Λέμε Χρόνια Πολλά στόν Tom Hanks … τον πιο ακομπλεξάριστο τύπο του Hollywood

Ανήκει στήν (μικρή) λίστα των ηθοποιών που έχουν κάνει back to back στα βραβεία Oscar. Έχει έναν κατάλογο ταινιών, ο οποίος ξεκινά απο το 1980, ενω απο το 1984! και ειδικά την δεκαετία του ’90, μετρά μόνο επιτυχίες. Μάλιστα ο βετεράνος Αμερικανός κριτικός κινηματογράφου Roger Ebert είχε γράψει: «Ο Tom Hanks μπορεί να είναι ο μοναδικός ηθοποιός που θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του Forrest Gump. Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν άλλο που θα έκανε ένα τέτοιο πρόσωπο τόσο αξιοπρεπή».

Ενω παράλληλα ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ στο παρελθόν δήλωσε πως νιώθει «110% Έλληνας» … Αυτός είναι ο Tom Hanks…

Γεννημένος στις 9 Ιουλίου 1956, στο Concord της Καλιφόρνιας, ξεκίνησε την υποκριτική του καριέρα στο Φεστιβάλ Σαίξπηρ το 1977, μετακομίζοντας αργότερα στη Νέα Υόρκη.

Το 1979, κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στο χαμηλού προϋπολογισμού σλάσερ φίλμ He Knows You’re Alone (1980). Την ίδια χρονιά κέρδισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμερικανική κωμική σειρά Bosom Buddies, η οποία προβαλλόταν για δύο χρόνια. Το 1982 έκανε γκεστ εμφάνιση στην επιτυχημένη σειρά Happy Days, μια συμμετοχή που ήταν αρκετή ώστε να τραβήξει την προσοχή του σκηνοθέτη Ron Howard, ο οποίος εκείνη την περίοδο δούλευε πάνω στο φιλμ Splash (1984), μια ρομαντική κωμωδία με θέμα μια γοργόνα που ερωτεύεται έναν άνθρωπο. Ο Howard ήθελε τον Hanks για το ρόλο του αδερφού του πρωταγωνιστή αλλά τελικά κέρδισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία έδωσε στον Hanks την κατάλληλη ώθηση ώστε να έρθει στο προσκήνιο, αφού αποδείχτηκε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με 69 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office.

Μετά από τα χαλαρά -κριτικά και εισπρακτικά- Dragnet (1987) και The Money Pit (1986), θα έρθει η πρώτη μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με το Big το 1988. Η ταινία ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έδωσε στον Ηαnκs την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, ενω ακολούθησαν αρκετές ταινίες που δεν γνώρισαν την ίδια επιτυχία: The Burbs (1989), Joe Versus the Volcano (1990) και The Bonfire of the Vanities (1990) και το μόνο που κατάφερνει να ξεχωρίσει είναι το Turner & Hooch του 1989.

Ο Hanks κατάφερνει να ανέβει ξανά στην κορυφή με την ταινία A League of Their Own (1992) με 132 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ενω η επιτυχημένη εισπρακτική του πορεία συνεχίστηκε το 1993 με το Sleepless in Seattle και το Philadelphia. Στο Philadelphia υποδύθηκε έναν ομοφυλόφιλο δικηγόρο που έχει προσβληθεί από AIDS και για το ρόλο αυτόν θα χάσει 15 κιλά ώστε να φαίνεται άρρωστος. Η ερμηνεία του αυτή θα του χαρίσει και το πρώτο του Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Ακολουθεί ο εισπρακτικός και καλλιτεχνικός θρίαμβος του Forrest Gump το 1994, με τον Hanks να κερδίζει για δεύτερη φορά το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και να παραμένει μέχρι και σήμερα ο δεύτερος και τελευταίος ηθοποιός που καταφέρνει να κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο για συνεχόμενη φορά, μετά τον Spencer Tracy τις χρονιές 1937-1938.

Το 1995 συνεργάζεται ξανά με τον Ron Howard στην ταινία Apollo 13 στο ρόλο του αστροναύτη Jim Lovell, με την ταινία να είναι υποψήφια για 9 Όσκαρ, κερδίζοντας δύο βραβεία. Την ίδια χρονιά δάνεισε τη φωνή του στο Σερίφη Γούντι στη μεγάλη επιτυχία της Pixar Toy Story, ενω το 1998, έρχεται η πρώτη του συνεργασία με τον Steven Spielberg, στήν ταινία Saving Private Ryan. Απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, θεωρείται μια από τις καλύτερες πολεμικές ταινίες, χαρίζει στον Spielberg το δεύτερο Όσκαρ Σκηνοθεσίας και φυσικά στον Hanks μια ακόμη υποψηφιότητα για το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Την ίδια χρονιά ξανασυνεργάζεται με τη Meg Ryan στην εισπρακτική επιτυχία You’ve Got Mail, ενω το 1999 πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Stephen King με τον ίδιο τίτλο Τhe Green Mile και επέστρεψε ως Σερίφης Γούντι στο Toy Story 2.

Απο το 2000, ως και τις μέρες μας ο Tom Hanks, δουλεύει ακατάπαυστα και συνεχίζει να μας χαρίζει γέλιο, συγκίνηση και περιπέτεια, με ταινίες όπως: Cast Away, Road to Perdition, Catch Me If You Can, The Da Vinci Code, Captain Phillips και πολλά άλλα, μέχρι και το φετινό The Post.

Ο Hanks κατατάσσεται στην πρώτη θέση ως ο ηθοποιός με τις περισσότερες εισπράξεις στο box office με 4 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Έχει συμμετάσχει σε 17 ταινίες που ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και η μεγαλύτερη εισπρακτική του επιτυχία είναι μέχρι σήμερα το Toy Story 3.

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss