Διαγωνισμός του Newsmag με 12 μαθήματα Τάι Τσι Τσουάν

Για να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις οδηγίες μας στο Facebook. Ο διαγωνισμός είναι ευγενική χορηγία του Energy Tai Chi και του Aikido Koushikan Dojo

Το Τάι Τσι Τσουάν (Tai Chi Chuan, ή Taijiquan) που πολλές φορές το αποκαλούν και απλά Τάι Τσι είναι μια Κινέζικη εσωτερική πολεμική τέχνη και παράλληλα μια μορφή άσκησης και καλλιέργειας του qi (τσι εσωτερικής ζωτικής ενέργειας. Οι αρχές του Τάι Τσι σχηματίστηκαν εδώ και 2500 χιλιάδες χρόνια στην Κίνα, διαμορφώθηκε σαν τέχνη εδώ και 700 χρόνιαν περίπου και εξελίχθηκε στην σημερινή της μορφή τα τελευταία 300 χρόνια.. Στις μέρες μας είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη την Αμερική, και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό και δημοφιλές και στην Ελλάδα.

Η φιλοσοφία του Τάι Τσι στηρίζεται πάνω στις αρχές του Ταό δηλαδή του yin και του yang, τις δύο αντίθετες δυνάμεις που απαρτίζουν τα πάντα σε αυτό τον κόσμο. Οι φόρμες του Τάι Τσι είναι σύνολα από συγκεκριμένες κινήσεις που εκφράζουν τη δύναμη της ζωής, που συνεχώς αλλάζει και κυλάει. Η κάθε κίνηση εμπεριέχει την ισορροπία του γιν και του γιάνγκ και παράλληλα είναι μια τεχνική αυτοάμυνας.

Το Τάι τσι είναι έτσι δομημένο σαν τέχνη ώστε η εξάσκηση του να βοηθά στην ανάπτυξη και καλλιέργεια του Τσι (Qi) και στην καλύτερη ροή του. Ο τρόπος εξάσκησης στην τέχνη αυτή είναι πολύ προσεκτικά μελετημένος, έτσι ώστε εκτός από την αμυντική ικανότητα που προωθεί στον ασκούμενο, να επιδρά ιδιαίτερα ευεργετικά στη σωματική , νοητική και ψυχική υγεία του.

Ο σταθερός ρυθμός του, επιτρέπει στο υποσυνείδητο να ησυχάσει και οδηγεί σε βαθιά συγκέντρωση και συνειδητότητα (mindfulness), γιαυτό και πολλές φορές το αποκαλούν διαλογισμό σε κίνηση. Η συστηματική εξάσκηση του συμβάλει στην ηρεμία του νευρικού συστήματος, μειώνει το στρες, βελτιώνει τη συγκέντρωση και την προσοχή. Επίσης καθώς αναπτύσσεται η αμυντική ικανότητα του ατόμου, αναπτύσσεται η υπομονή και η εμπιστοσύνη στον εαυτό. Με την καθοδήγηση ενός δασκάλου δυναμώνει τις αρθρώσεις και το μυοσκελετικό σύστημα με ένα ήπιο τρόπο, δίνει ελαστικότητα και ευλυγισία στο σώμα χωρίς τον φόβο εξωτερικών τραυματισμών, και για αυτό είναι κατάλληλο για ανάνηψη από τραυματισμούς από άλλα αθλήματα και προφυλάσσει από αυτούς. Επίσης βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό την ισορροπία, αναπτύσσει την κινητική δεξιότητα, και έτσι ο ασκούμενος έχει καλύτερο έλεγχο και συντονισμό του σώματος του και πολύ καλύτερα αντανακλαστικά. Ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι καταπολεμά την κατάθλιψη, βοηθά ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα και παιδιά με διαταραχή προσοχής και υπερκινητικά.

Στην σημερινή εποχή λόγω του ότι το Tai Chi Chuan έχει αλλάξει πολλές μορφές με κίνδυνο να χάσει την αυθεντικότητα και την ουσία του, είναι πολύ σημαντικό να διδάσκεται κανείς από εκπαιδευτές που είναι πολύ κοντά στις αρχικές του ρίζες.

Ένα από τα πιο παραδοσιακά και διαδεδομένα στυλ είναι το Γιανγκ Στυλ. Η εκπαιδεύτρια Έλσα Κασάπογλου διδάσκει το Γιανγκ στυλ Τάι Τσι Τσουάν, όπως το έχει διδαχτεί σε βάθος ετών από τη δασκάλα της Λύδια Τυλλιανάκη και τον Master Alex Dong, υπό την αιγίδα του Tung Ying Jie Taiji Legacy.

Τα στυλ του Τάι Τσι

Τα κύρια στυλ του Ται τσι τσουάν είναι τα Chen (Τσεν), Yang (Γιάνγκ), Wu (Βού), Hao (Χάο) και Sun (Σαν). Δημιουργός του Ται τσι τσουάν θεωρείται ο Chan San -Feng. Το Τσέν στυλ είναι το παλαιότερο και παλαιότερα διδασκόταν μόνο ενδο-οιγενιακά. Ο δημιουργός του Γιάνγκ στυλ ο Yang Lu Chan (1799- 1872) προκειμένου να μάθει την τέχνη εργάστηκε ως υπηρέτης στο αρχοντικό των Τσεν και προσπαθούσε να μάθει κρυφοκοιτάζοντας, όταν τον ανακάλυψαν η πρόοδος που είχε κάνει μελετώντας κρυφά τον έκανε αποδεκτό ως μαθητή, καταρρίπτοντας την μέχρι τότε “οικογενειοκρατία”.

Στη συνέχεια ο Γιανγκ Λου Τσαν δημιούργησε το Γιανγκ στυλ, το οποίο δίδαξε στους γιούς του. Η σημερινή μορφή της φόρμας παραδοσιακού Γιάνγκ στυλ έχει καθιερωθεί από τον Yang Chen Fu (εγγονό του Yang Lu Chan), o οποίος αφαιρώντας την παλιά του δομή που περιείχε εκρηκτικές κινήσεις και ποδοκροτήματα δημιούργησε μια πιο ήρεμη, συνεχή, αργή κίνηση με ανάλαφρες αλλά σταθερές μετατοπίσεις. Αφοσιωμένος μαθητής του Yang Chen Fu ήταν ο Tung(Dong) Ying Jie, ιδρυτής του Dong Ying Jie Taiji Legacy και προπάππος του Master Dong Da De (Alex Dong).

Βιογραφικό της εκπαιδεύτριας Έλσα Κασάπογλου

Από το 2008 και μέχρι σήμερα η Έλσα Κασάπογλου εκπαιδεύτεται αδιάκοπτα στην τέχνη του Τάι Τσι Τσουάν από τη Δασκάλα της Λύδια Τυλλιανάκη (Senior Instructor) που ακολουθεί το Γιανγκ στυλ, της οικογενείας Tung /Dong (Tung Ying Jie Taiji Legacy) και από τον Μaster Alex Dong Έχει εκπαιδευτεί και μελετά σε βάθος: Φόρμες με άδεια χέρια : Slow set – Μεγάλη παραδοσιακή φόρμα γιάνγκ, Dong Family Fast Set (Γρήγορο σετ της οικογένειας Ντονγκ), Fa Jin Set, Hao style set- Μεγάλη παραδοσιακή φόρμα του στυλ Χάο, Φόρμα Δύο Ατόμων Φόρμες με Όπλα: Dao -Κυρτό Σπαθί απλή και προχωρημένη φόρμα, Jian – Ίσιο σπαθί, Two sticks set – φόρμα με δύο μπαστούνια και Push hands

Παράλληλα υπό την επίβλεψη της Λύδιας Τυλλιανάκη μελετάει και αρκετά συστήματα Τσικόνγκ, μεταξύ των οποίων Στατικό Τσικόνγκ (Ζανγκ Ζουάν), Ba Duan Jin, Τάι Τσι Τσικόνγκ, Τσικόνγκ των 5 Γιν οργάνων, Τσικόνγκ των 8 ζώων, Ταοϊστικό Τσικόνγκ, Λιαν Γκονγκ, Τσικόνγκ της Άγριας Χήνας (Dayan Qigong), Soaring Crane Qigong (Το Τσικόνγκ του Γερανού που πετάει).

Από φθινόπωρο του 2012 γίνεται βοηθός εκπαιδευτή, μαθαίνοντας έτσι στο πλευρό ενός ανώτερου εκπαιδευτή (senior instructor), τη διαδικασία διδασκαλίας σε πρακτικό επίπεδο, και επιπροσθέτως παρακολουθεί σειρά ειδικών σεμιναρίων για την διδασκαλία του Τάι Τσι Τσουάν.

Από το 2015 με παρότρυνση της δασκάλας της ξεκίνησε να διδάσκει αρχικά συμμετέχοντας έως και σήμερα ως εκπαιδεύτρια της σχολής στο πρόγραμμα ελεύθερων μαθημάτων “Τάι Τσι στο Πάρκο” που οργανώνει σε συνεργασία με διάφορες σχολές ο Πανελλήνιος Οδηγός Πολεμικών Τεχνών του Νίκου Ιλαρίδη.

Στη συνέχεια λαμβάνει ως registered instructor από τον Master Alex Dong πιστοποιητικό διδασκαλίας και συνεχίζει έως και σήμερα να διδάσκει Τάι Τσι και Τσι Κουνγκ στη σχολή της Λύδιας Τυλλιανάκη με ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές της σχολής όπου υπάρχει η ανάγκη, σε ειδικά διαμορφωμένο τμήμα για μικρά παιδιά, και σε τμήματα αρχαρίων.

Από το 2016 ξεκινά το Energy Tai Chi Chuan διδάσκοντας Τάι Τσι και Τσι Κουνγκ στον Πειραιά.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss