Κομισιόν σε Αγκυρα: Σεβαστείτε τις αρχές της καλής γειτονίας

Να σεβαστεί «τις αρχές καλής γειτονιάς» με την Ελλάδα αλλά και την ελληνική Δικαιοσύνη καλούν την Άγκυρα οι Βρυξέλλες, στη σκιά της έντασης που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Αιγαίο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Νίκου Ανδρουλάκη, ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. επισήμανε πως η Κομισιόν αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί όλες τις ευθύνες που πηγάζουν από τη θέση της ως υποψήφια για ένταξη στην Ένωση.

Τονίζει ακόμα πως η Κομισιόν αναμένει από την Άγκυρα να σεβαστεί «τις δικονομικές διαδικασίες των Κρατών Μελών», σε μία έμμεση αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην επιτρέψει την έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που η τουρκική πλευρά κατηγορεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Ολόκληρη η επιστολή του επιτρόπου Χαν:

Αγαπητέ κύριε Ανδρουλάκη,

Σας ευχαριστώ για την από 31 Ιανουαρίου 2017 επιστολή σας, σχετικά με τα γεγονότα που σχετίζονται με την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει Τούρκους Στρατιωτικούς από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Αποφάσεις έκδοσης εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Κρατών Μελών και κάθε αίτημα έκδοσης που υποβάλλεται σε Κράτος Μέλος, εξετάζεται από την καθορισμένη αρμόδια εθνική υπηρεσία, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Συνεπώς, η Επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα να επέμβει ή να σχολιάσει αποφάσεις των δικαστικών αρχών των Κρατών Μελών.

Έχοντας υπόψη τη μεγάλη κλίμακα και το συλλογικό χαρακτήρα των μέτρων που έχουν ληφθεί από την Τουρκική κυβέρνηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει την Τουρκία, να τηρεί, ως υποψήφια χώρα, τα υψηλότερα στάνταρ κράτους δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών. Η Επιτροπή καλεί την Τουρκία να τα σεβαστεί πλήρως και κάτω από όλες τις συνθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στο να συνεχίσει να εργάζεται μαζί με μία δημοκρατική, ανοικτή και σταθερή Τουρκία, για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις. Αναμένουμε από την Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τις ευθύνες που πηγάζουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας. Αναμένουμε επίσης την Τουρκική Κυβέρνηση να σεβαστεί τις δικονομικές διαδικασίες των Κρατών Μελών.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss