Ένα μεγάλο αντίο στον Στάθη Ψάλτη που με καθήλωσε!

Άρχισε το μεγάλο και τελευταίο ταξίδι για τον Στάθη Ψάλτη. Ένας ακόμα, που μας θύμιζε τα ανέμελα χρόνια της νιότης μας, “έφυγε”. Ξεκουράστηκε. Λυτρώθηκε. Κι έφυγε γεμάτος…

Ήξερα ότι είναι άρρωστος, ήξερα ότι πάλευε, ήξερε ότι είχε έρθει η ώρα για το μεγάλο και το στερνό αντίο, εκείνο το “αντίο” που σπάει σε χιλιάδες κομμάτια τους δικούς του ανθρώπους. Εκείνο το “αντίο” που θα του πούμε όλοι εμείς και ύστερα θα συνεχίσουμε τη ζωή μας, γιατί αυτό πρέπει να γίνει.

Σαφέστατα και η οικογένειά του είναι εκείνη που θα θρηνήσει, θα “σπάσει” σε κομμάτια, θα της λείψει, θα υποφέρει και θα θρηνήσει.

Εμείς θα του πούμε το τελευταίο “αντίο” από απόσταση, θα ξαναδούμε μερικές ταινίες του, θα γελάσουμε με τα καμώματά του, με τις ατάκες του και θα πούμε “Κρίμα, είχε τόσα να δώσει αλλά “έφυγε” νωρίς”.

Και ήταν νωρίς. Ήταν μόλις 66 ετών και τα αποθεμάτά του ήταν πολλά ακόμα.

Το τι έχει κάνει ο Στάθης Ψάλτης, είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Εκατοντάδες ταινίες, που γέμισαν τα καλοκαίρια της νιότης μας, που όλα φαίνονταν τόσο απλά και ονειρεμένα και ο θάνατος τόσο μακριά. Εκπληκτικοί δραματικοί ρόλοι που απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές και όχι τυχαία. Γιατί ο Στάθης Ψάλτης ήταν φτιαγμένος ώστε να ισορροπεί με απίστευτη ευκολία ανάμεσα στην κωμωδία και στο δράμα.

Αλλά δεν θα σταθώ στο μεγάλο του ταλέντο. Θα σταθώ στην ποιότητα του χαρακτήρα του και στο ήθος του.

Τον γνώρισα σε μια εκδήλωση, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2013, στο “Σπίτι του Ηθοποιού”. Τότε, βρισκόμουν εκεί για την εκπομπή “Magazino Life” με την Κιμ Κίλιαν.

Πήγα. Μου είπαν ότι περιμένουν τον Στάθη Ψάλτη. Είπα οκ. Του ζήτησα να του κάνω μια συνέντευξη για να προβληθεί αυτόνομη. Δεν μου αρνήθηκε.

Καθίσαμε σε έναν υπέροχο χώρο. Ο Στάθης Ψάλτης κάθισε απέναντί μου και έτσι μπορούσα να τον επεξεργαστώ με την ησυχία μου. Λίγο πιο πίσω καθόταν η λατρεμένη του σύζυγος, η Χριστίνα.

Και όταν άρχισε να μου μιλάει με εκείνη την ιδιαίτερη και ζεστή φωνή, με καθήλωσε. Ο Στάθης Ψάλτης ήταν ένα “μπαούλο” γεμάτο σοφία και ήθος.

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, έπαθα σοκ. Δεν τον ήξερα και δεν το περίμενα.

Η καλλιέργεια της ψυχής του και ο τρόπος σκέψης του με έκαναν πραγματικά να ενθουσιαστώ που είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω. Και ας με πείτε υπερβολική, η συνάντηση με τον Στάθη Ψάλτη ήταν… πλούτος.

Η σωστή χρήση της γλώσσας, ο τρόπος σκέψης του, η οπτική του, μαρτυρούσαν έναν άνθρωπο που είχε “δουλέψει” πολύ με τον εαυτό του, ήταν ψαγμένος, ήταν καλλιεργημένος.

Δυστυχώς, η συνέντευξη δεν προβλήθηκε ποτέ, γιατί η εκπομπή κόπηκε λίγο πριν από την λήξη της σεζόν, αλλά αυτό δεν είχε καμία σημασία. Σημασία είχε ότι ο Στάθης Ψάλτης με είχε εκπλήξει. Και πιστέψτε με, δεν είμαι από εκείνους που εκπλήσσονται εύκολα.

Το μεσημέρι, περίπου στις 14:30,στις 21 Απριλίου ο Στάθης Ψάλτης, όπως έγραψε ο καλός μου φίλος και δημοσιογράφος Στάθης Πουρουτίδης, ξεκουράστηκε. Και άρχισε το μεγάλο του ταξίδι θα προσθέσω εγώ.

Το καλύτερο αντίο από εμάς είναι να τον βλέπουμε στις ταινίες του, να τον θυμόμαστε όπως ήταν και να χαμογελάμε.

Γιατί μερικά πράγματα είναι απλώς ιδέα. Και ο Στάθης Ψάλτης ήταν ιδέα.

Ναι, Στάθη, ήσουν ωραίος, ήσουν και ο πρώτος.

Αντίο! 

 

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss