Οι φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία που κόστισαν τη ζωή σε 63 ανθρώπους

Το καλοκαίρι του 2007 μεγάλες φωτιές συντάραξαν τη χώρα. Επί τρεις μήνες περιοχές της Ελλάδας βρισκόταν στο έλεος πυρκαγιών που έκαιγαν ανεξέλεγκτα δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων. 

Από τον Ιούνιο του 2007 περιοχές στην Αχαία, την Πεντέλη, την Πάρνηθα, την Αρκαδία, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία τυλίχθηκαν στις φλόγες. Η μεγαλύτερη καταστροφή σημειώθηκε στην Ηλεία.

Συγκεκριμένα 63 άνθρωποι πέθαναν στις φονικές πυρκαγιές του 2007, εκ των οποίων οι 25 έχασαν τη ζωή τους στην Αρτέμιδα όταν εγκλωβίστηκαν σε μια στροφή του δρόμου με τα οχήματά τους, ενώ κατευθύνονταν προς τη Ζαχάρω. Ανάμεσα τους η 30χρονη μητέρα Αθανασία Παρασκευοπούλου, μαζί με τα 4 ανήλικα παιδιά της που κάηκαν ζωντανά στο αυτοκίνητό τους.

Υπολογίζεται ότι οι φωτιές έκαψαν 147 χωριά, 1.500 σπίτια, 268.834 εκτάρια γης και δεκάδες χιλιάδες ζώα. Σπίτια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πευκοδάση έγιναν στάχτη. Η πυρκαγιά έκαψε και το πευκοδάσος του Καΐάφα περιοχή Natura ενώ οι άνεμοι οδήγησαν την πύρινη λαίλαπα και στην Αρχαία Ολυμπία, όπου παραλίγο να κάψει το Αρχαιολογικό Μουσείο. H οικολογική καταστροφή ήταν τεράστια. 6.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη και το κράτος ζημιώθηκε περισσότερα από 3,5 δις.

Τα χωριά Αρτέμιδα και Μάκιστο της Ζαχάρως υπέστησαν τεράαστιες καταστροφές. Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν ελικόπτερα και Canadair για να βοηθήσουν την Ελλάδα, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες έδιναν νυχθημερόν μάχη με τις φλόγες.

Πρόκειται για μια τεράστια τραγωδία και την πιο δύσκολη κατάσταση που κλήθηκε να διαχειριστεί η τότε κυβέρνηση Καραμανλή. Λίγες ημέρες μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών νέες πυρκαγιές ξέσπασαν με τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή να προβαίνει σε διάγγελμα, στο οποίο κήρυττε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης, τονίζοντας ότι η πολιτεία βρίσκεται σε συναγερμό.

Τέλος, σημείωσε ότι «τόσες πολλές εστίες φωτιάς την ίδια ώρα σε τόσα μέρη της χώρας δεν μπορεί να είναι σύμπτωση». Ο Βύρωνας Πολύδωρας μίλησε για ασύμμετρη απειλή και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης επικήρυξε έναντι χρηματικής αμοιβής που ξεκινούσε από τις 100.000 ευρώ και έφτανε το 1.000.000 ευρώ τους εμπρηστές.

Δείτε φωτογραφίες της Eurokinissi από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία: 

 

https://www.youtube.com/watch?v=lN66pHzDSCU

 

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss