο από τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης «Μαίρης Κωνσταντινίδου».

Τα δύο μουσικά σύνολα θα διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης, αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, ενώ τη μουσική διδασκαλία της χορωδίας έχει αναλάβει η Μαίρη Κωνσταντινίδου, καθηγήτρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

«Εντυπωσιακό αποτέλεσμα» 

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
 «Το αποτέλεσμα της όσμωσης μεταξύ της ροκ και της κλασικής μουσικής είναι πράγματι εντυπωσιακό και μάλλον ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα, εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας το μέγεθος που έχουν να επιδείξουν οι δύο ορχήστρες, αλλά και τη συμμετοχή της πολυμελούς χορωδίας κατά το δεύτερο μέρος της συναυλίας.
Αυτό που θα ακουστεί στη συναυλία της 5ης Μαΐου θα είναι οικείο στα αυτιά του κοινού, καθώς έχουμε να κάνουμε με μελωδίες ιδιαίτερα γνωστές και αγαπημένες», λέει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης.

Το έργο «Symphonic Abba» βασίζεται σε 18 τραγούδια του θρυλικού σχήματος ποπ μουσικής από τη Σουηδία, όπως είναι μεταξύ άλλων τα «Take A Chance On Me», «Voulez-Vous» και «Waterloo». Διαιρείται σε τέσσερα μέρη κατά το σύνηθες μορφολογικό σχήμα της κλασικής συμφωνίας (Allegro, Andante, Moderato και Allegro Vivace).

Η σύνθεση του έργου έγινε κατά παραγγελία της ΕΡΤ για τις ανάγκες της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και ανατέθηκε το Νοέμβριο του 2016 στο γνωστό ενορχηστρωτή και διευθυντή ορχήστρας Αλέξιο Πρίφτη, ο οποίος ολοκλήρωσε την εργασία του το Μάρτιο του 2017.

Το έργο «The Queen Sympony», το οποίο παρουσιάζεται επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, φέρει τη σφραγίδα της έμπνευσης του Τόλγκα Κασίφ (Tolga Kashif), Βρετανού συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας και μουσικού παραγωγού με τουρκοκυπριακή καταγωγή.

Το 1974 ο Φρέντι Μέρκιουρι, τραγουδιστής, πιανίστας, συνθέτης και στιχουργός των Queen, δήλωνε ότι «θα ήθελε να δει άλλους να δίνουν τη δική τους, ιδιαίτερη ερμηνεία» σε δικά του τραγούδια – και ο Τόλγκα Κασίφ έκανε ακριβώς αυτό.

Το έργο που συνέθεσε εν έτει 2000, αποτελείται από έξι μέρη (Adagio Misterioso, Allegretto, Adagio, Allegro Vivo, Andante Doloroso και Andante Sostenuto) και βασίζεται σε 15 γνωστές μελωδίες του ροκ σχήματος από τη Βρετανία, όπως «Bohemian Rhapsody», «We Will Rock You», «We Are the Champions» και «Who Wants to Live Forever».

Η εκδήλωση συμφωνικού ροκ έχει διάρκεια 110 λεπτά (συμπεριλαμβανομένου του διαλείμματος).

Οι τιμές των εισιτηρίων ανέρχονται σε 15, 10 και 5 ευρώ (μειωμένο).

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss