Νύχτα τρόμου σε Κάλαμο και Βαρνάβα

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στη Βορειοανατολική Αττική από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στον Κάλαμο και εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη σε τουλάχιστον δύο μέτωπα, προς Καπανδρίτι και Γραμματικό.

Η φωτιά έκαψε πολλά σπίτια σε Κάλαμο και Βαρνάβα, ενώ πέρασε και από τον οικισμό Μετόχι.

Όπως δήλωσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει «απλωθεί» σε μεγάλη έκταση, λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς.

Νωρίς το πρωί ελήφθη η απόφαση να εκκενωθούν προληπτικά οι κατασκηνώσεις στο Γραμματικό λόγω του καπνού.

«Καίγονται τα πάντα», δήλωσε λίγο πριν από τις 6 το πρωί η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου. Σύμφωνα με την ίδια, το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι αυτό που κατευθύνεται προς την παραλία, με κατοίκους της περιοχής να εκφράζουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο η φωτιά να «περάσει» προς το Γραμματικό. Σύμφωνα με την κυρία Ασημακοπούλου οι περισσότεροι κάτοικοι του Βαρνάβα έχουν συγκεντρωθεί στην εκκλησία του χωριού που είναι ασφαλής από το πύρινο μέτωπο.

Το πύρινο μέτωπο που απειλεί τον Βαρνάβα, σύμφωνα με την πρόεδρο της κοινότητας, είναι αυτό που ξεκίνησε από τους Αγίους Αποστόλους καταστρέφοντας αρκετά σπίτια. «Όταν ξεκίνησε η φωτιά στους Αγίους Αποστόλους στις 5 το απόγευμα της Κυριακής ήρθε μόνο ένα ελικόπτερο και ήταν για γέλια η κατάσταση, γύρισε ο αέρας και τέρμα», σημείωσε η ίδια.

Τα πρώτα πυροσβεστικά αεροσκάφη, δύο καναντέρ, άρχισαν να επιχειρούν με το πρώτο φως, στις 06:23 το πρωί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν μάχη με τις φλόγες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 67 οχήματα της πυροσβεστικής με 136 άνδρες και 59 άτομα πεζοπόρο. Επίσης στην επιχείρηση κατάσβεσης επικουρούν και 15 οχήματα εθελοντών, 13 του δήμου Ωροπού και της περιφέρειας Αττικής αλλά και 6 της ΕΥΔΑΠ, αλλά και 3 χωματουργικά.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Δήμος Ωρωπού έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκολυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στην ανακοίνωση, η οποία έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο, αναφέρεται: «Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά». Ταυτόχρονα κάνει έκκληση σε όσους είναι στην παραλία να απομακρύνονται για να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, το έργο ενημέρωσης των κατοίκων ανέλαβαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, καλώντας τους να φύγουν από τις οικίες τους με μεγάφωνα ή ακόμα και φωνάζοντας.

Απο πλευράς Πυροσβεστικής, όπως είπε η εκπρόσωπος Σταυρούλα Μαλλίρη, δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση εκκένωσης της περιοχής, αλλά οι οδηγίες προς όλους είναι να παραμείνουν σε απόσταση, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στην Περαλά και στους κόμβους γύρω απο την πυρκαγιά για να κατευθύνουν όσους κινούνται στην περιοχή. Ωστόσο, η κατάσταση ήταν και είναι πολύ δύσκολη, με χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Την ίδια ώρα, κύκλοι από τη ΔΕΗ εξέφραζαν φόβους για ολικό μπλακ άουτ στην Ανατολική Αττική, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και απειλεί κεντρικούς πυλώνες της ΔΕΗ.

https://www.youtube.com/watch?v=VPI4fvboPy8

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss