Hanami: Οι κερασιές φέρνουν την άνοιξη στην Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία τα άνθη και συγκεκριμένα των κερασιών γίνεται αφορμή για την πιο χρωματιστή γιορτή του χρόνου, το hanami. Σύμβολο της άνοιξης, οι κερασιές έχουν πολύ μικρή περίοδο ανθοφορίας. Στο διάστημα αυτό οι κάτοικοι της χώρας γιορτάζουν το μεγαλείο της φύσης και οργανώνουν περιπάτους σε μέρη που πλημμυρίζονται από χρώμα και μυρωδιές.

Μικροί και μεγάλοι κατακλύζουν δημόσια πάρκα και πλατείες διοργανώνοντας πικ νικ και απολαμβάνοντας τις μαγικές εικόνες από τις ανθισμένες κερασιές που από μακριά μοιάζουν με ροζ σύννεφα.

Για την ακρίβεια, στην Ιαπωνία υπάρχουν πάνω από 100 ποικιλίες κερασιών οι οποίες καλλιεργούνται σε όλη τη χώρα ομορφαίνοντας κήπους και πάρκα, με πιο γνωστή και διαδεδομένη την ποικιλία με την ονομασία Somei Yoshino. Τα περισσότερα άνθη κερασιάς έχουν 5 πέταλα, παρόλα αυτά μπορεί κανείς να συναντήσει και ποικιλίες με 10 ακόμα και 20 πέταλα τα οποία ονομάζονται yaezakura.

Το χρώμα των ανθών τους είναι απαλό ροζ και λευκό, αλλά υπάρχουν και άλλα πιο σπάνια με σκούρα ροζ, κίτρινα και πράσινα άνθη. Ειδικά μετεωρολογικά δελτία ενημερώνουν για την διάρκεια του hanami που φέτος ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου και σε μερικές περιοχές θα διαρκέσει έως τα τέλη Απριλίου.

https://www.instagram.com/p/BS_CjtogL8m/?tagged=cherryblossomjapan

Δημοφιλή μέρη στην Ιαπωνία για να απολαύσει κανείς το φυσικό θέαμα βρίσκονται στο Τόκιο, το Κιότο και την Οσάκα. Στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας παράλληλα με τον ποταμό Nakameguro βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα μέρη το οποίο επισκέπτονται οι Γιαπωνέζοι την περίοδο του hanami. Εξίσου δημοφιλείς είναι οι κήποι Shinjuku Gyoen, με πάνω από χίλια δέντρα κερασιάς και πάνω από 10 ποικιλίες, αλλά και το Ueno Park που βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Μουσείο της πόλης.

Ενα ακόμη θεαματικό σκηνικό από ανθισμένες κερασιές δημιουργείται στο Edo Caslte, στο πάρκο Kitanomaru, όπου μπορείς κανείς να απολαύσει και βαρκάδα στο ποτάμι. Στο πιο παραδοσιακό Κιότο, υπάρχει το Μονοπάτι του Φιλοσόφου (Philosopher’s Path) αγαπημένο μέρος των κατοίκων της πόλης με εκατοντάδες κερασιές.

https://www.instagram.com/p/BS9qmT8hQQr/?tagged=cherryblossomjapan

Στην Οσάκα, στο πάρκο Kema Sakuranomiya περίπου 5.000 δέντρα βρίσκονται παράλληλα με τον ποταμό Okawa καλύπτοντας αρκετά χιλιόμετρα και εντυπωσιάζοντας κάθε χρόνο τα χαρούμενα πλήθη.

Η πόλη Kawazu βρίσκεται λίγο έξω από το Τόκυο και είναι διάσημη για τις 8.000 κερασιές της. Οι κερασιές της άνθισαν νωρίτερα και στόλισαν το, ούτως ή άλλως καταπράσινο τοπίο της. Η πόλη, που υποδέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε Φεβρουάριο, έχει μεταμορφωθεί σε σκηνικό παραμυθιού.

Τα άνθη, που είναι γνωστά ως Sakura, ανθίζουν συνήθως στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου. Όμως, τα δέντρα της πόλης Kawazu ανήκουν σε μια μοναδική ποικιλία που έχει το προνόμιο να ανθίζει νωρίτερα από τις άλλες.

https://www.instagram.com/p/BSqOHn2BJw5/

Οι ανθισμένες κερασιές έχουν υψηλή πολιτισμική σημασία στην Ιαπωνία. Η παροδική φύση της ομορφιάς τους ταυτίζεται με το πεπερασμένο της ζωής. Συχνό μοτίβο της ιαπωνικής τέχνης, έχουν γίνει ταυτόσημες με την εικόνα της ίδιας της Ιαπωνίας

https://www.instagram.com/p/BStFB-jhupi/

Ένα από τα πιο γνωστά ιαπωνικά παραδοσιακά τραγούδια είναι το «Σακουρά Σακουρά» (さくら さくら), αφιερωμένο στις  ανθισμένες κερασιές, τις«σακουρά», το πιο χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο σύμβολο της Άνοιξης και της Ιαπωνίας γενικότερα.

https://www.instagram.com/p/BSeSFV3B4Dc/

https://www.instagram.com/p/BSiEyl4g0l9/

COPYRIGHT 2007 JEFFREY FRIEDL

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss