Γιατί οι ουρανοξύστες στο Χονγκ Κονγκ έχουν τρύπες; (pics)

Μα, για να περνάνε οι δράκοι φυσικά! Δεν πρόκειται για κινεζικό ανέκδοτο, αλλά για βασική αρχή του Φενγκ Σούι, στην οποία υπακούν τα ψηλά κτίρια του Χονγκ Κονγκ.

Οι μεγάλες τρύπες στους ουρανοξύστες της πόλης ονομάζονται «πύλες των δράκων» και υπάρχουν προκειμένου τα μυθικά αυτά πλάσματα να πετούν από τα σπίτια τους στα βουνά προς το νερό κάθε πρωί και να επιστρέφουν κάθε βράδυ.

Μπορεί στη Δύση αυτό να φαντάζει αστείο, αλλά στο Χονγκ Κόνγκ παίρνουν την υπόθεση Φενγκ Σούι πολύ σοβαρά. Σύμφωνα με τις αρχές της δημοφιλούς κινεζικής φιλοσοφίας, κτίρια και αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται με τρόπο που να μην εμποδίζουν τη ροή της καλής ενέργειας. Σύμφωνα με την κινεζική παράδοση οι δράκοι φέρνουν καλή τύχη, και κλείνοντάς τους τον δρόμο πας γυρεύοντας για κακοτυχίες.

Πάρτε για παράδειγμα το κτίριο της Τράπεζας της Κίνας που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Ι.Μ. Πέι. Όχι μόνο δεν έχει «πύλη δράκου», αλλά η αρχιτεκτονική του θεωρείται επιζήμια για την πόλη. Οι αιχμηρές γωνίες του υποτίθεται ότι σκοτώνουν τη θετική ενέργεια και αφαιρούν τον πλούτο. Οι γειτονικές επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί αρνητικά από το 1990 που εγκαινιάστηκε το κτίριο, γι αυτό και πραγματοποιήθηκαν αρκετές παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο – δέντρα και φυτά, ρυάκια νερού, μια λίμνη με ψάρια – προκειμένου να αμβλυνθεί η αρνητική του ενέργεια.

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss