Κι όμως! Στήν Σαουδική Αραβία οι κινηματογράφοι ήταν κλειστοί …για 35 χρόνια!

Μπορεί μερικά πράγματα, ακόμα και ασήμαντα, να είναι αυτονόητα για όλον τον υπόλοιπο κόσμο… αλλά οχι για την Σαουδική Αραβία.

Μερικά μάλιστα απαγορεύονται “διά ροπάλου”. Ενα από αυτά είναι η απαγόρευση του κινηματογράφου. Ε, λοιπόν και αυτό το “κάστρο” πέφτει για τη μεγάλη πετρελαιοπαραγωγό χώρα, καθώς από το νέο έτος, οι αίθουσες των κινηματογράφων θα ανοίξουν και πάλι. Αίθουσες που ήταν κλειστές για 35 ολόκληρα χρόνια…

Οπως και να έχει το πράγμα, αποτελεί σίγουρα σημείιο εκσυγχρονισμού, αφού η ανακοίνωση αυτή ήλθε να ακολουθήσει εκείνη, πως και οι γυναίκες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να οδηγούν, κάτι εξίσου απαγορευμένο.

Ο υπουργός Πολιτισμού Αουάντ μπιν Σάλεχ Αλαουάντ τόνισε ότι η διαδικασία αδειοδότησης αιθουσών σινεμά στο βασίλειο έχει ήδη ξεκινήσει, τη στιγμή που στα τέλη του Οκτωβρίου στο Ριάντ πραγματοποιήθηκε μια σπάνια εκδήλωση με προβολές ταινιών που αποτέλεσε προπομπό της άρσης απαγόρευσης.

Η κυβέρνηση περιμένει πως θα ανοίξουν 300 κινηματογράφοι με πάνω από 2.000 αίθουσες και θα δημιουργήσουν 30.000 νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας με 24. δισ. δολάρια στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο όλα αυτά δε σημαίνει πως έχουν ξεριζώσει τον πουριτανισμό και τον φαλοκρατισμό όλης της κοινωνίας, αφού πριν λίγο καιρό ο μουφτής της Σαουδικής Αραβίας είχε εκφράσει την αγανάκτησή του για το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν κινηματογραφικές αίθουσες, υποστηρίζοντας πως θα ήταν χώροι «ανηθικότητας» επειδή ευνοούν την ανάμιξη των φύλων. Και ενώ οι αίθουσες ήταν κλειστές, δεν σημαίνει πως δεν υπήρχε παραγωγή ταινιών, καθώς άλλωστε, η ταινία «Wadjda» του Χαϊφάα Αλ-Μανσούρ ήταν το 2013 η πρώτη σαουδαραβική ταινία που συμμετείχε στα Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss