CiNema …στο σπίτι: Koblic

1977, Αργεντινή. Η στρατιωτική δικτατορία αποφασίζει να εκτελέσει πολιτικούς κρατουμένους, ρίχνοντάς τους στη θάλασσα από πολεμικά αεροσκάφη. Ο Thomas Koblic είναι ένας πιλότος σε μία από τις μοιραίες πτήσεις. Όταν συνειδητοποιήσει τη μοίρα των επιβατών του, θα βρεθεί σε ένα από τα πια πιο αγωνιώδη σταυροδρόμια της ζωής του.
Καθώς η δικτατορία απλώνει τα πλοκάμια της σε όλη τη χώρα, ο Koblic προσπαθεί να κρυφτεί στην άγρια και διεφθαρμένη Αργεντινή.

Είχαμε γνωρίσει τον 54χρονο Sebastián Borensztein το 2011 με την ταινία «Η αγελάδα που έπεσε από τον ουρανό». Μια μαύρη κωμωδία με πρωταγωνιστή το θαυμάσιο Ricardo Darín, τον οποίο “διαλέγει” για “Πιλότο” του, σε ένα δραματικό φιλμ με έντονο το νουάρ στοιχείο το οποίο όμως στήν βάση του είναι ένα πολιτικό φιλμ, με θέμα τη χούντα του Βιδέλα, ενα θέμα που έχει δώσει αρκετές φορές “τροφή” στόν κινηματογράφο.

Ο σκηνοθέτης καταπιάνεται με εκείνη τη σκοτεινή περίοδο αποφασίζοντας να τη δει από την πλευρά ενός στρατιωτικού ο οποίος αρνήθηκε να πάρει μέρος στο μαζικό έγκλημα της δικτατορίας. Κι έτσι από θύτης μετετράπη ξαφνικά σε θύμα.

Ο Thomas Koblic, παίρνει μέρος, ως πιλότος, στις πτήσεις θανάτου με τις οποίες οι αντικαθεστωτικοί ρίχνονται στη θάλασσα.
Ευρισκόμενος σε μεγάλη μάχη με τη συνείδησή του, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης αρνείται να υπακούσει στις διαταγές και δεν ανοίγει τις πόρτες. Μετά από αυτό ένας μόνο δρόμος του απομένει: να εξαφανιστεί. Έτσι ο Κόμπλικ θα βρει καταφύγιο σε ένα μικρό χωριό στα νότια της χώρας, εργαζόμενος ως πιλότος σε ψεκαστικό αεροπλάνο ενός φίλου του. Ο τοπικός αστυνομικός Βελάρδε, άνθρωπος του καθεστώτος και διεφθαρμένος, αρχίζει να ερευνά την ταυτότητα του Κόμπλικ. Φίλος του Βελάρδε είναι ο άξεστος ιδιοκτήτης του βενζινάδικου ο οποίος δεν καλοβλέπει τον ξένο. Αντίθετα η Νάνσι, που όλοι νομίζουν πως είναι γυναίκα του, τον βλέπει με συμπάθεια. Σύντομα η αλήθεια αποκαλύπτεται και ο Thomas Koblic θα αναγκαστεί να προστατεύσει τον εαυτό του αλλά και τη Νάνσι.

Ο Sebastián Borensztein μέσα από μια προσωπική ιστορία συνδέει το άτομο με την κοινωνία και θέτει το ερώτημα για το αν όλες οι επιλογές μας είναι τελικά ζήτημα πολιτικής απόφασης.
Περιγράφοντας με υπαινικτικό τρόπο την κατάσταση της πατρίδας του εκείνη τη σκοτεινή περίοδο, φέρνει τον ήρωα του απέναντι στην πραγματικότητα και στήνει ένα δράμα, με αισθητικά στοιχειά γουέστερν, αλλά που κατά βάση πραγματεύεται το δικαίωμα της επιλογής και την προσωπικής ευθύνη.
Χρησιμοποιεί γι’ αυτό τον λόγο ως αφορμή την ερωτική ιστορία του ήρωά του, προκειμένου να αποκαλύψει έναν μηχανισμό εξουσίας, όπου ο “ήρωας” καλείται να αποδεχτεί ή ακόμα (αν μπορεί) και να απορρίψει. Με εκπληκτική φωτογραφία, δημιουργεί έντονο σασπένς, διαχειρίζεται τη βία σε ρεαλιστικά επίπεδα, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, ενώ χωρίς επαναστατικές φανφάρες, τον οδηγεί σε μια υπέρβαση των ορίων του.

Ο Ricardo Darín με φοβερή ένταση αποδίδει τον ρόλο του πιλότου, προσδίδοντάς του, έτσι, μια τραγική διάσταση, ενω ο μοναδικός Oscar Martínez (Ο Επιφανής Πολίτης) είναι υποβλητικός και σκοτεινός στον ρόλο του αστυνομικού.

Το Koblic είναι ενα πολύ δυνατό “πολιτικό” φιλμ το οποίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας στην Αργεντινή. Ενώ όμως η βάση του είναι πολιτική, ο σκηνοθέτης χειρίζεται με δεξιοτεχνία τους κώδικες τους νουάρ, του θρίλερ και του γουέστερν, κάτι που επιβεβαιώνει και το εκρηκτικό του φινάλε.

3/5

Η ταινία κυκλοφορεί σε DVD απο την Audio Visual.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss