Δείξτε στο παιδί σας την αγάπη σας με απλά πράγματα

Οι περισσότεροι γονείς σήμερα είναι τόσο απορροφημένοι από την καθημερινότητα, την εργασία και τα προσωπικά τους ζητήματα, που εκτελούν το χρέος του ως γονείς μηχανικά και χωρίς συνειδητότητα. Έτσι, φτάνουν να αναρωτιούνται πώς πέρασαν

τόσο γρήγορα τα χρόνια και να αναπολούν στιγμές όπου το παιδί τους ήταν ακόμη στην αγκαλιά τους. Αυτοί οι γονείς δεν έζησαν το τώρα, έχασαν τη στιγμή γιατί το μυαλό τους ταξίδευε κάπου αλλού έξω από το παιδικό δωμάτιο.

Δυστυχώς είναι λίγοι οι γονείς που έγιναν γονείς συνειδητά και όχι γιατί έτσι έπρεπε ή γιατί ήταν το επόμενο λογικό βήμα στη ζωή τους. Υπάρχουν όμως ευτυχώς αρκετοί γονείς που επιθυμούν να βελτιωθούν και να δώσουν το καλύτερο του εαυτού τους στο ταξίδι αυτό της ζωής.

Δεν χρειάζεται να δείξεις με φαντασμαγορικό και εντυπωσιακό τρόπο την αγάπη σου στο μικρό σου πλάσμα. Δεν το ενδιαφέρει ο τρόπος, το ενδιαφέρει να την νιώσει βαθιά μέσα του, γιατί από αυτή σου την αγάπη τρέφεται. Μην το ξεχνάς ποτέ. Δείξ’ τη κι ας είναι άβολο στην αρχή, μην το πολυσκέφτεσαι απλά δείξε τι νιώθεις για το παιδί σου στο παιδί σου.

Δεν έχει νόημα να λες ότι το λατρεύεις σε φίλους και συναδέλφους και σε εκείνο να δείχνεις εγκράτεια και απόσταση «για να μην κακομάθει», «για να μην πάρουν τα μυαλά του αέρα», «για να μην μας πατήσει»… Σκέψεις που έχουν παρεισφρύσει στο μυαλό σου από μια παλιά αντίληψη και τελείως λανθασμένη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν την αγάπη τους αυθόρμητα μέσα από ερωτήσεις, φροντίδα (φαγητό, μπάνιο κ.τ.λ.) και φιλιά και χάδια. Και τα τελευταία είναι υπεραρκετά, αλλά διάβασε παρακάτω και κάποιες άλλες όμορφες ιδέες από το βιβλίο της Cyndi Haynes:

  1. Γράψτε 10 αρετές που θα θέλατε να θυμάται το παιδί σας για εσάς και κρατήστε τη λίστα σαν ένα χάρτη για να ανατρέχετε συχνά.
  2. Δείξτε ενδιαφέρον για τη ζωή του παιδιού σας: τα χόμπι του, τους φίλους του, τη μελέτη του, τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
  3. Πάρτε το στην αγκαλιά σας και αφήστε το να κλάψει στον ώμο σας όποτε είναι λυπημένο: μην το «διώχνετε» λέγοντας του ότι είναι μεγάλο παιδί πια ή κάνοντας τον κλόουν για να γελάσει. Αφήστε το να εκφραστεί και μετά προσπαθήστε να του φτιάξετε το κέφι.
  4. Παροτρύνετε το παιδί σας να προσκαλέσει ένα φίλο του να κοιμηθεί σπίτι σας.
  5. Κάντε ένα πάρτι επανασύνδεσης του παιδιού σας με τους φίλους του μια εβδομάδα πριν ανοίξουν τα σχολεία.
  6. Μάθετε στο παιδί σας να φροντίζει τον εαυτό του και την ατομική του υγιεινή. Μην θεωρείτε δεδομένο ότι γνωρίζει για αυτά τα πράγματα. Από εσάς περιμένει να διδαχτεί.
  7. Βοηθάτε το παιδί σας να θυμάται με χαρά γιορτές όπως τα Χριστούγεννα.
  8. Αφήνετε σημειώματα αγάπης στο παιδί σας για να τα δει το πρωί πριν πάει σχολείο.
  9. Κορνιζάρετε φωτογραφίες του παιδιού σας και κρεμάστε τες στο σπίτι σας ή στο γραφείο σας.
  10. Φτιάξτε του το αγαπημένο του φαγητό μια ημέρα που θα είναι κουρασμένο ή άκεφο, έτσι θα του φτιάξετε το κέφι.

Υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορείτε να δείχνετε την αγάπη σας στο παιδί σας. Ότι κι αν κάνετε πάντα να θυμάστε τις βασικές αρχές του γονικού ρόλου: κουράγιο και αφοσίωση στο παιδί από την κούνια του.

 

Χρύσα Παπακυργιάκη

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

 

 

                              

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss