Ερχονται 1 εκατ. «ραβασάκια» με πρόστιμα για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Η ιστορία με τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ και την επιβολή προστίμων θυμίζει το παραμύθι με τον χωρατατζή βοσκό ο οποίος ζητούσε τη βοήθεια των συγχωριανών του δήθεν για να αντιμετωπίσει την ανύπαρκτη επίθεση του λύκου μόνο και μόνο για να σπάσει πλάκα.

Όπως και στο παραμύθι όμως που τελικώς ο λύκος ξεφύτρωσε από το πουθενά τρώγοντας τα πρόβατα του βοσκού, έτσι και η ιστορία με τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ θα βγει… αληθινή. Μπορεί ο νόμος να έχει ψηφιστεί επί… Νέας Δημοκρατίας, μπορεί η υπουργική απόφαση να έχει εκδοθεί επί Τρύφωνα Αλεξιάδη από τον Ιανουάριο του 2016, ο μήνας όμως που τελικώς θα υλοποιηθεί το μέτρο, θα είναι ο Μάιος του 2017. Για όσους δεν πιστεύουν ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σημαίνουν για μια ακόμη φορά «ψεύτικο συναγερμό» ούτως ώστε να περιορίσουν το μαζικό φαινόμενο των ανασφάλιστων ΙΧ, δίδεται πραγματικά μια τελευταία ευκαιρία να αποφύγουν το έξτρα χαράτσι των 250 ευρώ το οποίο και θα καταλογιστεί μόλις ολοκληρωθεί η τελευταία –και οριστική αυτή τη φορά- ηλεκτρονική διασταύρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η δοκιμαστική διασταύρωση που έγινε με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και της ΑΑΔΕ, έδειξε ότι με πρόστιμα και τσουχτερά παράβολα κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή 1,2 εκατομμύρια οδηγοί χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζονται οχήματα που εμφανίζονται να είναι σε κυκλοφορία αν και έχουν συμπληρώσει ακόμη και το 25ο ή το 30ο έτος της ηλικίας τους. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κρατούν μικρό καλάθι σχετικά με το κατά πόσο ο αριθμός των 1,2 εκατομμυρίων οδηγών ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς θεωρείται πολύ πιθανό να εντοπίζονται από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις οχήματα τα οποία έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της… ανακύκλωσης. Το γεγονός ότι επί σειρά ετών, οι καταστροφές οχημάτων δηλώνονταν χειρόγραφα, είναι που καθιστά τους αρμόδιους ιδιαίτερα επιφυλακτικούς αλλά και ανήσυχους για τον κίνδυνο να σταλούν ειδοποιητήρια για την ασφάλιση ανύπαρκτων οχημάτων ακόμη και σε πεθαμένους.

Με το που θα πραγματοποιηθεί η τελική ηλεκτρονική διασταύρωση οι οδηγοί θα κληθούν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους μέσα σε προθεσμία λίγων ημερών πληρώνοντας όχι μόνο το αντίτιμο της ασφάλισης αλλά και ένα παράβολο 250 ευρώ. Αν παρέλθει η προθεσμία, τότε το πρόστιμο θα αυξηθεί στα 500 ευρώ ενώ οι ποινές δεν θα σταματούν εδώ. Η νομοθεσία προβλέπει επίσης:

– Αφαίρεση των πινακίδων, άδειας ικανότητας και άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
– Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.
– Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss