Νύχτες Σκηνοθετών: 2η Ρετροσπεκτίβα #WEIRDWAVE – 7 νύχτες, 12 σκηνοθέτες, 12 ταινίες +1 Πρεμιέρα

Από την Πέμπτη 25 έως και την Τετάρτη 31 Μαΐου ο θερινός κινηματογράφος Παναθήναια φιλοξενεί μερικούς από τους καλύτερους νέους σκηνοθέτες αλλά και ιερά τέρατα της 7ης τέχνης όπως ο Χοδορόφσκι, o Πουένσο και ο Γκοντάρ, στη 2η Ρετροσπεκτίβα της Weird Wave!

Η 2η Ρετροσπεκτίβα ξεκινά με την avant – premiere της πολύ-αναμενόμενης ταινίας του  Γκαμπριέλε Μαϊνέτι, Με Λένε Τζιγκ. Ο Τζιγκ είναι ένας νέος σούπερ ήρωας… made in Italy! Ο πρωτοεμφανιζόμενος Μαϊνέτι χρησιμοποιεί όλους τους στερεοτυπικούς αμερικάνικους μύθους γύρω από τους σούπερ ήρωες – ο μασκοφόρος εκδικητής, οι υπερφυσικές δυνάμεις, η μάχη ενάντια στο κακό –  για να δημιουργήσει έναν ρεαλιστικό υπερήρωα, που σάρωσε τα Βραβεία Davide di Donatello, κέρδισε κριτικούς και κοινό, συγκεντρώνοντας περισσότερο από ένα εκατομμύριο θεατές στην Ιταλία!

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με ακόμα 12 ταινίες – δύο κάθε νύχτα -, από Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Αφρική, σκηνοθετημένες από μερικούς από τους καλύτερους νέους σκηνοθέτες, όπως ο Γιούχο Κουοσμάνεν με την αληθινή ιστορία αγάπης του Όλλι Μάκι και της Ράγια στην «Η πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι», ο Ράντου Ζούντε με το «ανορθόδοξο» Βαλκανικό Γουέστερν «Αφερίμ!», ο Ματιέ Αμαλρίκ με το εντυπωσιακό ρομαντικό θρίλερ «Το Μπλε Δωμάτιο» (βασισμένο στο ομώνυμο αστυνομικό μυθιστόρημα του Ζωρζ Σιμενόν), ο Σαμουέλ Μπενσερί με την «Άσφαλτο» με τους Ιζαμπέλ Ιπέρ, Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι και Μάικλ Πιτ και ο Πάολο Ζούκα με την ακαταμάχητα εκκεντρική (και ενίοτε μαύρη) κωμωδία, «ο Διαιτητής». Επιπλέον, τρεις ακόμα πολιτικές ταινίες, το «Mediterranea» του Τζόνας Καρπινιάνο, ένα εξαιρετικά επίκαιρο φιλμ με επίκεντρο τη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης, «Ο Πιστός» του Κίριλ Σερεμπρένικοφ, μια καταδικαστική, σατιρική ματιά στη Ρωσία του σήμερα, και τέλος, «Η Κλούβα» του Μοχάμεντ Ντιάμπ, μία περίτεχνη καταγραφή της σύγχρονης ιστορίας της Αιγύπτου.

Από τη ρετροσπεκτίβα δε θα μπορούσαν να λείπουν και μερικοί από τους σημαντικότερους καταξιωμένους σκηνοθέτες. Η αριστουργηματική ταινία, «Αποχαιρετισμός στη Γλώσσα», του Ζαν – Λυκ Γκοντάρ, ένας ύμνος στον avant garde κινηματογράφο από τον πιο άξιο εκπρόσωπό του, η βραβευμένη με Όσκαρ και ακόμα 23 Βραβεία, συγκλονιστική ταινία του Λουίς Πουένσο, «Επίσημη Ιστορία» αλλά και οι δύο αυτοβιογραφικές ταινίες του θρυλικού κινηματογραφιστή Αλεχάντρο Χοδορόφσκι, «Ο Χορός της Πραγματικότητας» και «Ποίηση Χωρίς Τέλος».

Η WEIRDWAVE είναι ένα ανεξάρτητο arthouse label κινηματογραφικών ταινιών πρωτοεμφανιζόμενων αλλά και καταξιωμένων σκηνοθετών, επιλεγμένων από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ του κόσμου. Με έμφαση σε νέες αφηγήσεις θέλει να ανανεώσει τις ιστορίες που λέμε για τους εαυτούς μας μέσα από το σινεμά.

Πρόγραμμα:

Πέμπτη 25.05

Πρεμιέρα: 20.50 & 23.00 Γκαμπριέλε Μαϊνέτι. ΜΕ ΛΕΝΕ ΤΖΙΓΚ (debut) 112’

Παρασκευή 26.05 

20.50 Γιούχο Κουοσμάνεν. Η ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΛΛΙ ΜΑΚΙ (debut) 92’

22.30 Αλεχάντρο Χοδορόφσκι. Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 133’

Σάββατο 27.05

20.50 Λουίς Πουένσο. ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 112’

23.00 Αλεχάντρο Χοδορόφσκι. ΠΟΙΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ 128’

Κυριακή 28.05

20.50 Ράντου Ζούντε. ΑΦΕΡΙΜ! 106’

22.50 Κίριλ Σερεμπρένικοφ. Ο ΠΙΣΤΟΣ 118’

Δευτέρα 29.05

20.50 Πάολο Ζούκα. Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ (debut) 96’

22.40 Μοχάμεντ Ντιάμπ. Η ΚΛΟΥΒΑ (2nd film) 97’

Τρίτη 30.05

20.50 Σαμουέλ Μπενσερί. ΑΣΦΑΛΤΟΣ 100’

22.45 Τζόνας Καρπινιάνο. MEDITERRANEA (debut) 107’

Τετάρτη 31.05

21.00 Ματιέ Αμαλρίκ. ΤΟ ΜΠΛΕ ΔΩΜΑΤΙΟ (2nd film) 76’

22.30 Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ 70’

Θερινός Κινηματογράφος Παναθήναια, Λεωφ. Αλεξάνδρας & Μαυρομιχάλη 165 Αθήνα, Κέντρο. Τηλ.: 2106425714.

Γενική είσοδος 5ε / Ημερήσιο εισιτήριο 7ε / Κάρτα διαρκείας 20ε

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss