Ο «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου από τις εκδοσείς ΙΑΝΟΣ

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το βιβλίο-CD «Επιτάφιος», μια απέριττη, γοητευτική εκδοχή του θρυλικού έργου των Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Ρίτσου, με τη φωνή του Παναγιώτη Καραδημήτρη και την κιθάρα του Μιχαηλάγγελου Τουμανίδη.

Εκτός της ηχογράφησης, η καλαίσθητη έκδοση περιλαμβάνει τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, εικαστικά έργα του Βασίλη Βαφειάδη, κείμενα του συνθέτη και του ερμηνευτή, καθώς και κείμενα για τη λογοτεχνική αξία του Επιταφίου και για τα ιστορικά γεγονότα του Μάη του ’36 που ενέπνευσαν το έργο. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

Οι Φωτογραφίες της έκδοσης είναι : του Κώστα Φινέ (Γιάννης Ρίτσος, Αθήνα 1973), του Studio Costakis (Μίκης Θεοδωράκης), του Γιάννη Αντωνίου (Παναγιώτης Καραδηµήτρης), του Στυλιανού ∆ανιήλ (Μιχαηλάγγελος Τουµανίδης).

Μέρος του κειμένου του Μίκη Θεοδωράκη:

Η ιδιομορφία αυτής της ηχογράφησης είναι η λιτότητα της ασπρόμαυρης «γραφής» της. Μια φωνή και μια κιθάρα αποκαλύπτουν την ποιότητα της μουσικής σε όλο της το βάθος. Ως συνθέτης του «Επιτάφιου» δεν μπορώ παρά να συγκινηθώ και να χαρώ όταν διαπιστώνω ότι το έργο αυτό, αν και πέρασαν εξήντα ολόκληρα χρόνια από τη γέννησή του, εξακολουθεί να έχει αντοχές, ώστε να μπορεί να υπάρξει γυμνό και απέριττο χωρίς ψιμύθια. Και νομίζω ότι ακριβώς αυτή είναι η γοητεία που έφεραν στην επιφάνεια οι δυο άξιοι ερμηνευτές αυτής της ηχογράφησης, ο Παναγιώτης Καραδημήτρης και ο Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης, με την καθ’ όλα ωραία και ουσιαστική ερμηνεία του έργου.

Βιογραφικό Παναγιώτη Καραδημήτρη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε να τραγουδάει επαγγελματικά το 1982, εμφανιζόμενος στις μπουάτ και στις διάφορες μουσικές σκηνές της Ελλάδας, και από τότε υπηρετεί με αγάπη και συνέπεια το ελληνικό τραγούδι. Το 1985 γνωρίζει τον Ντίνο Χριστιανόπουλο και συνεργάζεται μαζί του, με αποτέλεσμα τη συμμετοχή του στη δισκογραφική δουλειά «Αιώνιο Παράπονο». Το 1994 συμπράττει με την Ορχήστρα της ΕΡΤ3 σε μια συνεργασία που διήρκεσε δύο χρόνια, ενώ την ίδια χρονιά συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη. Από τότε συμμετέχει σε κύκλους συναυλιών του συνθέτη, καθώς και σε συναυλίες της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Το 2000 ερμηνεύει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το «Πνευματικό εμβατήριο», υπό τη διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη, σε συναυλία η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την αναγόρευση του συνθέτη σε επίτιμο διδάκτορα του ιδρύματος. Ύστερα από επιθυμία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, την ίδια χρονιά ηχογραφεί τον κύκλο τραγουδιών «Τα πικροσάββατα και μία σερενάτα». Έχει εμφανιστεί σε πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό και έχει συνεργαστεί και έχει συμπράξει επί σκηνής με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Αντώνης Καλογιάννης, η Μαρία Δημητριάδη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Σωτηρία Λεονάρδου κ.ά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Βιογραφικό Μιχαηλάγγελου Τουμανίδη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 6 ετών με δάσκαλο τον Δημήτρη Τουμανίδη και ολοκλήρωσε τη σπουδή του οργάνου στην τάξη του Κώστα Κοτσιώλη το 2009. Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς κλασικής κιθάρας και έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε μουσικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμπράξει με μουσικούς και καλλιτέχνες όπως ο Al Di Meola, ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, ο Γιώργος Νιάρχος, ο Σάμι Αμίρης, η Janet Kapuya, ο Βασίλης Λέκκας κ.ά. Από το 2016 συνεργάζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη αναλαμβάνοντας τη διασκευή έργων του συνθέτη για κλασική κιθάρα. Αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Καθηγητών Κιθάρας (EGTA-Hellas) και μέλος της Kαλλιτεχνικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου.

«Επιτάφιος» (περιέχει CD)
Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ερμηνεία: Παναγιώτης Καραδημήτρης
Κλασική κιθάρα: Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης
Δεύτερη φωνή: Φωτεινή Νιάρχου
Κείμενα: Παναγιώτης Καραδημήτρης, Μίκης Θεοδωράκης, Ασπασία Καρρά, Χρίστος Ζαφείρης
Επιμέλεια: Ανδρέας Σαμαράς
Εκδόσεις IANOS, 2018
ISBN: 978-618-5141-44-8, Σελ. 40, Διαστάσεις: 15cm x 18cm
Τιμή: 11.00€

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss