Το Newsmag προτείνει: Nocturnal Animals ( Νυκτόβια Πλάσματα)

Διασκευάζοντας ελεύθερα το μυθιστόρημα Tony and Susan του Όστιν Ράιτ (1993) ο Ford, πιστός στην πολύπλοκη, θεατρικά στιλιζαρισμένη αισθητική του, αφηγείται την ιστορία της Σούζαν (Amy Adams), μιας γοητευτικής επιμελήτριας εκθέσεων ζωγραφικής, που βιώνει ένα δυστυχισμένο γάμο με τον απόμακρο Χάτον (Armie Hammer). 

Ένα βράδυ που είναι, για άλλη μια φορά, μόνη στο σπίτι, αποφασίζει να διαβάσει το πρώτο βιβλίο του πρώην άντρα της, Έντουαρντ (Jake Gyllenhaal), τον οποίο δεν έχει δει 19 ολόκληρα χρόνια, με τίτλο Νυκτόβια Πλάσματα το οποίο και της έχει αφιερώσει.
Ο ήρωας του μυθιστορήματος, ο Τόνι, καθηγητής μαθηματικών, πηγαίνει με το αυτοκίνητο την οικογένειά του από το Ντάλας στην έρημο του Τέξας, αλλά στη διαδρομή, συναντά τη συμμορία του Aaron Taylor -Johnson που απαγάγει τη γυναίκα του (Isla Fisher) και την κόρη του.

Ο Ford, όπως απέδειξε και με την πρώτη ταινία του A Single Man (2009), παραμένει ένας εξαιρετικά στιλιζαρισμένος σκηνοθέτης. Η ομορφιά των πλάνων, η αρμονία, οι χρωματικοί συνδυασμοί, το φως, είναι όλα μελετημένα, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Υπνωτικό και βάναυσο σε ανάλογες δόσεις, προσεγμένο στο κάθε του πλάνο, είναι ουσιαστικά μια ιστορία εκδίκησης, όπου η εκδίκηση δεν είναι πάντα τόσο εμφανής, βίαιη και γλαφυρή όσο στα έργα μυθοπλασίας (στην προκειμένη περίπτωση ένα βιβλίο που αφορά ένα άγριο έγκλημα στο Τέξας), αλλά σε μία εκδίκηση που “χώνει το μαχαίρι” βαθιά σε μια άγονη και πληκτική καθημερινότητα, στις λάθος εκτιμήσεις και επιλογές του παρελθόντος και στη σκληρότητα με την οποία συμπεριφερθήκαμε σ’ εκείνους που κάποτε αγαπήσαμε.

Οι πάντα εξαιρετικοί Amy Adams & Jake Gyllenhaal είναι και εδώ πολύ δυνατοί και δίνουν δύο αξιόλογες ερμηνείες (ειδικά ο Gyllenhaal στο διπλό ρόλο του). Ο τρόπος που τα μάτια του, το βλέμμα του αποδίδει την συναισθηματική κατάσταση του ήρωα είναι μοναδικός. Από την μια έχουμε τον ευαίσθητο και τρυφερό συγγραφέα, από την άλλη τον δειλό στην αρχή, οργισμένο και αποφασισμένο στη συνέχεια ήρωα του μυθιστορήματος.

Δίπλα τους o πάντα καλός Michael Shannon, αλλά αυτός που πραγματικά ξεχωρίζει είναι ο Aaron Taylor -Johnson, ο οποίος για την ερμηνεία του βραβεύτηκε με την Χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Το Νυκτόβια Πλάσματα είναι μια πολύ ατμοσφαιρική ταινία, εγκεφαλικό σαν ψυχογράφημα, με καταπληκτική φωτογραφία και μουσική, αξιοσημείωτες ερμηνείες κι ένα αινιγματικό τέλος που επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Ας ελπίσουμε ο Tom Ford να αρχίσει να ασχολείται πιο συχνά με τον κινηματογράφο, αφού παρά την τελειομανία και το στιλιζάρισμα που του καταλογίζουν, ιδέες, που στα χέρια κάποιου άλλου θα μπορούσαν να καταλήξουν κλισέ, στα δικά του καταφέρνουν να ξεχωρίσουν.

Η ταινία κυκλοφορεί σε Bluray & Dvd απο την Tanweer.

 

 

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss