Έφυγε απο την ζωή ο μεγάλος οσκαρικός σκηνοθέτης Miloš Forman

Ο τσέχος σκηνοθέτης Jan Tomáš Forman, γνωστός ως Miloš Forman, πέθανε σε ηλικία 86 ετών στις ΗΠΑ, έπειτα από σύντομη ασθένεια, «έχοντας γύρω του την οικογένειά του και τους πιο στενούς φίλους του» όπως δήλωσε η σύζυγός του Μαρτίνα, στο τσεχικό πρακτορείο CTK.

Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1932, στο Κασλάβ της Τσεχοσλοβακίας όπου ζούσε και εργαζόταν μέχρι το 1968. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής και πέθανε το 1944 στο Μπούχενβαλντ, αφού συνελήφθη να διανέμει απαγορευμένα βιβλία κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, ενώ η μητέρα του πέθανε στο Άουσβιτς το 1943. Έτσι, κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Φόρμαν έζησε σε σπίτια συγγενών του, ενώ αργότερα ανακάλυψε ότι ο βιολογικός του πατέρας ήταν ένας Εβραίος αρχιτέκτονας, επιζών των ναζιστικών στρατοπέδων. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο φοίτησε στο δημόσιο σχολείο, Κολέγιο του βασιλιά Γεωργίου στη λουτρόπολη Ποντεμπράντι, ενώ αργότερα σπούδασε σεναριογραφία στην Ακαδημία Τεχνών εκτέλεσης της Πράγας.

Ο Φόρμαν σκηνοθέτησε αρκετές τσέχικες κωμωδίες στην Τσεχοσλοβακία τη δεκαετία του ’60, όπως «Οι Έρωτες Μιας Ξανθιάς» (1964), «Φωτιά… πυροσβέστες» και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος του τσεχοσλοβάκικου κινηματογράφου που εκφράστηκαν κατά του καθεστώτος της πρώην Τσεχοσλοβακίας. Ωστόσο, λίγο πριν το 1968 και την στρατιωτική εισβολή των συμμάχων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία που έβαλε τέλος στην «Άνοιξη της Πράγας», ο Φόρμαν έφυγε για τις ΗΠΑ μέσω Γαλλίας. Αργότερα έγινε καθηγητής κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και συνδιευθυντής του τμήματος ταινιών του Κολούμπια, με τον πρώην του δάσκαλο Φράντισεκ Ντάνιελ.

Άρχισε να σκηνοθετεί στη νέα του πατρίδα, ενώ η καριέρα του απογειώθηκε το 1975, με την ταινία Στη Φωλιά του Κούκου (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κεν Κέσεϊ. Μεγάλη επιτυχία γνώρισε και η ταινία Αμαντέους (Amadeus), για την οποία ταξίδεψε στην Πράγα το 1983, όταν βρισκόταν σε κομμουνιστικότο ακόμα καθεστώς. Με αυτή κέρδισε οκτώ Όσκαρ, ενώ για την «Υπόθεση Λάρι Φλιντ», ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ σκηνοθεσίας και κέρδισε μία χρυσή σφαίρα.

Στην φιλμογραφία του Μίλος Φόρμαν κυριαρχούν επίσης οι ταινίες Hair (1979), Ragtime (1981), Valmont (1989), το Man on the Moon ( 1999) με τον Τζιμ Κάρεϊ και η ταινία «Les Fantômes de Goya» (2006) με τους Χαβιέ Μπαρδέμ, Νάταλι Πόρτμαν.

Το 1977, ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ το 1997 απέσπασε το βραβείο της Κρυστάλλινης Σφαίρας στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Τσεχίας «Karlovy Vary International Film Festival», για την καλλιτεχνική του συνεισφορά στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Το 2006, έλαβε το βραβείο «Hanno R. Ellenbogen Citizenship Award» από την Κοινωνία της Πράγας για τη Διεθνή Συνεργασία. Ακόμη, ο αστεροειδής 11333 Φόρμαν πήρε την ονομασία του από το όνομα του σκηνοθέτη.

Οι δίδυμοι γιοι του Φόρμαν, Πετρ και Ματέι, γεννημένοι το 1964, είναι θεατρικοί και κινηματογραφικοί ηθοποιοί.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss