CiNema στο σπίτι: 4 + 1 προτάσεις για να περάσεις το Σαββατοκύριακο… με pop corn κατ’ οίκον

Είστε cinefreaks; Είστε όμως και σπιτόγατοι; Τότε με αυτό το άρθρο (που θα βγαίνει κάθε Παρασκευή), πετύχαμε διάνα. Γιατί μοναδικός σκοπός του είναι να απολαύσετε καλές (ως πολύ καλές) ταινίες στο σπίτι! Οπότε, είτε μόνοι είτε με παρέα, διαλέξτε την αγαπημένη σας… και καλή σας θέαση!

Molly’s Game

Σκηνοθεσία: Aaron Sorkin
Παίζουν: Jessica Chastain, Idris Elba,Kevin Costner, Michael Cera
Λίγα λόγια για την ταινία: Το «Molly’s Game» είναι η αληθινή ιστορία της Μόλι Μπλουμ (Τζέσικα Τσαστέιν), της όμορφης Ολυμπιακής κλάσεως σκιέρ που οργάνωνε τα πιο αποκλειστικά και υψηλού ρίσκου παιχνίδια πόκερ για μια δεκαετία, πριν συλληφθεί στα μέσα της νύχτας από 17 πράκτορες του FBI. Οι παίκτες της περιλάμβαναν μεταξύ άλλων την αφρόκρεμα του Χόλιγουντ, δημοφιλείς αθλητές, μεγαλοεπιχειρηματίες και – χωρίς η ίδια να το ξέρει – την Ρωσική μαφία. Μόνος της σύμμαχος, ο δικηγόρος υπεράσπισης της (Ίντρις Έλμπα), που γνωρίζοντας την, θα μάθει πως η Μόλι δεν είναι μόνο όσα οι εφημερίδες ταμπλόιντ επιλέγουν να μας πουν για εκείνη.
Η γνώμη μας: Τα τελευταία χρόνια κάθε σενάριο που έρχεται απο τα χέρια του Aaron Sorkin και αποτυπώνεται στο “πανί”, γίνεται κάτι σαν γεγονός, δημιουργώντας κινηματογραφικό ενθουσιασμό, με ταινίες όπως τα A Few Good Men, Moneyball, Steve Jobs, και The Social Network, με την τελευταία να του φέρνει και το πολυπόθητο αγαλματάκι. “Κουρασμένος”, βλέπωντας άλλους σκηνοθέτες να γυρίζουν τα σεναριά του, παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και αποφοιτά απο την “λέσχη σκηνοθετών”, για χάρη της Molly Bloom, μιάς γυναίκας η οποία έζησε το δικό της αμερικάνικο όνειρο, έφτιαξε αλλά και έχασε μια μικρή περιουσία στήνοντας παράνομα και “ακριβά” παιχνίδια πόκερ, με πελάτες επιχειρηματίες και διαβόητους μαφιόζους, μέχρι στάρ του Hollywood, με τα ονόματα των Ben Affleck, Tobey Maguire ακόμα και του Leonardo Di Caprio, να φιγουράρουν στήν λίστα της.

Το βασικό χαρακτηριστικό της ταινίας είναι οι γρήγοροι, σχεδόν καταιγιστικοί (σε ορισμένα σημεία) της ρυθμοί. Και παρ’ ολο που η ταινία είναι κάτι που μπορεί να έχεις ξαναδεί …δεν ξεκολλάς την ματιά σου απο αυτήν, με τα γεγονότα να διαδέχονται το ένα το άλλο. Μη φανταστείτε όμως πως αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χαθείτε και να βρεθείτε μετέωροι ανάμεσα στα φωτεινά αλλά, κυρίως, σκοτεινά σημεία της ταινίας. Το αντίθετο μάλιστα. Με το συνεχές παιχνίδι με το χρόνο που “παίζει” ο Sorkin, η ταινία δεν χάνει την προσοχή του κοινού της ούτε για ένα λεπτό και τα 140 λεπτά της περνούν κυριολεκτικά δίχως να το καταλάβει κανείς.

Υπεύθυνος για τα παραπάνω; Η πυροβόλο-πένα του Sorkin, ο οποίος με το πυκνό του και καλογραμμένο του σενάριο (οι ατάκες μεταξύ Chastain και Elba πέφτουν σαν το χαλάζι και είναι απολαυστικές), εστιάζει στήν συναισθηματική κατάσταση της Bloom, προσλαμβάνει επαγγελματίες ντίλερ και επαγγελματίες παίκτες πόκερ, ως κομπάρσους και αποτυπώνει όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά τις σκηνές του πόκερ, τόσο που δεν χρειάζεται να είσαι παίχτης του παιχνιδιού για να απολαύσεις την ταινία, αλλά οι φίλοι του πόκερ είναι σίγουρο οτι θα εκτιμήσουν την αυθεντικότητά της.

Σκηνοθετικά ο Sorkin, έχοντας πάρει μαθήματα και κόλπα απο ανθρώπους όπου έχει συνεργαστεί, τα χρησιμοποιεί πρός όφελος του, αλλά λίγο άτολμα, ενω σχεδόν ποτέ δεν τσαλακώνει την λαμπερή εικόνα της “πριγκίπισσας” του. Μια πριγκίπισσα, όπου στην φυσιογνωμία της Chastain ο Sorkin βρίσκει την κατάλληλη σεναριακή του μούσα, η οποία με μια tour de force ερμηνεία, πραγματικά καθηλώνει.

Απο το υπόλοιπο cast ξεχωρίζει ο Idris Elba, ο οποίος μετά απο ενα σερί άτυχων επιλογών, δείχνει να ξαναβρίσκει την φόρμα του, ενω ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τον μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο του Michael Cera, όπου ως Παίκτης Χ (χαρακτήρας που είναι βασισμένος στόν Tobey Maguire έναν απο τούς πιο “σκληρούς” πελάτες της Bloom), είναι απλά απολαυστικός. Φυσικά δεν ξεχνάμε και τον φορμαρισμένο Kevin Costner, στο ρόλο του απαιτητικού πατέρα της Bloom, οποίος όπου και όποτε εμφανίζεται στήν ταινία, κλέβει για λίγο την παράσταση.

Συμπερασματικά το Molly’s Game, πρόκειται για μια ταινία που θα ικανοποιήσει και το πιο απαιτητικό κοινό, καθώς είναι φτιαγμένη για να αρέσει και ακριβώς αυτό το σκοπό υπηρετεί με εξαιρετικό τρόπο.

3,5/5

Η ταινία κυκλοφορεί σε Dvd.

 

 

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Σκηνοθεσία: Martin McDonagh

Πάιζουν: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell

Λίγα λόγια για την ταινία: Μετά από μήνες χωρίς να έχει βρεθεί ο ένοχος στην υπόθεση δολοφονίας της κόρης της, η Μίλντρεντ Χέις κάνει μία τολμηρή κίνηση, παραγγέλνοντας τρεις πινακίδες στο δρόμο που οδηγεί στην κωμόπολη της, οι οποίες έχουν ένα αμφιλεγόμενο μήνυμα για τον σεβαστό σερίφη της περιοχής, Ουίλιαμ Ουίλοουμπι.

Η γνώμη μας: Διαβάστε την αναλυτικά εδω

Η ταινία κυκλοφορεί σε Bluray και Dvd.

 

On Body and Soul

Σκηνοθεσία: Ildikó Enyedi

Παίζουν: Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider

Λίγα λόγια για την ταινία: Ο Έντρε είναι οικονομικός διευθυντής στο σφαγείο που έρχεται να δουλέψει ως υπεύθυνη ποιοτικού ελέγχου η Μαρία, μια νέα και όμορφη γυναίκα με μια μορφή αυτισμού που την καθιστά απόμακρη με τους ανθρώπους Ο Έντρε που έχει παράλυτο το αριστερό του χέρι έλκεται από τη Μαρία Η έλξη θα γίνει πιο δυνατή όταν διαπιστώσουν ότι βλέπουν το ίδιο όνειρο.

Η γνώμη μας: Το hit του χειμώνα στις ελληνικές αίθουσες, Χρυσή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου και υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Όσκαρ. Με αφετηρία μια πολύ όμορφη ιδέα –ένας άντρας και μια γυναίκα που βλέπουν κάθε βράδυ το ίδιο όνειρο, χωρίς να το ξέρουν– η Ενιέντι στήνει ένα ανοικονόμητο, πλην με τον τρόπο του συναρπαστικό δείγμα ποιητικού σινεμά, καταγράφοντας μέσα από μια σειρά αντιθέσεων την πορεία δύο ηρώων που παλεύουν να σπάσουν τα δεσμά μιας αποστειρωμένης καθημερινότητας και να δραπετεύσουν μαζί στην χώρα του ονείρου. Sleeper hit του χειμώνα στις ελληνικές αίθουσες, Χρυσή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου και υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

3/5

Η ταινία κυκλοφορεί σε Dvd.

 

 

Wind River

Σκηνοθεσία: Taylor Sheridan

Παίζουν: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen

Υπόθεση: Μία κοπέλα βρίσκεται νεκρή σε μία απομονωμένη ινδιάνικη περιοχή της Αμερικής. Μία νεοσύλλεκτη πράκτορας του FBI θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με έναν ντόπιο κυνηγό άγριων ζώων με την ελπίδα να εξιχνιάσει την υπόθεση. Ο κυνηγός έχει ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινότητα καθώς και ένα παρελθόν που τον κατατρέχει και τον ωθεί να κάνει τα πάντα για ανακαλύψει τους ενόχους.

Η γνώμη μας: Διαβάστε την αναλυτικά εδω

Η ταινία κυκλοφορεί σε Dvd.

 

1968

Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης

Υπόθεση: Μέσα σε μία λαμπερή νύχτα, ξετυλίγεται μια ιστορία εθνικής ανάτασης, με επίκεντρο το θρυλικό αγώνα στο Καλλιμάρμαρο που παρακολούθησε ολόκληρη η Ελλάδα από το ραδιόφωνο, και πάνω από 80.000 άνθρωποι από κοντά («σπάζοντας» το ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη συνάθροιση σε αγώνα μπάσκετ). Οι συγκινητικές και αστείες ιστορίες της ταινίας συνθέτουν έναν πολύχρωμο μικρόκοσμο, αλλά και τον καμβά μιας συγκλονιστικής εποχής, και μιας ολόκληρης χώρας.

Η γνώμη μας: Μέσα σε μία λαμπερή νύχτα, ξετυλίγεται μια ιστορία εθνικής ανάτασης, με επίκεντρο το θρυλικό αγώνα στο Καλλιμάρμαρο που παρακολούθησε ολόκληρη η Ελλάδα από το ραδιόφωνο, και πάνω από 80.000 άνθρωποι από κοντά («σπάζοντας» το ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη συνάθροιση σε αγώνα μπάσκετ). Οι συγκινητικές και αστείες ιστορίες της ταινίας συνθέτουν έναν πολύχρωμο μικρόκοσμο, αλλά και τον καμβά μιας συγκλονιστικής εποχής, και μιας ολόκληρης χώρας.

Με μια έξυπνη ιδέα (υβρίδιο), αυτή του μυθοπλαστικού ντοκιμαντέρ, ο Τάσος Μπουλμέτης με αφορμή το κατόρθωμα της 4ης Απριλίου 1968 φτιάχνει μία ταινία εμπνευσμένη από τον άθλο μιας μικρής και πολύπαθης χώρας και μιας ομάδας που γεννήθηκε από τις στάχτες της Μικρασιάτικης καταστροφής για να θυμίζει σε όλους την ιστορία μας. Κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο την άτυπη τριλογία της προσφυγιάς, πρώτα με την Πολίτικη Κουζίνα και στήν συνέχεια με τον Νοτιά, καταφέρνει να κάνει μία ταινία με αφορμή έναν αθλητικό άθλο, δίδαγμα ζωής! Αυτό δηλαδή που πρέπει να είναι ο αθλητισμός για όλους μας.

Ο Τάσος Μπουλμέτης, επιστρατεύει ένα πλούσιο και ταλαντούχο καστ για να αποκαλύψει το συναρπαστικό παρασκήνιο πίσω από το άπιαστο όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Γιώργος Μητσικώστας, η Βασιλική Τρουφάκου, ο Ορφέας Αυγουστίδης, ο Στέλιος Μάινας, και πολλοί ακόμα αγαπημένοι ηθοποιοί, ενσαρκώνουν καθημερινές ιστορίες σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από καθοριστικές αλλαγές σε όλο τον πλανήτη. Μια χρονιά, το 1968, όταν η αναπάντεχη νίκη μιας ομάδας με ψυχή ανακήρυξε για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού την Ελλάδα κυπελλούχο Ευρώπης.

Υπενθυμίζοντας με σκηνοθετική απλότητα στους θεατές του, άνδρες και γυναίκες, σε όποια ηλικία κι αν είναι, την παιδική τους αγνότητα, αναδεικνύει πίσω και πάνω από τη φανέλα αυτό που δίνει νόημα στην κάθε φανέλα: Το θριαμβευτικό νόημα (κοινωνικό, ιστορικό, αθλητικό) του ίδιου του παιχνιδιού ως κομμάτι της ζωής.

3/5

Η ταινία κυκλοφορεί σε Dvd.

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss