Κομφούζιο με το χαράτσι σε μπλοκάκια & επαγγελματίες

Aλαλούμ επικρατεί με το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με μπλοκάκι. Η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει παρά το γεγονός ότι αποστέλλονται τα πρώτα ραβασάκια στους ασφαλισμένους. Εν αναμονή της νέας εγκυκλίου με διευκρινίσεις για εισφορές, εργαζόμενους και εργοδότες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα. Ενδεικτικά, κάποια από αυτά είναι η καθυστέρηση στην έκδοση καθοριστικών εγκυκλίων που αφορούν τις εισφορές των εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έως 2 εργοδότες.

Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι ακόμη και αν εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών διευκρινιστική εγκύκλιος, αυτή δεν θα δώσει απαντήσεις σε μια σειρά θεμάτων που είναι όχι μόνο ουσιαστικά αλλά και απολύτως ρεαλιστικά:

  • Πώς θα μπορεί ο εργαζόμενος να πείσει τον εργοδότη του να αναλάβει την καταβολή εργοδοτικής εισφοράς χωρίς οι δύο πλευρές να καταλήξουν είτε στη λήξη της συνεργασίας τους είτε στη δικαστική επίλυση των διαφορών τους.
  • Πώς θα διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος δεν έχει περισσότερους εργοδότες
  • Πότε υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας και πότε πρόκειται για «διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών»

Τα ραβασάκια και οι πρώτες πληρωμές

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου φορέα, ΕΦΚΑ ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος δήλωσε ότι οι πληρωμές Ιανουαρίου θα πρέπει να γίνουν έως το τέλος Φεβρουαρίου.Οι ασφαλισμένοι μπορούν να καταβάλλουν μέρος και όχι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις για τις εισφορές που θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες θα υπολογίζονται επί του υπολειπόμενου κάθε φορά ποσού. Κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί, όταν ανοίξει το σύστημα, με τους κωδικούς TAXIS να διαπιστώνει το ύψος των εισφορών που αντιστοιχούν σε κάθε μήνα.

Τι σημαίνει το έναντι

Οι περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια ασφαλισμένοι που προέρχονται από τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ θα λάβουν ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια με τις νέες εισφορές του 2017, τις οποίες θα έχουν το δικαίωμα σε περίπτωση που δεν μπορούν να ανταποκριθούν να πληρώνουν έναντι κάθε μήνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου η έναντι πληρωμή θα έχει τσουχτερό τόκο (8%), δεν θα παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα και σε καμία περίπτωση δεν θα «παγώνουν» κατασχέσεις για παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι νέες εισφορές θα ξεκινούν με ποσοστά 21,2% για τους αγρότες, 26,95% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 37,95% για τους επιστήμονες, με κατώτατα ποσά από 87 ευρώ το μήνα για τους αγρότες με ετήσιο εισόδημα ως 4.923 ευρώ, από 158 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα ως 7.033 ευρώ και από 222 ευρώ για επιστήμονες (γιατρούς, μηχανικούς δικηγόρους).

Οσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα καταβάλουν αντίστοιχα και μεγαλύτερες εισφορές.

Βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι το εισόδημα του 2015 και όταν δηλωθεί το εισόδημα του 2016 θα γίνει και ο επανυπολογισμός και θα ακολουθήσει συμψηφισμός μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εκτυπώσουν τις νέες εισφορές ως τις 31/1/2017, με τη χρήση των κωδικών τους στο Taxis, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και πληκτρολογώντας στον υπολογιστή τους την ηλεκτρονική διεύθυνση www.efka.gov.gr.

«Αν δεν κόβεις δεν πληρώνεις»: Για ποιους ισχύει

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ Πετρόπουλος έδωσε κάποιες διευκρινήσεις που όμως θα πρέπει να αποσαφηνιστούν σε σχετικές εγκυκλίους. Για τα μπλοκάκια ανέφερε πως για όσους έχουν ως δυο εργοδότες επιμερίζεται η εισφορά σε εργαζόμενο και εργοδότη. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι να καταβάλουν εισφορές για ΟΑΕΔ και κλπ, όπως τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι αν κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία και δεν έχει έσοδα από μπλοκάκι δεν θα πληρώνει τίποτα.

Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια απάντηση του υπουργείου Εργασίας, για όλους όσοι μιλούν για καταιγίδα φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ότι όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα από μπλοκάκι θα ωφεληθούν με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών. Ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόνοια για να ρυθμιστούν προβλήματα, όπως οι εισφορές του 2016 των δικηγόρων, που πρέπει ακόμη και εάν δεν είχαν εισοδήματα να πληρώσουν με βάση το προηγούμενο σύστημα.

Οι εισφορές θα υπολογίζονται στα καθαρά έσοδα των επαγγελματιών σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος και τόνισε ότι όσο πιο υψηλές εισφορές πληρώνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη σύνταξη απολαμβάνει. Τυχόν εισφορές που έχουν καταβληθεί το 2015 και το 2016 θα αφαιρούνται από τον υπολογισμό που θα γίνει, διευκρίνισε ο κ. Πετρόπουλος.  ‘Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία που θεωρούνται ως μη εισπράξιμα σημειώνοντας ότι οι θεσμοί δεν είναι πλέον άκαμπτοι.

Πολύ σύντομα το νέο ΔΣ του ΕΦΚΑ, όπως είπε, θα διευκολύνει όσους δικηγόρους ή μηχανικούς έχουν χάσει ρυθμίσεις, ενώ ανέφερε ότι θα δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις στις εισφορές, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, αν προκύπτουν αλλαγές στα εισοδήματα μετά από ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss