Το Μπονσάι 391 ετών που επιβίωσε στη Χιροσίμα

Μπορεί μερικοί από εμάς να μην είμαστε ικανοί ούτε καν να κρατήσουμε «ζωντανό» έναν βασιλικό στο μπαλκόνι μας, όμως υπάρχουν λάτρεις της τέχνης των μπονσάι που καταφέρνουν, με την φροντίδα και την αφοσίωσή τους, να διατηρούν στη ζωή τα ομώνυμα δεντράκια επί αιώνες, κληροδοτώντας τα μάλιστα σαν θησαυρό από γενιά σε γενιά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα δεντράκι μπονσάι που φυτεύτηκε το 1625 και φέτος κλείνει τα 391 χρόνια ζωής, έχοντας μάλιστα επιβιώσει από καταστροφές βιβλικού μεγέθους, όπως η έκρηξη της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα.

Την εποχή της επίθεσης στην ιαπωνική πόλη, δηλ. το 1945, το συγκεκριμένο μπονσάι άνηκε στην οικογένεια Γιαμάκι, η οποία κατοικούσε περίπου τρία χιλιόμετρα από το σημείο όπου οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν την βόμβα που σκότωσε περίπου 140.000 άτομα. Κατά περίεργο τρόπο, τόσο το πολύτιμο δεντράκι όσο και η οικογένεια που το φρόντιζε σαν μέλος της κατάφεραν να επιβιώσουν από την τρομερή επίθεση

Σήμερα, το όμορφο αυτό φυτό βρίσκεται στο Εθνικό Δενδροκομείο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Δόθηκε ως δώρο στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον «δάσκαλο» στην καλλιέργεια των μπονσάι, Μασάρου Γιαμάκι, το 1976.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσωπικό του Δενδροκομείου δεν γνώριζε τίποτα για την σχέση του μικροσκοπικού δέντρου με τη Χιροσίμα μέχρι το 2001, όταν οι εγγονοί του Γιαμάκι επισκέφθηκαν τον κήπο και αποκάλυψαν αυτήν την εκπληκτική λεπτομέρειας από την ιστορία του εκθέματος.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss