Το Ιράν κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για τις τρομοκρατικές επίθεσεις

Επικίνδυνη τροπή παίρνουν πλέον οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς μετά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση που έγινε το πρωί στην Τεχεράνη, το Ιράν επιρρίπτει ευθύνες στη Σαουδική Αραβία. Όπως είναι προφανές, η νέα αυτή εξέλιξη δίνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στη διπλωματική κρίση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, οι Φρουροί της Επανάστασης εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία κατηγορούν το Ριάντ ότι βρίσκεται πίσω από τα χτυπήματα, που είχαν ως στόχους τη Βουλή και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Σημειώνεται πάντως ότι νωρίτερα την ευθύνη είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος μέσω του φιλικά προσκείμενου σε αυτό πρακτορείου Amaq. Στη διπλή επίθεση έχασαν τη ζωή τους 12 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άλλα.

«Η τρομοκρατική επίθεση έγινε μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη αποδεικνύει ότι εμπλέκονταν στην επίθεση» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Η ανακοίνωση των Φρουρών ρίχνει λάδι στη φωτιά, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων αραβικών δυνάμεων να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, με την κατηγορία ότι το τελευταίο υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ISIS ή η Αλ Κάιντα.

Πλήθος αναλυτών εκτιμούσαν τις τελευταίες ημέρες ότι ο αποκλεισμός αποτελούσε και ένα σαφές μήνυμα προς το Ιράν, με το οποίο το Κατάρ διατηρεί προνομιακές σχέσεις. Σημειώνεται ακόμη, ότι σύμφωνα με ορισμένους, σηματοδοτεί και μια γενικότερη στροφή της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα του Ιράν, καθώς ο νέος πρόεδρος δεν δείχνει πρόθυμος να ακολουθήσει την οδό του προκατόχου του στις σχέσεις με την Τεχεράνη. Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι ο ελίτ βραχίονας του ιρανικού στρατού και ασκούν με μεγάλη πολιτική επιρροή.

Η διπλή τρομοκρατική επίθεση

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις σημερινές επιθέσεις στην Τεχεράνη, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων Πιρ-Χοσεΐν Κολιβάντ. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τις επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τρομοκράτες πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις στην Τεχεράνη σε τοποθεσίες με υψηλό συμβολισμό, το κοινοβούλιο της χώρας και το μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατία του Ιράν. Το ιρανικό υπουργείο Υπηρεσιών Πληροφοριών ανακοίνωσε πως «μέλη μιας τρίτης ομάδας τρομοκρατών συνελήφθησαν πριν μπορέσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση».

Οι τρομοκράτες μπήκαν στο Κοινοβούλιο ντυμένοι γυναίκες, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Οι δράστες της επίθεσης εισήλθαν στο κοινοβούλιο από την κύρια είσοδο φορώντας γυναικεία ρούχα, είπε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων TASNIM. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ένας από τους δράστες σκοτώθηκε μέσα στο κοινοβούλιο ενώ ένας άλλος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Τέτοιες επιθέσεις είναι σπάνιες στην Τεχεράνη. Οι τελευταίες είχαν πραγματοποιηθεί στα χρόνια που ακολούθησαν την ισλαμική επανάσταση του 1979, κυρίως από την ένοπλη οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού. Το Ιράν εμπλέκεται στον πόλεμο που διεξάγεται στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για ενέργειες στο Ιράν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss