Κυκλοφορία σε Dvd: Επιχείρηση Ανθρωποειδές (Anthropoid)

Τσεχοσλοβακία 1942Josef Gabčík και o Jan Kubiš φθάνουν στην κατεχόμενη Πράγα με σκοπό να φέρουν εις πέρας την Επιχείρηση Ανθρωποειδές. Η αποστολή έχει στόχο να δολοφονήσει  τον αξιωματικό των SS Reinhard Heydrich. τον τρίτο κατά σειρά ισχυρότερο αξιωματικό του 3ου Ράιχ μετά τον Hitler και τον Heinrich Himmler. Ο Heydrich ήταν επίσης  επί κεφαλής των Ναζί στην Τσεχοσλοβακία και γνωστός ως ο “Σφαγέας της Πράγας”.

 

Η ταινία ακολουθεί, δύο αλεξιπτωτιστές, έναν Τσέχο και έναν Σλοβάκο σαμποτέρ, τούς Jan Kubiš καί Jozef Gabčík, που ξεκίνησαν από την Αγγλία και έπεσαν με αλεξίπτωτο κοντά στην κατεχόμενη Πράγα, όπου εκεί έρχονται σε επαφή με τους εναπομείναντες αντιστασιακούς γιά να οργανώσουν την εκτέλεσή του Heydrich. Η απόπειρα οδήγησε, παρά τις ατυχίες που συνέβησαν, στο θανάσιμο τραυματισμό του Heydrich από θραύσματα χειροβομβίδας. Μετά από μεγάλα αντίποινα καί συνεχές κυνηγητά, οι σαμποτέρ εντοπίστηκαν στο κρησφύγετό τους, το οποίο καί έγινε θέατρο της απελπισμένης μέχρι τέλους επικής τους αντίστασης.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα στις 27 Μαΐου 1942, στο ζενίθ της Ναζιστικής Κατοχής στην Ευρώπη, με τον Heydrich να είναι ένας από τους ισχυρότερους και πιο αδίστακτους αξιωματούχους του Ράιχ (περιγράφηκε από τον Χίτλερ ως «ο Άνθρωπος με τη σιδερένια καρδιά»), και κύριος υπεύθυνος της Τελικής Λύσης στo “Εβραϊκό Ζήτημα” που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα και το θάνατο 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Sean Ellis του Cashback, μίας από τις πιο ανανεωτικές ρομαντικές κομεντί της τελευταίας δεκαετίας, υπογράφει ένα εξαιρετικής κλιμάκωσης φιλμ, που αναβιώνει μια δραματική επιχείρηση του β’ παγκοσμίου πολέμου. Δείχνει θαυμάσια το κλίμα της εποχής και ξεδιπλώνει τον αξιοθαύμαστο ηρωισμό απλών ανθρώπων, φωτίζει και τον ψυχισμό και τους έρωτές τους, που γεννήθηκαν στην κόλαση της Πράγας, ανθρώπων στους οποίους οι τραγικές συνθήκες ανέδειξαν στον ύψιστο βαθμό τον καλό εαυτό τους, την ίδια στιγμή που σε άλλους αποκάλυψαν τη σκοτεινή πλευρά που επιμελώς έκρυβαν.

Το σενάριο τών Sean Ellis καί Anthony Frewin, δέν ξεφεύγει από τα κλισέ τού είδους. Η σκηνοθεσία τού Ellis, με τήν κάμερα του (σχεδόν) ποτέ σταθερή, έχει ως αποκορύφωμα τήν εκπληκτικά γυρισμένη καί γεμάτη ένταση σκηνή τής τελικής αναμέτρησης με τούς Ναζί στον Καθεδρικό Ναό.

Γιατί προτείνεται: Tαινία καλογυρισμένη, αρκετά ρεαλιστική, που σε κρατά σε αγωνία από την αρχή έως το τέλος, με πολύ καλές ερμηνείες καί τέλεια αναπαράσταση της εποχής.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους των δύο πρακτόρων, ο εξαιρετικός Cillian Murphy (Batman Begins, Peaky Blinders, 28 Days Later), καταθέτει για άλλη μια φορά δείγμα του σπάνιου ταλέντου του καί η μεγάλη έκπληξη, ο Jamie Dornan τού 50 Shades of Grey. Μαζί τους οι Toby Jones (Tinker Tailor Soldier Spy, Captain America: The First Avenger) καί Brian Caspe.

Η ταινία κυκλοφορεί σε Dvd, από τήν Audio-Visual.

 

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss