Η Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται την κατεστραμμένη Μοσούλη

Το Σάββατο 16 Ιουνίου, η Αντζελίνα Τζολί πραγματοποίησε ακόμα μία αποστολή ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών, έναν ρόλο που υπηρετεί τα τελευταία 17 χρόνια αδιάκοπα (για να προλάβουμε τους κακεντρεχείς: για διαφήμιση το κάνεις 1-2 φορές, κανείς δεν παραμένει με τέτοια συνέπεια σε αυτό το πόστο για δύο δεκαετίες).

Ηταν η 61η αποστολή της στο Ιράκ και η πρώτη μετά από την τρίχρονη κατοχή της Δυτικής Μοσούλης από τους ISIS (η πόλη ξαναπήρε τα ηνία από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές πέρσι το καλοκαίρι).

Μπροστά στην απόλυτη καταστροφή η 43χρονη Τζολί συγκινήθηκε φανερά – κάτι που δεν συνηθίζει.

«Αυτή είναι η χειρότερη εικόνα καταστροφής που έχω δει σε όλα τα χρόνια μου στα Ηνωμένα Εθνη. Οι άνθρωποι εδώ έχασαν τα πάντα. Τα σπίτια τους καταστράφηκαν. Βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν έχουν ιατρική περίθαλψη για τα παιδιά τους, δεν έχουν τρεχούμενο νερό, τίποτα από τις βασικές τους ανάγκες. Γύρω τους, πτώματα στα ερείπια. Μετά από μία απερίγραπτα τραυματική περίοδο κατοχής από τρομοκράτες, τώρα καλούνται να ξαναχτίσουν τις ζωές τους χωρίς την παραμικρή βοήθεια…»

«Δεν έχω πια λόγια. Δεν έχω λόγια μπροστά στη δύναμη της επιβίωσης. Ανθρωποι κουτσουρεμένοι από την απώλεια και το τραύμα να έχουν τόση δύναμη. Και ελπίδα. Καθαρίζουν τα ερείπια με τα χέρια τους, μόνοι τους. Βοηθούν ο ένας τον άλλον. Αλλά χρειάζονται και τη δική μας βοήθεια…»

Μία οικογένεια από τις τόσες που συνάντησε η Τζολί, έστειλε τα 2 κοριτσάκια τους να της φέρουν τους ελέγχους από το σχολείο. Μία πράξη συμβολική, καθώς η ISIS απαγόρευσε για 3 χρόνια τη μάθηση στα κορίτσια. «Μου μίλησαν για τα χρόνια που δεν μπορούσαν να πάνε σχολείο. Που φοβόντουσαν να βγουν κι από τα σπίτια τους. Που έβλεπαν γύρω τους τις εκτελέσεις. Υποκλίνομαι. Μετά από τόση βιαιότητα πώς ξαναπιάνεις τη ζωή σου; Πώς πας μπροστά;»

Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΗΕ, η πόλεμος στη Μοσούλη ισοπέδωσε την πόλη «προκαλώντας την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει γίνει σε πόλη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Ιράκ, μετά τη Βαγδάτη. Ο ΟΗΕ κατέγραψε ότι 400.000 σπίτια καταστράφηκαν, 2 εκατομμύρια κάτοικοι σκοτώθηκαν και 3.8 διέφυγαν ως πρόσφυγες.

«Καλώ τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και κάθε έναν από εμάς τους πολίτες του κόσμου, να μη γυρίσουμε την πλάτη μας στη Μοσούλη. Μάς έχει μάθει η Ιστορία, ειδικά εδώ στο Ιράκ, τι συμβαίνει όταν επιτρέπουμε πολιτικά κενά. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας στην Αμερική και παντού…»

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss