Φανταστικά Ζώα και Που Βρίσκονται / Fantastic Beasts And Where to Find Them: Φαντασία χωρίς όρια

Η ολοκαίνουργια περιπέτεια Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται διαδραματίζεται στον διάσημο κόσμο των µάγων που δημιούργησε η J.K. Rowling, μέσα από τη σειρά των best seller βιβλίων της, Harry Potter, τα οποία μεταφέρθηκαν µε μεγάλη επιτυχία στην μεγάλη οθόνη, αποτελώντας ένα από τα πιο κερδοφόρα κινηματογραφικά franchises όλων των εποχών. Το πεδίο δράσης μεταφέρεται αυτή την φορά στην Νέα Υόρκη όπου ο μάγο-ζωολόγος Newt Scamander έχει καταφύγει για να αναζητήσει και να καταγράψει νέα μαγικά πλάσματα.

Ο κίνδυνος παραμονεύει στον κόσμο των μάγων της Νέας Υόρκης του 1926. Κάτι μυστηριώδες αφήνει ένα μονοπάτι καταστροφής στους δρόμους της πόλης, απειλώντας να ξεσκεπάσει την κοινότητα των μάγων στους Δεύτερους Σαλεμαίους, μια φανατική φατρία Άμαγων (οι Μαγκλ για τους Αμερικάνους), αποφασισμένων να τους εξολοθρεύσουν. Την ίδια στιγμή, ο πανίσχυρος, σκοτεινός μάγος Gellert Grindelwald , αφού έχει σπείρει το χάος στην Ευρώπη, έχει ξαφνικά χαθεί… από προσώπου Γης.

Χωρίς να γνωρίζει για την αυξανόμενη ένταση, ο Newt Scamander καταφθάνει στην πόλη στα τέλη ενός ταξιδιού σε όλο τον κόσμο, για την έρευνα και διάσωση μαγικών πλασμάτων, μερικά από τα οποία φυλάσσονται με ασφάλεια στην απαρατήρητη μαγική, δερμάτινη βαλίτσα του, που όμως κρύβει απεριόριστο χώρο και διαστάσεις. Αλλά η πιθανή καταστροφή δείχνει να έρχεται, όταν ο ανυποψίαστος Άμαγος Jacob Kowalski θα αφήσει κατά λάθος ορισμένα από τα ζώα του Newt ελεύθερα σε μια πόλη που είναι ήδη σε ένταση, εξαιτίας μιας σοβαρής παραβίασης της Συνθήκης Μυστικότητας, την οποία η πρώην Χρυσούχος Tina Goldstein θα επικρίνει, θεωρώντας την ως την ευκαιρία της να ξανακερδίσει την παλιά της θέση ως Ερευνήτρια. Τα πράγματα θα πάρουν μια ανησυχητική τροπή, όταν ο Percival Graves, ο αινιγματικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφαλείας των Μάγων στο MACUSA (Κογκρέσο Μαγείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής) αρχίζει να υποψιάζεται όχι μόνο τον Newt… αλλά και στην Tina.

Όντας πλέον σύμμαχοι, ο Newt και η Τina, μαζί με την αδερφή της δεύτερης, την Κουίνι, και τον νέο Άμαγο φίλο τους, τον Jacob, θα φτιάξουν μια ομάδα απρόσμενων ηρώων, που θα πρέπει να ξαναβρούν τα χαμένα ζώα του Newt πριν πάθουν κάτι κακό. Το ρίσκο, όμως, είναι υψηλότερο από ό,τι οι τέσσερις τους – στιγματισμένοι πλέον φυγάδες – φαντάζονται, καθώς η αποστολή τους, τους βάζει σε πορεία σύγκρουσης με σκοτεινές δυνάμεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κόσμο των Μάγων και των Άμαγων στα πρόθυρα του πολέμου.

Η ταινία αποτελεί το σεναριακό ντεμπούτο της J.K. Rowling στον κινηματογράφο καί είναι εμπνευσμένο από το εγχειρίδιο της Σχολής του Χόγκουαρτς, “Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται“, γραμμένο από τον χαρακτήρα της, Newt Scamander. Μάς γνωρίζει μια νέα εποχή του Κόσμου των Μάγων, επτά δεκαετίες πριν τις ταινίες Harry Potter, και σχεδόν μισό κόσμο μακριά.

Ενώ δεν έχει καμιά σχέση με τον Harry Potter και ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα, η μαγεία του κόσμου διατηρείται, ζωντανεύει ξανά στις οθόνες μας και ανοίγει με τον καλύτερο τρόπο ένα νέο κεφάλαιο στο σύμπαν που αγαπήσαμε.  Ενώ δεν έχουμε μια πλοκή που στηρίζεται στη χαοτική δράση και ταχύτητα των γεγονότων, βλέπουμε μια ταινία που χτίζεται, δίνοντας μας στο τέλος και δύο, σχετικά αναπάντεχα, plot twists. Βέβαια ίσως να φτάνουμε λίγο απότομα στο τέλος και αυτό είναι ένα μικρό μείον. Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία τής ταινίας, ήταν τα θέματα τα οποία πραγματεύεται στις παράπλευρες ιστορίες της. Ενδοοικογενειακή βία, βία ενάντια στον αδύναμο και προκατάληψη ενάντια στο διαφορετικό είναι ιδέες και προβληματισμοί τους οποίους η ταινία στους γεννά μέσα από τη μελαγχολική της νότα. Όμως δεν μένει εκεί. Ξέρει πότε να πάρει τον εαυτό της στα σοβαρά και πότε όχι, έχοντας μεγάλη δόση χιούμορ, σκοτεινές στιγμές αλλά και ωραίες σκηνές δράσης, όπως οφείλει ένα σύγχρονο blockbuster.

Σκηνοθετικά, ο David Yates, με τήν τεχνογνωσία του και την πρότερη εμπειρία του από τις τελευταίες ταινίες Harry Potter, παραδίσει μια ταινία, πραγματικά “to the point“. Εντυπωσιακά εφέ και cgi συνθέτουν ένα πραγματικά πολύχρωμο κάδρο. Εδώ να κάνουμε καί μια μικρή παρένθεση για να πούμε ότι η ταινία είναι η πρώτη επίσημη κυκλοφορία στήν Ελλάδα σε 4K UHD Bluray, με τόν κόσμο της J.K. Rowling να ζωντανεύει μέσα σε μία αξεπέραστη ποιότητα ήχου καί εικόνας. Ειδική μνεία αξίζει να κάνουμε καί στο soundtrack, που “ξυπνάει”, εποχές Hogwarts.

Δε νομίζω πως περίμενε κανείς να μην αποδώσει άψογα το ρόλο του Newt Scamander, ο Eddie Redmayne. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Βρετανός είναι ηθοποιός μεγάλης κλάσης και το απέδειξε και εδώ. Ο Colin Farrell ήταν ένας διαφορετικός villain από τον Voldemort. Πιο ανθρώπινος, πιο μεστός, λιγότερο τρομαχτικός, αλλά πιο άμεσος.  Πολλά συγχαρητήρια στον ηθοποιό. Έκπληξη αποτέλεσε ο Dan Fogler, ως Kowalski. Απολαυστικός καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, έδωσε για πρώτη φορά την ανθρώπινη ματιά στο μαγικό κόσμο. Όμως εδώ είχαμε και μια δεύτερη ευχάριστη έκπληξη. Ο Ezra Miller, που ενσάρκωσε ένα κακοποιημένο και τραυματισμένο από τη ζωή παιδί, ήταν άψογος, ένα από τα καλύτερα κομμάτια της ταινίας.

Με όμορφη θεματολογία καί με δυνατά μηνύματα, σκηνοθετικά και εικονικά όμορφη, το Fantastic Beasts and Where to Find Them, είναι μια ταινία που θα λατρέψουν όλοι οι  φαν του μαγικού κόσμου της Rowling αλλά προτείνεται και σε όλους τους λάτρεις της φαντασίας και των blockbuster.

Κυκλοφορεί από την Tanweer, σε 4K UHD Bluray, Bluray, Bluray 3D καί Dvd.

 

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss