Η Jet Oil και το αδιέξοδο της διάσωσης

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η πετρελαϊκή αγορά την υπόθεση της Jet Oil, η οποία πάντως μοιάζει «παγωμένη» αφού επί τους παρόντος δεν έχει υπάρξει συμφωνία των πιστωτών επί του σχεδίου διάσωσης που έχει υποβάλει η ρωσικών συμφερόντων Cetracore Energy.

Η υπόθεση βρίσκεται στο μικροσκόπιο και των δυο μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων της χώρας, των Ελληνικών Πετρελαίων και της Μότορ Όιλ, με τους αποθηκευτικούς χώρους του Καλοχωρίου να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Το σχέδιο διάσωσης της Jet Oil που έχει υποβάλει στις πιστώτριες τράπεζες η Cetracore Energy, δεν φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτό, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται μέσω άτυπων παρατάσεων στις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την εταιρία, η οποία έχει έδρα την Αυστρία και στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει με ποσοστό 19,9% η Rosneft.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές προς τη Jet oil παρήλθε από τις 24 Μαρτίου 2017, ενώ στις 15 Μαΐου θεωρητικά έληξε η προθεσμία των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων των τραπεζών με την ρωσική εταιρία.
Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη φημολογία στην ενεργειακή αγορά.
Αυτό που ευρέως κυκλοφορεί είναι ότι κάποιες εκ των τραπεζών δεν έχουν κάνει αποδεκτές τις εγγυήσεις που παρέχει η Cetracore Energy.
Άλλες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι οι ενστάσεις των τραπεζών έχουν αρθεί μετά την υποβολή νέων στοιχείων από τον υποψήφιο επενδυτή.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία για την κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης στο Δικαστήριο.

Μερική διαγραφή χρεών προτείνει η ρωσική εταιρία

Το σχέδιο που έχει υποβάλει ο υποψήφιος επενδυτής προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, μερική διαγραφή υφιστάμενων υποχρεώσεων, εξόφληση μέρους των υπολοίπων μέσω του τιμήματος που θα καταβάλει ή συνδυασμό τιμήματος, διαγραφής μέρους των απαιτήσεων και ανάληψης μέρους του ανεξόφλητου δανεισμού.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Cetracore Energy προτείνει τίμημα 111,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία που έχουν αποτιμήσει οι τράπεζες τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι.
Πάντως το σύνολο των οφειλών της Jet Oil ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ και αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των πιστωτών της εταιρίας είναι τόσο τα Ελληνικά Πετρέλαια όσο και η Μοτορ Οιλ.
Πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εφαρμογής και την υπόθεση της Jet Oil σχεδίου αντίστοιχο με αυτό της Μαρινόπουλος που προβλέπει κούρεμα οφειλών και βεβαίως προϋποθέτει συμφωνία αυξημένης πλειοψηφίας των πιστωτών.
Οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Jet Oil στο Καλοχώρι αποτελούν το κεντρικό περιουσιακό στοιχείο που ενδιαφέρει τους παίκτες της αγοράς, καθώς έχουν δυναμικότητα αποθήκευσης 220 χιλιάδες τόνων, συνδέονται με αγωγό με το λιμάνι κι έτσι υπάρχει εύκολη δυνατότητα μεταφοράς των ποσοτήτων πετρελαίων και παραγώγων που φτάνουν στο λιμάνι.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss