Μυστήριο με τοίχο που εμποδίζει τα νερά προς την κοίτη της Πικροδάφνης στον Καρέα

Με μια αναπάντεχη και περίεργη έκπληξη βρέθηκε αντιμέτωπη μια ομάδα εξερευνητών, κατά τη διάρκεια οδοιπορικού – αυτοψίας που πραγματοποίησαν στο υπογειοποιημένο τμήμα της κεντρικής κοίτης του ρέματος Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη, αφού, ενώ περίμεναν να βγουν στο βουνό, βρέθηκαν μπροστά σε έναν τοίχο χτισμένο από τσιμεντόλιθους.

Εναν τοίχο που, αν και κανείς δεν γνωρίζει πώς βρέθηκε εκεί, κλείνει τον δρόμο στα νερά που κατεβάζει το φαράγγι του Καρέα, ένα από τα σημεία γέννησης της Πικροδάφνης, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει υψηλός κίνδυνος πλημμύρας σε περίπτωση έντονης και παρατεταμένης βροχόπτωσης.

Ο μυστηριώδης τοίχος που εμποδίζει τα νερά που κατεβαίνουν από το βουνό να μπουν στην εγκιβωτισμένη κοίτη της Πικροδάφνης
Φωτ. Δημήτρης Θεοδοσόπουλος – «ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ»

Μια Κυριακή του περασμένου μήνα, σπηλαιολόγοι της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου και μέλη του συλλόγου «Πολίτες υπέρ των ρεμάτων, ΡΟΗ» πραγματοποίησαν εξερεύνηση, μπαίνοντας στο υπογειοποιημένο τμήμα του ρέματος, όπου περπάτησαν για περίπου 2,5 χιλιόμετρα.

«Τυφλό» σημείο

Η Πικροδάφνη, από την οδό Σαρανταπόρου, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Καραΐσκάκη ή Κανάρια στην Ηλιούπολη, μέχρι το τέρμα της Πατριάρχου Γρηγορίου στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης, στο πλάι του γηπέδου της ΔΙΑΝΑ, έχει χτιστεί και μετατραπεί σε κλειστό οχετό, που περνάει κάτω από την πόλη, μεταφέροντας τα νερά της βροχής από τον Υμηττό στη θάλασσα.

Αυτό το κλειστό κομμάτι της Πικροδάφνης περπάτησαν οι εξερευνητές. Μόνο που στο τέλος της διαδρομής τους, αντί να βγουν στο βουνό και στη φυσική κοίτη του ρέματος, ανακάλυψαν ότι ο αγωγός αυτός είναι χτισμένος με έναν τοίχο, που από την πίσω του πλευρά δεν φαίνεται, γιατί είναι μπαζωμένος με χώμα.

Ο τοίχος βρίσκεται στο σημείο του χάρτη που δείχνει το βέλος, λίγο πιο πάνω από το γήπεδο της ΔΙΑΝΑ στην Ηλιούπολη
Ο τοίχος βρίσκεται στο σημείο του χάρτη που δείχνει το βέλος, λίγο πιο πάνω από το γήπεδο της ΔΙΑΝΑ στην Ηλιούπολη |

Αυτός ο μυστήριος για τους λόγους κατασκευής του τοίχος εμποδίζει ολοσχερώς την είσοδο των νερών που κατεβαίνουν από το βουνό στον κλειστό οχετό της Πικροδάφνης, που αντικατέστησε την κοίτη της. Κι όχι μόνο φράζει εντελώς το πέρασμα του νερού, αλλά ακυρώνει και το ίδιο το έργο της υπογειοποίησης 2,5 χιλιομέτρων της κοίτης του ρέματος!

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το σημείο εισόδου του ρέματος, που σφραγίστηκε με τον τοίχο, βρίσκεται στην ίδια ευθεία με την οδό Πατριάρχου Γρηγορίου στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης, έναν δρόμο που κατεβάζει πολύ νερό μετά τον εγκιβωτισμό της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη, που τη μετέτρεψε σε οχετό. Πρόκειται για τον ίδιο δρόμο στον οποίο τα νερά παρέσυραν και έπνιξαν μια άτυχη γυναίκα πριν από πολλά χρόνια. Και είναι να αναρωτιέται κανείς τι θα μπορούσε να συμβεί από τη στιγμή που έκλεισε με τοίχο και ο οχετός…

Αγνοια υπαλλήλων
Η διαδρομή του νερού που κατεβαίνει από το φαράγγι του Καρέα, ένα από τα σημεία γέννησης της Πικροδάφνης και το σημείο του τοίχου όπου ανακόπτονται λίγο πριν την πόλη
Η διαδρομή του νερού που κατεβαίνει από το φαράγγι του Καρέα, ένα από τα σημεία γέννησης της Πικροδάφνης και το σημείο του τοίχου όπου ανακόπτονται λίγο πριν την πόλη |

Προκειμένου να λυθεί το μυστήριο της κατασκευής του τοίχου που φράζει τη ροή των νερών στο κλειστό τμήμα της Πικροδάφνης, η Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης απευθύνθηκε στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ηλιούπολης, ο προϊστάμενος της οποίας δήλωσε σε προφορική επικοινωνία ότι αγνοεί την ύπαρξη αυτού του τοίχου, καθώς και ποιος τον έκτισε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η υπηρεσία είχε τοποθετήσει μεγάλους βράχους κοντά στην είσοδο του εγκιβωτισμένου ρέματος, για να εμποδίζονται κλαδιά και άλλα φερτά από το βουνό, προκειμένου να μη φράξει ο αγωγός σε μεγάλη βροχόπτωση.

Με λίγα λόγια, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ηλιούπολης ορθά πήγε και τοποθέτησε αυτούς τους βράχους που είναι σε απόσταση μερικών μέτρων από την είσοδο, για να προστατέψει την είσοδο-άνοιγμα του ρέματος, αλλά δεν είδε ότι ήταν φραγμένη, ώστε να αναρωτηθεί ποιος ο λόγος της προστασίας της.

Η πίσω πλευρά του τοίχου δεν φαίνεται, αφού είναι μπαζωμένη με χώμα
Η πίσω πλευρά του τοίχου δεν φαίνεται, αφού είναι μπαζωμένη με χώμα | Φωτ. Δημήτρης Θεοδοσόπουλος – «ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ»

Το μυστήριο δεν λύθηκε ούτε έπειτα από γραπτή καταγγελία που απέστειλε η ΚΙΠΗ προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη σχετική ανακοίνωση του δήμου Ηλιούπολης που ακολούθησε.

Σε αυτήν, αρχικά ξεκαθαρίζεται ότι «ο δήμος Ηλιούπολης και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου δεν γνώριζαν και δεν είχαν μέχρι σήμερα ενημέρωση ή όχληση για το συγκεκριμένο θέμα».

Και στη συνέχεια αναφέρεται: «Επικοινωνήσαμε με τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικής Προστασίας του υπουργείου Υποδομών και με την Αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής. Η πληροφόρηση που λάβαμε και η εκτίμησή τους είναι ότι το κλείσιμο δεν έγινε από κάποιον κρατικό ή αυτοδιοικητικό φορέα, αλλά πιθανότατα από μεμονωμένους κατοίκους, για αδιευκρίνιστους λόγους, είτε επειδή μικρά παιδιά, αν εισχωρούσαν μέσα στο ανοικτό τούνελ, θα μπορούσαν να χαθούν και να κινδυνεύσουν, είτε επειδή ζώα εγκλωβίζονταν εκεί είτε επειδή φερτές ύλες από το βουνό και κλαδιά μεταφέρονταν και συσσωρεύονταν στο εσωτερικό του, σε περίπτωση ισχυρών βροχοπτώσεων».

Δηλαδή κανείς (μα κανείς) αρμόδιος δεν γνωρίζει για την ύπαρξη αυτού του τοίχου-φράγματος, αλλά, χωρίς να πραγματοποιήσει καν μια αυτοψία και μια περαιτέρω έρευνα, μπορεί να αποφανθεί ότι δεν πρόκειται για το «σοφό» έργο κάποιου δημόσιου φορέα, αλλά κάποιων κατοίκων, υποθέτοντας ακόμη και τα κίνητρά τους!

Πέραν αυτών, ο Δήμος Ηλιούπολης δεσμεύτηκε να παρέμβει στο επίμαχο σημείο σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια Αττικής «για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης ροής των υδάτων, μέσω του υπογειοποιημένου τμήματος του Ρέματος», όπως αναφέρει.

Η προσφυγή στο ΣτΕ για τα αντιπλημμυρικά και την οριοθέτηση

Έργα κατασκευής αγωγών ομβρίων υδάτων

Εκδικάστηκε τελικά (5 Δεκεμβρίου) η προσφυγή φορέων και κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας που αιτούνται την ακύρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Περιφέρειας Αττικής, ισχυριζόμενοι ότι, αν και το έργο παρουσιάζεται ως αντιπλημμυρικό, αντί να εξαλείφει τον κίνδυνο πλημμύρας, τον επαυξάνει και καταστρέφει το φυσικό οικοσύστημα του ποταμού, μετατρέποντάς τον σε εγκιβωτισμένο ανοιχτό οχετό, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα ανάκαμψης.

Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αναβληθεί, προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής να προσκομίσει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση του ρέματος Πικροδάφνης, κάτι που και πάλι δεν συνέβη. «Μου ζητήσατε τρεις μήνες παράταση και εγώ σας έδωσα έξι και πάλι δεν μου φέρατε τίποτε», είπε ο πρόεδρος του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ, Αθανάσιος Ράντος. Ωστόσο, η πρόταση οριοθέτησης έχει φτάσει μέχρι το στάδιο της διαβούλευσης και χρειάζεται ακόμη πολύ δρόμο για να γίνει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Εξάλλου, όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, στο σχέδιο οριοθέτησης που προωθείται από την Περιφέρεια Αττικής η χάραξη της οριογραμμής του ρέματος γίνεται με κύριο γνώμονα την εξασφάλιση των αυθαίρετων κτισμάτων μέσα στην κοίτη και στις όχθες του ρέματος και τη νομιμοποίηση των καταπατήσεων δημοσίων κτημάτων (κατά το πρότυπο των οικιστικών πυκνώσεων στα δάση), έστω και αν αυτό συνεπάγεται ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, τεράστια αύξηση του κόστους των προγραμματιζόμενων έργων και ενέχει κίνδυνο πλημμύρας.

Το πιο παράδοξο είναι ότι, παρόλο που έχει γίνει μελέτη κόστους δύο εκατομμυρίων ευρώ, η Διεύθυνση Εργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Περιφέρειας προκήρυξε πρόσφατα επιπλέον 25 έργα στο ρέμα Πικροδάφνης χωρίς μελέτη και χωρίς περιβαλλοντική εκτίμηση, όπως αυτό στη διασταύρωση με την οδό Θέμιδος, όπου, προκειμένου να υποστηριχθεί ο δρόμος δίπλα στο ρέμα, κτίζεται ένας τοίχος, ο οποίος στενεύει την κοίτη του ρέματος κατά 5 μέτρα (βλ. «Τσιμέντο να γίνει και το ρέμα της Πικροδάφνης» – «Εφ.Συν.» 14/11/2018).

Ερώτηση προς την Κομισιόν για την ανάγκη προστασίας του ρέματος της Πικροδάφνης από τον κίνδυνο τσιμεντοποίησης κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, επισημαίνοντας τους φόβους κατοίκων και φορέων για τη μετατροπή του ρέματος σε αποχετευτικό αγωγό.

Συντάκτης:

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss