Δοκιμαστική έξοδος στις αγορές για την Ελλάδα μετά από 3 χρόνια

Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο στις αγορές, την πρώτη της Ελλάδας μετά από 3 χρόνια. Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το αργότερο μέχρι την Τρίτη θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προσδοκά να αντλήσει μεταξύ 2 και 4 δισ. και το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης θα καλυφθεί μέσω της ανταλλαγής με το ομόλογο που λήγει το 2019.

Η βασικότερη προσδοκία του οικονομικού επιτελείου είναι η απόδοση να κυμανθεί κάτω από το 4.9% που είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά με το 5ετές του 2014, και σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να φτάσει το 4.3%.

Η κυβέρνηση φαίνεται να αποφάσισε στην έκδοση, παρά τα αρκετά περί του αντιθέτου μηνύματα, εκτιμώντας αρκετά στοιχεία θα μπορουσαν να λειτουργήσουν θετικά υπέρ ενός τέτοιου εγχειρήματος. Μεταξύ αυτών, το γεγονός ότι οι επενδυτές γνωρίζουν πως η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές διότι έχει ανάγκη χρήματα, η πρόσφατη πρωτοβουλία της Κομισιόν να εισηγηθεί την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, το κόστος δανεισμού των ομολόγων το οποίο βρίσκεται αρκετά χαμηλά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής της Κυριακής”, η έκδοση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία ενός αποθεματικού το οποίο θα στηρίξει τον σχεδιασμό για μια μόνιμη επιστροφή στις αγορές μετά το 2018. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το οικονομικό επιτελείο έχει εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να αρχίσει από τώρα να δημιουργείται ένα αποθεματικό, στο οποίο θα στηριχθεί η μόνιμη επιστροφή στις αγορές όταν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα το επόμενο καλοκαίρι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες, ενστάσεις για το σχέδιο εξόδου εξέφρασε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι είναι νωρίς για μια έξοδο και ότι θα έπρεπε να προηγηθούν δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Σημειώνεται ακόμη ότι η κυβέρνηση έδειξε από την Πέμπτη να προετοιμάζει το έδαφος για μια έξοδο στις αγορές, καθώς προχώρησε σε δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων με ισχυρή συμμετοχή των ξένων σε ποσοστό 59%.

«Η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις και “συμβουλές” και έχει σχέδιο και υπομονή, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, το καλοκαίρι του 2018. Αυτός ο στόχος καθορίζει τις επιλογές μας και όχι τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών» ανέφερε χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη πηγή.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss