Κάννες 2017: Ο Χρυσός Φοίνικας στο The Square του Ρούμπεν Έστλουντ. Βραβείο σεναρίου στους Γιώργο Λάνθιμο και Ευθύμη Φιλίππου

Η σουηδική ταινία The Square του Ρούμπεν Όστλουντ,(του εκπληκτικού Ανωτέρα Βία), μια σάτιρα με κεντρικό πρόσωπο τον επιμελητή μιας έκθεσης σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο 70ό Φεστιβάλ των Καννών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Μία ακόμα πολύ μεγάλη διάκριση και για τον ελληνικό κινηματογράφο, αφού ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου κέρδισαν το βραβείο σεναρίου, για την ταινία The killing of the sacred deer, στο 70 Φεστιβάλ των Καννών.

Πρόκειται για την τρίτη ταινία του Έλληνα δημιουργού που προβάλλεται στο γαλλικό φεστιβάλ. Το The Killing of a Sacred Deer, αφορά στην σχέση ενός πετυχημένου καρδιοχειρουργού με ένα νεαρό αγόρι το οποίο έχει πάρει υπό την προστασία του, και του οποίου η συμπεριφορά καταλήγει να απειλεί ολόκληρη την οικογένειά του. Η ταινία ετοιμάζεται για τη διεθνή πορεία της στα υπόλοιπα φεστιβάλ του κόσμου και στους κινηματογράφους, ενώ έχει ήδη λάβει διανομή για την Αμερική τον Νοέμβριο.

Οι Έλληνες δημιουργοί μοιράστηκαν το βραβείο με τη Βρετανίδα Λιν Ράμσεϊ που υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας You were never really here, που προβλήθηκε τελευταία στο διαγωνιστικό τμήμα.

«Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή για αυτό το ωραίο δώρο» είπε ο Έλληνας σκηνοθέτης παραλαμβάνοντας το βραβείο του ενώ η Ράμσεϊ δήλωσε πολύ συγκινημένη για τη βράβευσή της.

Η Σοφία Κόπολα απέσπασε στις Κάννες το βραβείο σκηνοθεσίας, γράφοντας ιστορία ως η δεύτερη μόλις γυναίκα σκηνοθέτης που κερδίζει το βραβείο Σκηνοθεσίας στα 70 χρόνια του φεστιβάλ, για την ταινία The Beguiled, ένα ριμέικ της ταινίας Ο προδότης του 1971, με πρωταγωνιστή τον Κλίντ Ίστγουντ.

Ο Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής για την ταινία Loveless. Είναι η τρίτη φορά που ο Ρώσος δημιουργός βραβεύεται στο Φεστιβάλ των Καννών.

Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας πήγε στην Νταϊάν Κρούγκερ, την πρωταγωνίστρια της γερμανόφωνης ταινίας In the fade ενώ το αντίστοιχο βραβείο ανδρικής ερμηνείας απονεμήθηκε στον Χοακίν Φίνιξ για την ταινία You were never really here.

Η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Λεονόρ Σεράιγ τιμήθηκε με την Χρυσή Κάμερα, το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, για την κωμωδία Jeune Femme με πρωταγωνιστές τη Λετίσια Ντος και τον Γκρεγκουάρ Μονσενιόν.

Την τελετή λήξης και απονομής των βραβείων του 70ου Φεστιβάλ άνοιξε γύρω στις 20.20 η Ιταλίδα ηθοποιός Μόνικα Μπελούτσι, φορώντας μια αστραφτερή μαύρη τουαλέτα.

Η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Ισπανό σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ, είχε παραδώσει τον φάκελο με την απόφασή της λίγο μετά το μεσημέρι, αφού αποσύρθηκε για αρκετές ώρες σε μια έπαυλη, αποκομένη από τον έξω κόσμο. «Ήταν μια δύσκολη ημέρα, οι ταινίες ήταν εξαιρετικές», παραδέχτηκε η ηθοποιός και μέλος της επιτροπής Τζέσικα Τσαστέιν, μιλώντας πριν από την έναρξη της τελετής στο Canal+.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Palme d’Or: ‘The Square’ (Ruben Östlund)

Special Prize: Nicole Kidman

Grand Prix: ‘BPM (Beats Per Minute)’ (Robin Campillo)

Director: Sofia Coppola, ‘The Beguiled’

Actor: Joaquin Phoenix, ‘You Were Never Really Here’

Actress: Diane Kruger, ‘In the Fade’

Jury Prize: ‘Loveless’ (Andrey Zvyagintsev)

Screenplay: ‘The Killing of a Sacred Deer’ (Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου), ‘You Were Never Really Here’ (Lynne Ramsay)

Camera d’Or: ‘Jeune femme’ (Montparnasse-Bienvenüe) (Léonor Serraille)

Short Films Palme d’Or: ‘Xiao Cheng Er Yue’ (Qiu Yang)

Short Films Special Mention: ‘Katto’ (Teppo Airaksinen)

Golden Eye Documentary Prize: ‘Faces Places’ (Visages Villages) (Agnès Varda, JR)

Ecumenical Jury Prize: ‘Radiance’ (Naomi Kawase)

UN CERTAIN REGARD

Un Certain Regard Award: ‘A Man of Integrity’, Mohammad Rasoulof

Best Director: Taylor Sheridan, ‘Wind River’

Jury Prize: Michel Franco, ‘April’s Daughter’

Best Performance: Jasmine Trinca, ‘Fortunata’

Award for Poetry of Cinema: Mathieu Amalric, ‘Barbara’

DIRECTORS’ FORTNIGHT

Art Cinema Award: ‘The Rider’ (Chloe Zhao)

Society of Dramatic Authors and Composers Prize: ‘Lover for a Day’ (Philippe Garrel), ‘Let the Sunshine In’ (Claire Denis)

Europa Cinemas Label: ‘A Ciambra’ (Jonas Carpignano)

CRITICS’ WEEK

Grand Prize: ‘Makala’ (Emmanuel Gras)

Visionary Prize: ‘Gabriel and the Mountain’ (Fellipe Barbosa)

Society of Dramatic Authors and Composers Prize: ‘Ava’ (Léa Mysius)
FIPRESCI

Competition: ‘BPM (Beats Per Minute)’

Un Certain Regard: ‘Closeness’ (Kantemir Balagov)

Directors’ Fortnight: ‘The Nothing Factory’ (Pedro Pinho)

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss