Το Newsmag προτείνει: Hacksaw Ridge

Ο Mel Gibson επιστρέφει στήν καρέκλα του σκηνοθέτη με μια συγκλονιστική ταινία, βασισμένη στήν αληθινή ιστορία του στρατιώτη Desmond T. Doss. Η ιστορία του, άγγιξε τον Mel Gibson που έδωσε όλο του το είναι για να μεταφέρει την ιστορία ενός ανθρώπου, που όπως είπε «είχε τα κότσια να βρεθεί στο χειρότερο μέρος του κόσμου και να μείνει συνεπής στις πεποιθήσεις του, οπλισμένος μόνο με την απόλυτη πίστη».

Το Hacksaw Ridge, μας διηγείται την ιστορία του Desmond T. Doss (Andrew Garfield) που έγινε ο πρώτος αντιρρησίας συνείδησης στις ΗΠΑ που έλαβε Μετάλλιο Τιμής, αν και αρνήθηκε όχι μόνο να σκοτώσει, αλλά και να φέρει όπλο ενώ υπηρετούσε ως ιατρικός βοηθός κατά τη διάρκεια της Μάχης της Οκινάουα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δέκα χρόνια μετά την τελευταία του δουλειά (Apocalypto) σαν σκηνοθέτης, ο Mel Gibson με το δυναμικό του αυτό comeback, κάνει μία εξαιρετική ταινία για έναν άνθρωπο που τα έδωσε όλα για τα πιστεύω του, αποδεικνύοντας ότι ο πραγματικός ηρωισμός έχει πολλά πρόσωπα. Καί το αποτέλεσμα είναι απλά εκπληκτικό.

Η σκηνοθεσία του Gibson είναι φοβερή, σαν να μην άφησε λεπτό την κάμερα από τα χέρια του από την τελευταία του ταινία σαν σκηνοθέτης. Είναι γνωστή σε όλους η σχέση του Mel Gibson με τις ταινίες που απεικονίζουν βία (Mad Max, Lethal Weapon, Payback) και σαν ηθοποιός αλλά και σαν σκηνοθέτης  (Braveheart, The Passion of the Christ, Apocalypto). Το σίγουρο είναι πως δεν χαρίζεται σε κανέναν όσον αφορά το τι θα δείξει στις ταινίες του και το κάνει με τον καλύτερο τρόπο στις σκηνές δράσης οπού δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα μέσα στον πανικό της μάχης, χωρίς ποτέ να αποπροσανατολίζει τον θεατή στο τι βλέπει. Οι σκηνές μάχης είναι πραγματικά αιματοβαμμένες στο στιλ του Saving Private Ryan του Steven Spielberg, πάντα με άψογη κινηματογράφηση.

Η αφήγηση της ιστορίας, σε ένα σενάριο καλογραμμένο, ισσοροπημένο καί χωρισμένο περίτεχνα σε τρία μέρη, είναι λυτή κι απέριττη. Από τα παιδικά του χρόνια, την σχέση του με την οικογένεια και ειδικά με τον αλκοολικό πατέρα του αλλά και τον ερωτά του με την Dorothy Schutte (Teresa Palmer), όπου και τον γνωρίζουμε καλύτερα και σαν χαρακτήρα καί από την σκληρή εκπαίδευση μέχρι την κόλαση του πολέμου.

Η αγριότητα και η ωμότητα του πολέμου δίνονται απίστευτα ρεαλιστικά, εκπέμποντας ένα ξεκάθαρο αντιπολεμικό μήνυμα, που όμως συνδυάζεται άψογα με το σεβασμό στον ηρωισμό που επέδειξαν τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Γιαπωνέζοι στρατιώτες. Πράγματι, ο Gibson αντιμετωπίζει αμφότερες πλευρές με σεβασμό, δείχνοντας όπου μπορεί και στίγματα ανθρώπινης πλευράς των στρατιωτών, αν και φυσικά παραμένει προσηλωμένος στην αμερικάνικη πλευρά. Η επιμονή πάντως του Desmond στα πιστεύω του, που μέσα στον όλο παραλογισμό του πολέμου βρίσκει τη δύναμη να περιθάλψει ακόμα και Ιάπωνες, είναι συγκινητική.

Ο Andrew Garfield (Desmond T. Doss) δίνει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του, μέχρι τώρα, στον βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και το υπόλοιπο καστ είναι απλά εξαιρετικό από τον -σε μία εκπληκτική ερμηνεία- Hugo Weaving (Tom Doss) στο ρόλο του πατέρα καί βετεράνο του Ά Παγκοσμίου πολέμου, Rachel Griffiths (Bertha Doss) και Teresa Palmer (Dorothy Schutte) μέχρι τους Vince Vaughn (Sgt Howell) στον ρόλο του σκληρού εκπαιδευτή καί τον Sam Worthington (Captain Glover) στον ρόλο του αρχηγού του τάγματος.

Το Hacksaw Ridge είναι μια ταινία που προσφέρει άφθονο, αν και σκληρό θέαμα με δυνατές συγκινήσεις. Είναι μια αντιπολεμική ταινία στην ουσία της κι ας περνάει το μήνυμα αυτό με τις πιο σκληρές εικόνες του πολέμου. Είναι μια ταινία για την δύναμη της πίστης, όταν όλοι και όλα είναι εναντίον σου. Και τέλος, είναι μια από τις καλύτερες και πιο καλογυρισμένες ταινίες του είδους.

Το Hacksaw Ridge κυκλοφορεί σε Dvd, από τήν Audio Visual.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss