Νεαρός πέθανε από υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης

Καρδιακό επεισόδιο συνεπεία υπερβολικής δόσης καφεΐνης σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν το πόρισμα ιατροδικαστή στις ΗΠΑ για τον θάνατο του 16χρονου Davis Allen Cripe ο οποίος σε λίγες ώρες κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα ποτών που περιέχουν καφεϊνη.

Ο νεαρός, σύμφωνα με πληροφορίες, κατανάλωσε έναν καφέ latte, ένα μεγάλο ανθρακούχο ποτό και στη συνέχεια ένα energy drink, όλα μέσα σε διάστημα δύο ωρών.

Λίγο αργότερα ο 16χρονος παρουσίασε αρρυθμία και κατέρρευσε ενώ βρισκόταν στο σχολείο του στη Νότια Καρολίνα ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν έπασχε από κάποιο καρδιακό νόσημα.

Όπως τόνισε ο ιατροδικαστής δεν ήταν αυτή καθ’ αυτή η κατανάλωση καφεϊνη η αιτία θανάτου ούτε καν το μέγεθος της ποσότητας αλλά, σύμφωνα με τον Gary Wats ήταν ο τρόπος με τον οποί κατανάλωσε (τον καφέ και τα ποτά) μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρει το BBC

Μετά και από αυτή τη θλιβερή είδηση, τίθεται βέβαια το ερώτημα τι ποσότητα καφεϊνης μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής για τον οργανισμό μας και σε τι χρονικά διαστήματα.

Όπως αναφέρει η βρετανική έκδοση της HuffPost και σύμφωνα με τον δρ. Steve Iley, η ανοχή στην καφεΐνη διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά σε γενικές γραμμές οι ενήλικες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν ποσότητα μεγαλύτερη των 400mg κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Η ποσότητα αυτή «μεταφράζεται» σε περίπου τέσσερις καφέδες. Βέβαια ρόλο στην ανοχή του κάθε οργανισμού, παίζει το βάρος, η ηλικία, το ιατρικό ιστορικό, εάν μια γυναίκα εγκυμονεί κα

Σημειώνεται πως τα ενεργειακά ποτά έχουν περίπου 80mg καφεΐνης αλλά και άλλα διεγερτικά, κάτι που θα πρέπει να προσέχουμε.

Ο δε συνδυασμός καφεΐνης και άλλων διεγερτικών μπορεί να μας κάνουν να αισθανθούμε αγχωμένοι, ευερέθιστοι αλλά και να προκαλέσει αφυδάτωση και προβλήματα ύπνου.

Μπορεί επίσης όμως να προκαλέσει πονοκεφάλους, αύξηση των καρδιακών παλμών και πόνους στο στομάχι.

Η καφεϊνη είναι από μόνη της διεγερτική για το νευρικό σύστημα «και η γρήγορη κατανάλωση της ή αυξημένη κατανάλωση σε μικρό χρονικό διάστημα προκαλεί ένα σοκ στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα» επισημαίνει ο δρ. Iley.

Οι άνθρωποι βέβαια αντιδρούν διαφορετικά σε διεγερτικά όπως η καφεϊνη και όσοι καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες αποκτούν αυξημένες «αντοχές» αλλά και, όπως όλοι όσοι εθίζονται σε ουσίες, συχνά αισθάνονται πως χρειάζονται να καταναλώσουν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στον οργανισμό τους.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss