Η ελληνική εταιρεία που παράγει χαβιάρι και κάνει παγκόσμιες εξαγωγές

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Άρτα, η υπερσύγχρονη μονάδα «Thesauri» της οικογένειας Παπαγιάννη, με έκταση άνω των 300 στρεμμάτων, εκτρέφει, μεγαλώνει και «εκμεταλλεύεται» οξύρρυγχους που στις ωοθήκες τους κρύβουν αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό, το χαβιάρι.

Το χαβιάρι της εξάγεται παγκοσμίως, με σημαντικότερη ευρωπαϊκή αγορά τη Γερμανία, ενώ προτιμάται ακόμη και στην παγκόσμια πρωτεύουσα του συγκεκριμένου γκουρμέ, τη Ρωσία.

Η εταιρεία Thesauri ήταν και ο μοναδικός πάροχος χαβιαριού και ψαριών για τις ανάγκες της διεθνούς παραγωγής ταινία «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή.

Η εταιρεία έχει τζίρο 1 εκατ. ευρώ και η ετήσια δυναμικότητα παραγωγής είναι τρεις τόνοι χαβιάρι, σύμφωνα με τον  γενικό διευθυντή της Thesauri, Ανδρέα Μίντσιο.

Η εταιρεία Thesauri, ιδρύθηκε το 1990 με την κατασκευή μίας πολύ μεγάλης μονάδας καλλιέργειας χελιών. Το 1996 αποφάσισαν να εντάξουν και άλλα είδη στην παραγωγή, ένα εκ των οποίων και ο οξύρρυγχος, ο οποίος παρουσίασε τρομερό ενδιαφέρον όχι για το χαβιάρι  αρχικά αλλά για το κρέας του. Είχε εξαιρετικό ρυθμό ανάπτυξης και προσαρμόστηκε ανέλπιστα καλά στα ελληνικά δεδομένα και στις συνθήκες της μονάδας. Πολύ γρήγορα κατάλαβαν ότι πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους στον πολύτιμο θησαυρό που κουβαλάει στο συγκεκριμένο ψάρι στις ωοθήκες του, το χαβιάρι.

Όσο για την επιλογή της τοποθεσίας για την κατασκευή της μονάδας αυτή έγινε κυρίως με βάση το νερό. Το νερό στη συγκεκριμένη περιοχή είναι εξαιρετικής ποιότητας και πηγαίο, κάτι που αποτελεί  βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα που επηρεάζει την γεύση του τελικού προϊόντος.

Η τιμή του

«Θα σας πω για τη λιανική τιμή αυτή που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής. Η τιμή του προϊόντος ξεκινάει από περίπου 2.200 ευρώ το κιλό. Που σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να αγοράσει 50 γραμμάρια ας πούμε ότι είναι μία τιμή γύρω στα 110 ευρώ το κουτάκι των 50 γραμμαρίων. Εμάς στόχος μας όμως, δεδομένου ότι ο οξύρρυγχος και το χαβιάρι έχουν αρκετά είδη, εμάς στόχος μας είναι και είναι κάτι το οποίο μας το έχει αναγνωρίσει η αγορά, είναι ο ρώσικος οξύρρυγχος το είδος λέγεται Οσέτρα (Ossetra), ένα από τα καλύτερα είδη οξύρρυγχου για την παραγωγή χαβιαριού. Το Οσιέτρα δεν είναι το πιο εύκολο είδος οξύρρυγχου για εκτροφή, είναι όμως το βασικό είδος εκτροφής μας και στα σχέδιά μας είναι να έχουμε και Μπελούγκα (Beluga)» 

Όσο για την επιλογή της τοποθεσίας για την κατασκευή της μονάδας αυτή έγινε κυρίως με βάση το νερό. Το νερό στη συγκεκριμένη περιοχή είναι εξαιρετικής ποιότητας και πηγαίο, κάτι που αποτελεί  βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα που επηρεάζει την γεύση του τελικού προϊόντος.

Πόσο επηρέασε η κρίση την εταιρεία

«Η κρίση της Ελλάδας σε αυτό το κομμάτι δεν μας έχει επηρεάσει και ο λόγος είναι ότι απευθυνόμαστε στο εξωτερικό. Ίσα ίσα μπορώ να πω ότι τα τελευταία χρόνια που αυξάνεται ο τουρισμός της Ελλάδας είναι και ο λόγος που μας έχει κάνει να ξανακοιτάξουμε προς τα μέσα, προς την Ελλάδα και αξίζει να κάνουμε προσπάθεια στην ελληνική αγορά» σημειώνει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss