Η Κομισιόν λύνει την παρεξήγηση με τις δηλώσεις των συνόρων Ελλάδας- Αλβανίας

Διευκρινίσεις έσπευσε να δώσει η Κομισιόν για τις δηλώσεις του Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο οποίος μιλώντας για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση των συνόρων Ελλάδας- Αλβανίας». Η Κομισιόν «ερμηνεύει» τον Επίτροπο, υπογραμμίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν εννοούσε αναδιάρθρωση συνόρων.

«Ο Επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε “αναδιάρθρωση συνόρων”», δήλωσε πηγή της Κομισιόν. «Υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, ο Επίτροπος έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να συμβεί μόνο σε μια βάση αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας και από τις δύο χώρες».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αυστριακός Επίτροπος Γιοχάνες Χαν κάνει… άνω-κάτω Αθήνα και Βρυξέλλες με τις δηλώσεις του. Παλαιότερα είχε μιλήσει για «τσαμικό ζήτημα» στα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, αποδίδοντας τελικά το λάθος στη… μετάφραση και τους συνεργάτες του. Πιο πρόσφατα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις νέες χώρες που αποκτούν ευρωπαϊκή προοπτική, ο Επίτροπος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπάρξει μια λύση αναφορικά με τη διένεξη Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό». Ήταν μόλις Απρίλιος…

Η ερμηνεία των δηλώσεων του Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν για τα σύνορα Ελλάδας- Αλβανίας είχε προκαλέσει πάντως ήδη αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ κατηγορεί Τσίπρα- Καμμένο ότι συζητούν μυστικά για αλλαγή συνόρων. Η ΔΗΣΥ ζητά διευκρινίσεις από το Χαν όπως και το Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ υπενθυμίζει τις ανησυχίες του για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Κυβερνητικές πηγές απαντούσαν στη ΝΔ για τις δηλώσεις Χαν: “Η ΝΔ καταρρίπτει κάθε ρεκόρ γκάφας με καταιγιστικούς ρυθμούς. Έσπευσε να υιοθετήσει την άστοχη δήλωση του Επιτρόπου Χαν, για να βγάλει μία πύρινη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, δυστυχώς για τη ΝΔ απάντησε η ίδια η Κομισιόν με τη διευκρίνισή της, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη. Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας, να έχει αξιωματική αντιπολίτευση τους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη…”

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss