Harry Potter… ετών 20!

20 χρόνια έχουν περάσει, από τότε που οι αναγνώστες σε όλο τον κόσμο γνώρισαν για πρώτη φορά τον μικρό μάγο που ζούσε κάτω από τα σκαλιά ενός σπιτιού στην οδό Pivet, 4.

Ταξιδεύοντας με τρένο από το Λονδίνο προς το Μάντσεστερ το 1990, η Τζοάν Ρόουλινγκ ονειρεύτηκε ένα παιδί-μάγο και τις περιπέτειές του σε ένα σχολείο μαγείας. Πέρασε τα επόμενα πέντε χρόνια μεταφέροντας το όνειρό της σε σελίδες, ανάμεσα σε οικονομικά προβλήματα, τον θάνατο της μητέρας της, έναν γάμο, ένα άσχημο διαζύγιο και μία κόρη την οποία μεγάλωσε με πολλές δυσκολίες. Την έβγαζε συνεχώς βόλτες για να κοιμάται στο καρότσι, ώστε να μπορέσει εκείνη να κάτσει σε μια καφετέρια και να γράψει.

Τα μυθιστορήματα περιστρέφονται γύρω από τον Χάρι Πότερ, ένα ορφανό που ανακαλύπτει στην ηλικία των έντεκα ότι είναι μάγος, αν και ζει στον συνηθισμένο κόσμο των μη-μάγων (Μαγκλ). Ο κόσμος των μάγων συνυπάρχει κρυφά με τον κόσμο των Μαγκλ. Η μαγική ικανότητα του Χάρι είναι έμφυτη, και τα παιδιά με τέτοιες ικανότητες καλούνται να παραστούν στη Σχολή Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια, το σχολείο των μάγων στη Σκωτία, όπου διδάσκονται τις απαραίτητες δεξιότητες για την επιτυχία στον κόσμο των μάγων. Ο Χάρι γίνεται μαθητής στη Σχολή Χόγκουαρτς, το μέρος όπου λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα από τα γεγονότα στη σειρά.

Ο Χάρι αναπτύσσεται μέσα από την εφηβεία του, μαθαίνει να ξεπερνάει τα προβλήματα που βρίσκει μπροστά του: μαγικά, κοινωνικά και συναισθηματικά, όπως τη φιλία, τις ρομαντικές σχέσεις, τις σχολικές εξετάσεις, το άγχος, τη μοναξιά και την κατάθλιψη. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση του πραγματικού κόσμου που βρίσκεται έξω από το Χόγκουαρτς, καθώς θα πάρει μέρος στον δεύτερο και πιο βίαιο πόλεμο των μάγων, μετά την επιστροφή του σκοτεινού άρχοντα Βόλντεμορτ.

Κάθε μυθιστόρημα εξιστορεί ένα έτος στη ζωή του Χάρι κατά τη διάρκεια της περιόδου της 1991-1998.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως η φαντασία της Τζόαν Ρόουλινγκ αποτέλεσε ένα ξεχωριστό ποπ φαινόμενο, με τον Χάρι Πότερ να αναγκάζει μικρούς και μεγάλους να σχηματίζουν ουρές έξω από βιβλιοπωλεία, αίθουσες σινεμά και θεματικά πάρκα.

Από το 1997, όταν και κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της σειράς, με τίτλο Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, πέρασαν 20 χρόνια και ακόμα και σήμερα με το Καταραμένο Παιδί δεν έχει καταλαγιάσει το ενδιαφέρον των απανταχού φανατικών, που διψούν για κάθε νέα ιστορία ή πληροφορία του αγαπημένου τους ήρωα.

Το 1995 είχε ολοκληρώσει σε μια παλιά γραφομηχανή το βιβλίο Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, το οποίο έστειλε σε 12 εκδοτικούς οίκους για να λάβει ισάριθμες απορρίψεις. Έναν χρόνο μετά ο οίκος Bloomsbury της έδωσε το πράσινο φως και μια προκαταβολή 1.500 λιρών και στις 26 Ιουνίου του 1997 το βιβλίο κυκλοφόρησε σε 1.000 αντίτυπα, 500 εκ των οποίων μοιράστηκαν σε βιβλιοθήκες. Ένα από αυτά τα πρώτα αντίτυπα σήμερα μπορεί να πιάσει σε δημοπρασία μέχρι και 45.000 ευρώ.

Τον Φεβρουάριο του 1998 το βιβλίο κερδίζει τον τίτλο του παιδικού τίτλου της χρονιάς στα British Book Awards, και ο αμερικανικός  οίκος Scholastic πληρώνει το ποσό των 105.000 δολαρίων για να αποκτήσει τα δικαιώματα έκδοσής του στις ΗΠΑ. Ήταν τα περισσότερα χρήματα που είχε δει μέχρι τότε η Ρόουλινγκ, η οποία άφηνει το μικρό διαμέρισμά της στο Εδιμβούργο, για να γίνει σήμερα, μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στη Βρετανία.

Νούμερα που μιλάνε… απο μόνα τους.

Τα βιβλία έχουν πουλήσει συνολικά περισσότερα από 500 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ η παραγωγή των συνολικά 8 ταινιών στοίχισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και απέφερε συνολικά κέρδη ανω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ταμεία (σε παγκόσμιο επίπεδο εισπράξεων).

Μάλιστα, το τελευταίο βιβλίο Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, όταν κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2007, πούλησε 11 εκατομμύρια αντίτυπα μόλις στο πρώτο 24ωρο διάθεσής του. Επίσης και λόγω τις μεγάλης απήχησης που είχαν τα βιβλία, πολλά βιβλιοπωλεία παγκοσμίως οργάνωναν “πάρτυ κυκλοφορίας” (“release party”) την ημέρα κυκλοφορίας των βιβλίων της σειράς.

Τα βιβλία της σειράς Χάρι Πότερ έχουν μεταφραστεί σε 73 γλώσσες μεταξύ των οποίων και δύο “νεκρές” γλώσσες, η αρχαία ελληνική και η λατινική. Για την αγγλική γλώσσα υπάρχει μία έκδοση που έχει προσαρμοστεί στα Αμερικάνικα αγγλικά, με αλλαγές λέξεων όπως το “philosopher’s” σε “sorcerer’s”, to “football” σε “soccer”, “video recorder” σε “VCR”, “do his nut” σε “go ballistic” και το “rubbish bin” σε “trash can”.

Ο Χάρι Πότερ κατακτάει και το θέατρο.Το βρετανικό θέατρο δεν έχει γνωρίσει κάτι αντίστοιχο για πολλές δεκαετίες και εγώ δεν έχω δει κάτι που να συγκρίνεται με αυτό σε όλα τα χρόνια που γράφω για παραστάσεις“. Είναι μία από τις κριτικές που δημοσιεύτηκαν στον βρετανικό τύπο τον Ιούλιο του 2016, όταν έκανε πρεμιέρα το θεατρικό έργο Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί, μια νέα ιστορία που αποτελεί συνέχεια των βιβλίων. Η εντυπωσιακή παράσταση κέρδισε ηδη εννέα βραβεία Ολίβιε και την άνοιξη του 2018 θα σηκώσει αυλαία στη Νέα Υόρκη.

The Epic ends… The Magic lasts…

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss