Να εξαγοράσει μία «μεγάλη» εταιρεία κυβερνοασφάλειας θέλει τώρα το Facebook

Να εξαγοράσει μία «μεγάλη» εταιρεία κυβερνοασφάλειας θέλει τώρα το Facebook. Από ότι φαίνεται, μετά την μεγάλη παραβίαση δεδομένων στα τέλη του προηγούμενου μήνα που είχε ως αποτέλεσμα να εκτεθούν τα προσωπικά δεδομένα 29 εκατομμυρίων χρηστών του, το Facebook σε μία προσπάθεια να βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια του, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μία μεγάλη εξαγορά.

Το ζήτημα που προέκυψε είχε να κάνει με την κλοπή «access tokens», δηλαδή την κλοπή των «ψηφιακών κλειδιών» που επέτρεπαν στους χρήστες του Facebook να παραμένουν συνδεδεμένοι στο κοινωνικό δίκτυο και τον έλεγχο των λογαριασμών τους από επιτήδειους και κυβερνοεγκληματίες. Η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το «hijacking» των λογαριασμών των χρηστών του Facebook και την πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα όπως στο email, στο τηλέφωνο τους κ.ά.

Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν ένα κενό ασφαλείας στο χαρακτηριστικό «View As» (Προβολή ως), που επέτρεπε στους χρήστες (είναι απενεργοποιημένο τώρα) να βλέπουν πως εμφανίζεται το προφίλ τους στους άλλους. «Στις 25 Σεπτεμβρίου, η ομάδα μηχανικών μας ανακάλυψε ένα θέμα ασφαλείας που επηρέασε 50 εκατομμύρια λογαριασμούς…» έκανε γνωστό το Facebook στην επίσημη ανακοίνωση, κάνοντας γνωστό ότι έκανε «reset» στα «access tokens» των 50 εκατομμυρίων χρηστών που επηρεάστηκαν και προληπτικά σε ακόμη 40 εκατομμύρια χρήστες.

Η ανακάλυψη του κενού ασφαλείας που επέτρεψε σε χάκερς να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τόσων πολλών ανθρώπων είναι μία από τις μελανότερες στιγμές της ιστορίας του Facebook, το οποίο βρίσκεται ακόμη κάτω από την τεράστια σκιά του σκανδάλου της Cambridge Analytica.

Η καχυποψία και η δυσπιστία έχει αρχίσει να επηρεάζει τους χρήστες αλλά και την… μετοχή της εταιρείας, που κατέγραψε πτώση 3% μόλις έγιναν γνωστά τα νέα. Από ότι φαίνεται, στο προσεχές μέλλον θα αποτελέσει προτεραιότητα για το Facebook η ασφάλεια και η προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, και για να επιταχύνει την διαδικασία, o Mark Zuckerberg και η ομάδα του αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εξαγορά μίας μεγάλης εταιρείας κυβερνοασφαλείας, για να ενσωματώσουν το λογισμικό της –εργαλεία που θα ανιχνεύουν και θα προειδοποιούν για τυχόν επιχειρήσεις χάκινγκ ή για παραβιάσεις λογαριασμών κ.ά- στις υπάρχουσες υπηρεσίες του. Το Facebook «κοιτάζει» διάφορες υποψήφιες εταιρείες (δεν έχουν διαρρεύσει συγκεκριμένα ονόματα) και μαθαίνουμε από το The Information, ότι ο Mark Zuckerberg θα ήθελε να ολοκληρωθεί η εξαγορά μέχρι το τέλος του έτους.

Engadget

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss