CiNema …στο σπίτι: War for the Planet of the Apes (Blu-ray)

Στο τρίτο κεφάλαιο της εξαιρετικά επιτυχημένης blockbuster σειράς ταινιών, οι πίθηκοι μπλέκονται σε μία φονική μάχη, με έναν στρατό ανθρώπων υπό την ηγεσία ενός αδίστακτου Συνταγματάρχη.
Μετά τις ανυπολόγιστες απώλειες των πιθήκων, ο Caesar παλεύει με τα πιο σκοτεινά του ένστικτα και ξεκινά μία προσωπική αναζήτηση, ώστε να εκδικηθεί για το είδος του.
Όταν το ταξίδι του τους φέρει αντιμέτωπους πρόσωπο με πρόσωπο, ο Caesar και ο συνταγματάρχης θα αναμετρηθούν σε μία επική μάχη που θα κρίνει τη μοίρα των δύο ειδών, αλλά και το μέλλον του πλανήτη.

Η τρίτη ταινία του επιτυχημένου franchise, δια χειρός Matt Reeves, μπορεί μεν να μην διαθέτει καμία πρωτότυπη ιστορία -καθώς οι βάσεις έχουν μπεί στίς προηγούμενες ταινίες, όμως έχει επική ατμόσφαιρα, που συνδυάζεται με στoιχεία επιστημονικής φαντασίας και εντυπωσιακά εφέ, κι ενώ προορίζεται για ψυχαγωγία τολμάει ένα ενδιαφέρον κοινωνικο-πολιτικό σχόλιο.
Στο τρίτο κεφάλαιο της blockbuster τριλογίας, το μέλλον της ανθρωπότητας απειλείται και η ειρήνη ανάμεσα σε ανθρώπους και πιθήκους έχει διαταραχτεί.
Ο Caesar πρέπει να διαλέξει μεταξύ ηθικής και επιβίωσης, όταν βλέπει τους ανθρώπους να προελαύνουν, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει την δική του προσωπική τραγωδία.
Μαζί του οι αγαπημένοι του σύντροφοι αλλά κι ένα μικρό κορίτσι που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των δύο ειδών.
Ο Συνταγματάρχης όμως με τις φασιστικές του μεθόδους και τα στρατόπεδα εργασίας, όπου εξαθλιώνει τους πιθήκους, θα σταθεί εμπόδιο όχι μόνο στον δρόμο για την ελευθερία, αλλά και στην προσωπική ολοκλήρωση του Caesar, που θα πρέπει να ξεπεράσει το μίσος του και να συγχωρέσει.

Ο Matt Reeves, κινηματογραφώντας σε φιλμ 65 χιλιοστών κι έχοντας ως σύμμαχό του το εκπληκτικό soundtrack του βραβευμένου με Όσκαρ, Michael Giacchino, δημιουργεί μέσα στα χιονισμένα τοπία υποβλητικές ατμόσφαιρες, διαχειρίζεται με μαεστρία την έλλειψη πολλών διαλόγων και προσδίδει αναπάντεχες διαστάσεις σε μια ιστορία που δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, έχει όμως ενδιαφέροντες χαρακτήρες, ισχυρούς συσχετισμούς με την σημερινή πραγματικότητα, και καταφέρνει παρά τη μεγάλη της διάρκεια να αποφύγει τις φλυαρίες και τον διδακτισμό, ενώ δεν λείπουν οι εύστοχες και καλά δουλεμένες αναφορές σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα (στρατόπεδα εργασίας, Ολοκάυτωμα, Πόλεμος του Βιετνάμ), καταγράφοντας έτσι με μια σχεδόν “ποιητική βια” την αναπόφευκτη κατάληξη κάθε φασιστικού υβριδίου.

Από πλευράς οπτικοακουστικής μία παραγωγή όπως το War for the Planet of the Apes, η αλήθεια είναι πως προσφέρεται για… grande σεκάνς, ηχητικά εφέ και άλλα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα μεγάλα blockbusters.

Η εικόνα του Blu-ray είναι ολοφάνερα φροντισμένη έτσι ώστε ν’ αναδεικνύει τις μακρινές λήψεις, τις εντυπωσιακές σεκάνς και την ατμοσφαιρική φωτογραφία. Το επίπεδο λεπτομέρειας και ειδικά το δέρμα των πιθήκων είναι απίστευτα ευκρινές , το “βάθος”, τα πειστικά χρώματα – εκτυφλωτικά λαμπερά εκεί που πρέπει και ρεαλιστικά φυσικά εκεί που οφείλουν να είναι αληθοφανή – συνθέτουν ενα οπτικό τομέα αξιοζήλευτο.

Κι αν αυτό ισχύει μία φορά για την εικόνα, τότε ισχύει… δέκα φορές για τον ήχο. Το DTS HD Master σε διάταξη 7.1, είναι, χωρίς υπερβολή, ένα από τα πλέον εντυπωσιακά ηχητικά σύνολα που έχουμε συναντήσει τελευταία. Οι διάλογοι αποδίδονται με διαύγεια και σαφήνεια, το ηχητικό πεδίο που “πλέκει” μπροστά και γύρω από τον θεατή είναι ευρύ, “ζωντανό” και πάντοτε παρόν, τα εφέ χαρακτηρίζονται από κατευθυντικότητα και διακριτότητα, ενώ η μουσική συνοδεύει άλλοτε διακριτικά, άλλοτε με εξάρσεις, πάντοτε όμως ταιριαστά.

Το πραγματικό όμως τεχνολογικό επίτευγμα της ταινίας δεν είναι τα έτσι και αλλιώς εντυπωσιακά CGI, αλλά οι ίδιοι οι πίθηκοι που πλέον εδω γίνονται σχεδόν ανθρώπινοι. Όλη η “επιστημονική φαντασία” της ταινίας βασικά είναι και η φιλοσοφία της. Εδώ, ο Reeves ρωτά τι διακρίνει τους ανθρώπους από τα ζώα, καθώς οι πίθηκοι γίνονται “πιο έξυπνοι” (και οι άνθρωποι γίνονται σαφώς πιο σκληροί), γίνονται όμως επίσης και πιο μαλακοί, υπενθυμίζοντας ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται τόσο στο μυαλό όσο και στην καρδιά.

Δεν αποτελεί νεο οτι η “Σύγκρουση” του Matt Reeves ήταν μια, επική περιπέτεια και μία από τις καλύτερες ταινίες του καλοκαιριού που μας πέρασε. Αν αρχίσουμε, όμως, να επαινέσουμε κάποιον …περισσότερο, αυτός δεν είναι άλλος απο τον Andy Serkis στόν ρόλο του ηγέτη Caesar. Ο βρετανός ηθοποιός “δημιούργησε” το εκπληκτικό αυτόν ρόλο στήν “Εξέγερση” του 2011, σε σκηνοθεσία Rupert Wyatt, και τον απογείωσε στήν “Αυγή” του 2014, σε σκηνοθεσία του Reeves. Τώρα όμως παίζει τον χαρισματικό χιμπατζή – τον γεννημένο ηγέτη των πιθήκων – ξανά με μια δυναμική και ενα βαθύ συναίσθημα που είναι σαν να παρακολουθείς …σχεδόν Σαίξπηρ.

Ο Andy Serkis, λοιπόν, που έχει υποδυθεί και το Gollum στον “Άρχοντα των δαχτυλιδιών”, για ακόμα μια φορά πίσω από το προσωπείο του ρόλου του, δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία συνεπικουρούμενος από τα τελευταίας τεχνολογίας ειδικά εφέ της Weta Digital, ενώ ο δύο φορές προτεινόμενος για Όσκαρ, Woody Harrelson στον ρόλο του Συνταγματάρχη, αποτυπώνει με μια εκρηκτική ερμηνεία την παράνοια των ολοκληρωτικών καθεστώτων.
Συγκινητική και η μικρή Amiah Miller ως Nova, που με την ευαισθησία της δίνει μια νέα πνοή στο τρίτο κεφάλαιο της ιστορίας.

Με την Εξέγερση να στρώνει το έδαφος και την Αυγή να μας …”στέλνει”, η Σύγκρουση κλείνει υπέροχα την τριλογία και παράλληλα την εκπληκτική ιστορία των πιθήκων, με πλούσιες αλλά καλά σταθμισμένες δόσεις δράσης και συγκίνησης, παρέα με χαρακτήρες που καταλάβαινες, νοιώθεις και ταυτίζεσαι μαζί τους.

Ο Reeves διευθύνει με μαεστρία όλες τις διαμάχες που βλέπουμε να διαδραματίζονται μπροστά μας, δημιουργώντας έτσι μια έντονη κορύφωση στην ταινία του, η οποία μπορεί να έχει εξαιρετικά ειδικά εφέ αλλά όλα όσα συμβαίνουν δημιουργούνται χάρη στην προσοχή που δίνει ο Reeves στο σενάριο και τους χαρακτήρες του.

Η ταινία κυκλοφορεί σε Bluray, Bluray 3D και DVD, απο την Odeon.

3,5/5

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss