Κλιματική αλλαγή: Έτσι αλλάζουν οι χάρτες του πλανήτη

Όλες οι σταθερές που συνθέτουν το περιβάλλον του πλανήτη θα μπορούσαν να αλλάξουν δραστικά και με τραγικές συνέπειες για τη ζωή επάνω σε αυτόν προειδοποιούν οι ειδικοί σε μία ακόμη δραματική έκκληση να ληφθούν μέτρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Από το πιο απλό, όπως το τι φυτεύει και καλλιεργεί κάποιος στον κήπο του, μέχρι το πιο μεγάλο, όπως τα όρια των ερήμων και η έκταση των ωκεανών, τα πάντα είναι μοιάζουν πλέον αναστρέψιμα και τις συνέπειες να είναι απρόβλεπτες. αλλά σίγουρα εφιαλτικές.

Η αλλαγή στο περιβάλλον δεν είναι απλά μια αφηρημένη έννοια, καθώς συνεπάγεται ένα “τσουνάμι” από αλλαγές που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την επιβίωση του είδους. Άμεση είναι η απειλή στη διατροφική αλυσίδα, αφού οι καύσωνες, η ξηρασία, οι πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα, τις αγροτοπαραγωγικές χώρες, δημιουργούν σαφές πρόβλημα στην παραγωγή. Μία ελλιπής, ή φτωχή παραγωγή που δεν είναι αρκετή για να θρέψει τον πληθυσμό, εντείνει την ανασφάλεια, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την οικονομία, τη δημόσια υγεία, την ειρήνη.

Όλα αυτά, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας πια, αλλά μία πραγματικότητα που ήδη βιώνουμε. Το πρόβλημα περιέγραψε με τον πιο γλαφυρό τρόπο ο καθηγητής του Γέιλ, Νίκολα Σκοτ, στην μελέτη με τίτλο “Ξανασχεδιάζοντας το Χάρτη: Πως μετατοπίζονται οι περιβαλλοντικές ζώνες”. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

– Η κλιματική αλλαγή ξανασχεδιάζει το γεωλογικό χάρτη του πλανήτη: Ποιες θα είναι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που θα σχηματίζονται κυκλώνες, που θα αρχίζουν και τελειώνουν οι έρημοι, πότε θα λιώσουν οι πάγοι και ποια θα είναι τα νέα όρια των τροπικών. Τα πάντα ξαναγράφονται από την αρχή!

– Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τα πάντα: Που καλλιεργούμε, τι και πόσο τρώμε, αν έχουμε πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ακόμη και το που ζούμε. Είναι προφανές ότι όσο αλλάζουν οι συνθήκες τόσο οι πληθυσμοί θα πρέπει να αναζητούν νέες λύσεις.

Αν νομίζετε ότι όλα αυτά είναι τρομολαγνικά, fake news, ή δεν σας αφορούν γιατί θα συμβούν σε μια άλλη ζωή, ιδού μερικά επιστημονικά στοιχεία και στατιστικές:

– Οι τροπικοί επεκτείνονται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο,

– η έκταση της Σαχάρας αυξήθηκε κατά 10% από το 1902,

– στις ΗΠΑ οι γεωλογικές συνθήκες της Δύσης μοιάζουν να έχουν μετατοπιστείς προς ανατολάς κατά 225 χλμ από τα 1980, ενώ και οι συνθήκες που ευνοούν τη δημιουργία κυκλώνω έχουν επίσης μετατοπιστεί προς ανατολάς κατά 800 χλμ.

2ο Climate Change Conference στις 9 Νοεμβρίου

Με κεντρικό γνώμονα την ανάγκη των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων για διάχυση γνώσης πάνω στις νέες πολιτικές, τεχνολογίες και υπηρεσίες και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ως προς τις επιπτώσεις των πολιτικών κλιματικής αλλαγής, η Boussias Communications και η Natural Resources PC διοργανώνουν το 2ο Climate Change Conference στη χώρα μας.

Διακεκριμένοι ξένοι και Έλληνες ομιλητές, experts και practitioners από ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, αλλά και εκπρόσωποι υπουργείων, διαχειριστικών φορέων ενέργειας, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και συμβουλευτικών οίκων της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα παρουσιάσουν ευκαιρίες και απειλές.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss