Κυκλοφορία σε Dvd/Bluray: Sully

Έχω 40 χρόνια υπηρεσίας στον αέρα…αλλά στο τέλος θα κριθώ για 208 δευτερόλεπτα – Τσέσλι ‘Σάλι’ Σάλενμπέργκερ (Τομ Χάνκς)

15 Iανουαρίου του 2009. Μια εσωτερική πτήση από Νέα Υόρκη προς Σάρλοτ παθαίνει κάτι πρωτοφανές.Ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωση, ένα σμήνος πουλιών χτυπάει και αχρηστεύει και τους δύο κινητήρες. Ο πολύπειρος κυβερνήτης “Σάλι” Σαλενμπέργκερ ακούει τις οδηγίες από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας να πάει προς τα πλησιέστερα αεροδρόμια, αλλά συνυπολογίζοντας άμεσα όλα τα δεδομένα, αποφασίζει ότι δεν επαρκεί ο χρόνος. Κι έτσι αποφασίζει το αδιανόητο. Να προσυδατωθεί στον ποταμό Χάντσον. Και πετυχαίνει το ακόμη πιο αδιανόητο. Να το κάνει απολύτως επιτυχημένα, χωρίς να σκοτωθεί, χωρίς καν να χτυπήσει σοβαρά ούτε ένας από τους 155 συνολικά ανθρώπους, επιβάτες και πλήρωμα που επέβαιναν στο αεροπλάνο. Και φυσικά γίνεται αυτόματα ήρωας.Είναι όμως?

Ο Κλίντ Ίστγουντ είναι ο ορισμός: δημιουργικότητα σε μεγάλη ηλικία.Απο το μακρινό 1992 και το Οσκαρικό Unforgiven (την πιο ώριμη δουλειά του), μέχρι και το – απίστευτης συγκίνησης – Million Dollar Baby (2004), καταφέρνει ακόμα και τώρα -στα ογδόντα έξι του χρόνια! – να μας δίνει εκπληκτικά κινηματογραφικά project.Μετά την τεράστια εμπορική επιτυχία – αλλά χλιαρών κριτικών – της ταινίας Ελεύθερος Σκοπευτής, ο πολυβραβευμένος Αμερικάνος σκηνοθέτης, καταπιάνεται εδώ με το λεγόμενο “Θαύμα στόν Χάτσον” και την επιτυχημένη προσθαλάσσωση του επιβατικού αεροπλάνου Airbus A320, βασισμένο στο βιβλίο του Σάλενμπέργκερ Highest Duty: My Search for What Really Matters.

Με το φάντασμα των Δίδυμων Πύργων να πλανιέται πάνω απο την Νέα Υόρκη και με τούς κατοίκους της να ψάχνουν την “καλή” είδηση που θα τούς δώσει ελπίδα, με ήδη δύο πολέμους και το σκάνδαλο Μπέρνι Μάντοφ, ο Σαλενμπέργκερ γίνεται αυτόματα ήρωας, με τα ΜΜΕ να αρχίζουν να πέφτουν πάνω του και οι απλοί άνθρωποι στο δρόμο να τον αγκαλιάζουν.Στην σκληρή πραγματικότητα όμως γίνεται ύποπτος στα μάτια των ειδικών, οι οποίοι και θέλοντας να μην δώσουν ούτε ένα δολλάριο απο την τσέπη τους, ψάχνουν τοναποδιοπομπαίο τράγο” στο προσωπό του, τον αναγκάζουν να περάσει μία σειρά από δοκιμασίες, ελέγχους και συμβούλια ώστε να βγει στην επιφάνεια αν η επιλογή του ήταν σωστή.

Με την μη γραμμική της αφήγηση η ταινία μας διηγείται οχι μόνο τις δραματικές στιγμές που εκτυλίσσονταν στο παρασκήνιο, αλλά – και εκεί είναι ένα απο τα δυνατά χαρτιά της ταινίας –τις μικρές ιστορίες των επιβατών, με τις απαραίτητες συναισθηματικές πινελιές αλλά χωρίς υπερβολές.Με αποκορύφωμα βέβαια την εντυπωσιακή προσθαλάσσωση, την οποία και βλέπουμε κατα την διάρκεια της ταινίας, 2-3 φορές από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Με εξαιρετικές ερμηνείες κυρίως απ’ τον Τομ Χανκς και με μια στιβαρή σκηνοθεσία, o Ίστγουντ αναδεικνύει τα πραγματικά γεγονότα της πτήσης 1549, δοσμένα έτσι ώστε να μη μας μείνει καμιά αμφιβολία όχι μόνο για τα γεγονότα, αλλά για τη δύναμη, τη σημασία των αποφάσεων των πιλότων και των αφανών ηρώων – μάλιστα ο καπετάνιος του ποταμόπλοιου δεν είναι ηθοποιός, αλλά ο ίδιος καπετάνιος που έφτασε πρώτος το 2009 στο συμβάν – που βοήθησαν στη διάσωση των επιβατών. Ένα φιλμ πραγματικά καλό που αξίζει να το δείτε.

Δίπλα στο Τομ Χανκς, η τρείς φορές υποψήφια για Όσκαρ, Λόρα Λίνεϊ (Savages, Kinsey, You Can Count on Me), η βραβευμένη με Έμμυ Β’ Γυναικείου Ρόλου για Δραματική Σειρά, Άννα Γκαν (Breaking Bad) και ο Άαρον Έκχαρτ (The Dark Knight).

Η ταινία κυκλοφορεί σε Dvd & Blu-ray απο την Tanweer.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss