Holy Boom: Ενα πολιτισμικό ψηφιδωτό για την Αθήνα , στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ζωή τεσσάρων ανθρώπων αλλάζει δραματικά όταν τη νύχτα της της Κυριακής των Βαΐων ο δεκαεπτάχρονός Ιγκέ ανατινάζει το ταχυδρομικό κουτί της γειτονιάς. Η έκρηξη πυροδοτεί την εξέλιξη τριών παράλληλων ιστοριών επιβίωσης. Η καταστροφή των LSD της Λένας και του Μανού, των έγγραφων της Άντια, καθώς και του γράμματος του χαμένου παιδιού της Θάλειας θα σπρώξει τους ήρωες στα άκρα.

Η Μαρία Λάφη , στήν πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους , “κατεβαίνει” με την κάμερα της στήν υποβαθμισμένη , πλέον , συνοικία των Πατησίων φιλοδοξώντας να καταγράψει την ζωή και τον εσωτερικό κόσμο των «αφανών» κατοίκων των γκετοποιημένων γειτονιών της Αθήνας , στήν σπονδυλωτή ταινία , με τον ευφάνταστο τίτλο Holy Boom , που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας του χριστιανικού Πάσχα. 

Στήν ταινία , η οποία πρόκειται να κάνει την Πανελλήνια πρεμιέρας της στα πλαίσια του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 8/11 στίς 22:30 και την Παρασκευή 9/11 στίς 12:30 στην αίθουσα JOHN CASSAVETES , πρωταγωνιστούν οι: Νένα Μεντή , Luli Bitri , Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη , Γεράσιμος Σκιαδαρέσης , Ιφιγένεια Τζόλα , Βάσω Καβαλιεράτου , Μελέτης Γεωργιάδης , Λαέρτης Μαλκότσης , Ελευθέριος Βασιλάκης , Samuel Akinola , Σπύρος Μπαλεστέρος και Kasem Hoxha.

Βλέποντας το trailer , δυο ερωτήσεις μας έρχονται στο μυαλό … Γιατί κέντρο;  Ο χώρος που εξελίσσεται η ιστορία είναι η υποβαθμισμένη συνοικία των Πατησίων. Μια αστική περιοχή της Μητρόπολης Αθήνα, που όμως έχει παρακμάσει τόσο που περισσότερο θυμίζει βραζιλιάνικη φαβέλα, παρά συνοικία πρωτεύουσας της Δυτικής Ευρώπης. Αυτή την εποχή τα Πατήσια είναι πιο γκρίζα και πιο παρηκμασμένα από ποτέ. Το σκοτάδι «κρύβει» τρομακτικές φιγούρες, στο πέρασμα των ηρώων μας. Και η επερχόμενη Άνοιξη στην πόλη δεν μοιάζει ικανή να νικήσει την επέλαση του «σκοταδιού». Για αυτό τον λόγο η ταινία Holy Boom μέσα από την ανάδειξη των ονείρων τους και την σύγκρουση με την σκληρή πραγματικότητα θέλει να κάνει ένα σχόλιο πάνω στην αντιμετώπιση της πολιτισμένης Ευρώπης , απέναντι σε όλους τους ανθρώπους “χωρίς πατρίδα” , δηλώνει η σκηνοθέτης.

Φυσικά το δεύτερο ερώτημα σχετίζεται με τον υπέροχο τίτλο της ταινίας … Γιατί Πάσχα; Το Holy Boom είναι μια ταινία για την “πίστη”. Όχι όμως με την θρησκευτική έννοια, αλλά με την έννοια της βαθιάς ανθρώπινης πεποίθησης στη πίστη για επιβίωση. Σε μια εποχή που το μεταναστευτικό και οι διαφορετικές εκφάνσεις του «φιγουράρουν» στις πρώτες ειδήσεις των διεθνών ΜΜΕ, συχνά μέσα από τραγικά περιστατικά, αλλά κι από τον τρόπο που επηρεάζει την καθημερινή ζωή και την πολιτική σκηνή, ένοιωσα την ανάγκη να μιλήσω για το πρόβλημα μέσα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του. Στο Holy Boom , μας λέει η Μαρία Λάφη ,  συναντάμε ανθρώπους «σε κίνηση», ανθρώπους που προσπαθούν να αποδεχτούν την καινούργια πραγματικότητα της –συχνά- αναγκαστικής συνύπαρξης ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς και συνήθειες, που τους ενώνει όμως η ασίγαστη ανάγκη για ψυχική και φυσική επιβίωση. Κι όταν συμβαίνει αυτή η διάδραση, τότε «αποκαλύπτεται» σε όλο της το μεγαλείο μια αλήθεια που είναι τόσο κοινή, αλλά ταυτόχρονα τόσο εύκολα ξεχνιέται: ότι στο βάθος τα προβλήματα και τα «θέλω» των ανθρώπων είναι ίδια!

Η φτώχεια και η ανάγκη του να ζεις μια καλύτερη ζωή , η ανάγκη του να ανήκεις κάπου , η αποδοχή , η αγάπη και η εμπιστοσύνη. Διαλέγοντας την περίοδο του χριστιανικού Πάσχα , πρόθεση μου είναι να παραλληλίσω την «εσωτερική» διαδρομή της Εβδομάδας των Παθών με την διαδρομή που χαράσσει η μοίρα για τους πρωταγωνιστές – αλλά βεβαίως και οι ίδιοι με τις πράξεις τους. Ταυτόχρονα θέλω να κάνω ένα σχόλιο πάνω στον
υποκριτικό ή ουσιαστικό τρόπο που μπορεί κάποιος να εφαρμόσει στη ζωή του τις χριστιανικές ιδέες της αγάπης και της αλληλοβοήθειας. Έχοντας ως αφετηρία τη Θάλεια , μια μεγάλη γυναίκα με παγιωμένο χαρακτήρα , μοναχική , κουτσομπόλα και ξενοφοβική , παρακολουθούμε τη πορεία των γεγονότων που την ωθούν να σκεφτεί πέρα από το μικρόκοσμο της και τελικά να μπορέσει να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Αυτό το ταξίδι έχει ως αποτέλεσμα, στο τέλος της ταινίας, να την αλλάξει τόσο ώστε να αποδεχτεί τους ξένους , προς αυτήν , ανθρώπους και εντέλει να τους βοηθήσει όσο μπορεί.

Η ταινία πραγματοποίησε ηδη την ευρωπαϊκή της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τιράνων , ενω πρόκειται να συμμετάσχει και στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Σαραγόσας ,στην Ισπανία. Στις ελληνικές αίθουσες αναμένεται το 2019.

Δείτε το trailer:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Μαρία Λάφη
Σενάριο: Μαρία Λάφ, Έλενα Δημητρακοπούλου
Παραγωγός: Λιλέτ Μπόταση
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης g.s.c
Μοντάζ: Γιώργος Πατεράκης, Kenan Akkawi
Μουσική: Λάκης Χαλκιόπουλος
Σκηνογράφος: Ανδρομάχη Αρβανίτη
Ενδυματολόγος: Μαρία Μαγγίρα
Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Χατζηβογιατζής
Οργάνωση Παραγωγής: Αθανασία Μιχοπούλου
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά
Ηχολήπτης: Γιώργος Πόταγας
Σχεδιασμός Ήχου: Περσεφόνη Μήλιου
Μίξη Ήχου: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Casting director: Έλενα Δημητρακοπούλου

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss