Επιστρέφουν οι συλλογικές συμβάσεις;

Κλείδωσε” η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων για τον ερχόμενο Αύγουστο. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε πως η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς (Staff Level Agreement) περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και την αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης για τους εργαζόμενους.

Τα εργασιακά αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο στο σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης και μάλιστα δεν περιγράφονται ως σκέλος του κοινωνικού κράτους αλλά ως κεντρικός άξονας της αναπτυξιακής διαδικασίας και ενίσχυσης της παραγωγικότητας. Όπως επισημάνθηκε στο υπουργικό η ενίσχυση του εισοδήματος και της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων αποτελεί επί της ουσίας και την βασική διαχωριστική γραμμή της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση. Ως προς τα εργασιακά το σχέδιο προβλέπει επιπλέον την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της επισφάλειας στην αγορά εργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος για την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, κάτι που πιστοποιεί και η επίτευξη του SLA και ανέφερε πως το σύνολο των προαπαιτούμενων όπως επίσης και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την περίοδο 2019-2022 θα ψηφιστούν το αργότερο ως τις 12 Ιουνίου. “Ησυχάστε όλα θα κλείσουν πριν από την έναρξη του Μουντιάλ” είπε λίγο αργότερα και σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν σχετικά.

Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης είναι ένα σημαντικό βήμα πριν από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, όχι όμως και το οριστικό ή καθοριστικό. Η κυβέρνηση περιμένει την εξειδίκευση των μέτρων για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους προσβλέποντας να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2016 που περιλαμβάνουν προβλέψεις τόσο για τα βραχυπρόθεσμα, όσο και για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Επίσης, η συγκεκριμένη απόφαση προβλέπει ως ανώτατο ποσό που μπορεί να δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας το 15% του ΑΕΠ.

Οι αποφάσεις για το χρέος θα καθορίσουν εν πολλοίς και την στάση του ΔΝΤ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ώρες ή και μέρες δεν αποκλείεται να συγκληθεί Washington Group προκειμένου οι επιτελείς του Ταμείου να διαπιστώσουν ποιες είναι οι προθέσεις της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τα μέτρα διευθέτησης του χρέους. Η τελευταία συνεδρίαση στις Βρυξέλλες προ δεκαημέρου ήταν απογοητευτική καθώς διαπιστώθηκε η μεγάλη απόσταση που χωρίζει το ΔΝΤ από το Βερολίνο το οποίο ζητά να υπάρξουν και όροι για την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Είναι τα περίφημα contitionalities που ζητάει η γερμανική πλευρά και τα οποία προϋποθέτουν την υλοποίηση κάποιων υποχρεώσεων από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να εφαρμόζονται τα μέτρα για το χρέος.

Το ΔΝΤ έχει πει ότι θα πάρει τις αποφάσεις του τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως και μετά το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το Ταμείο μπορεί και να μπλοφάρει ως προς την πιθανότητα μη συμμετοχής του γι’ αυτό και δεν αποκλείουν την πιθανότητα την τελευταία στιγμή να ανακοινώσει την ένταξή του με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss