Οικονομολόγοι του Yale βρήκαν ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγοράζετε Bitcoin (και ίσως να γίνετε πλούσιοι)

Τον περασμένο Δεκέμβριο η μέγιστη αξία του Bitcoin έφτασε τα 20.000 δολάρια για να ακολουθήσει στη συνέχεια μια καθοδική πορεία εξαιτίας κυρίως  των ρυθμίσεων που επιβάλλονται ή προωθούνται σταδιακά για τον έλεγχο της χρήσης των κρυπτονομισμάτων.

Παρακολουθώντας βέβαια το ράλι ανόδου του Bitcoin πάρα πολλοί είχαμε κάνει την ίδια σκέψη: «μακάρι να είχα αγοράσει και εγώ όταν ήταν φτηνό…».

Αν και μάλλον είναι κάπως αργά για να βγάλετε τα τρελά κέρδη (όπως πχ ο raper 50 Cent που τη μια δήλωσε πως χρεοκόπησε και λίγο αργότερα ανακάλυψε πως τα ξεχασμένα bitcoin άξιζαν πλέον εκατομμύρια), φαίνεται πως ίσως να υπάρχει ακόμη περιθώριο σημαντικού κέρδους.

Τα καλά νέα έρχονται (όπως πάντα τέτοιους είδους ειδήσεις) από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από δύο οικονομολόγους του Πανεπιστημίου του Yale οι οποίοι φαίνεται πως ανακάλυψαν μια μέθοδο πρόβλεψης της αξίας του bitcoin αναλύοντας την «συμπεριφορά» του κρυπτονομίασματος στο παρελθόν.

Το πιο δημοφιλές λοιπόν, αλλά και ασταθές, κρυπτονόμισμα κυμαίνεται τους τελευταίους μήνες μεταξύ 6.000 και  9.000 δολαρίων ενώ η τρέχουσα αξία του κυμαίνεται αυτή τις μέρες στα περίπου 6.300 δολάρια.

Σε αυτές τις διακυμάνσεις όμως της αξίας του bitcoin υπάρχουν συγκεκριμένα μοτίβα.

Έτσι οι Yukun Liu και Aleh Tsyvinski ανέλυσαν σε βάθος επταετίας αυτές τις διακυμάνσεις για να καταλάβουν ποιοι δείκτες μπορούν να αξιοποιηθούν για τον προσδιορισμό της μελλοντικής τιμής του κρυπτονομίσματος.

Στα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στο National Bureau of Economic Researh, φαίνεται να καταλήγουν στην διαπίστωση πως το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα διαφέρουν από τις μετοχές, τα «συμβατικά» νομίσματα και τα άλλα βασικά προϊόντα των αγορών, από πλευράς παραγόντων που επηρεάζουν την αξία τους στην αγορά.

«Δείχνουμε πως οι αποδόσεις των κρυπτονομισμάτων μπορούν να προβλεφθούν από παράγοντες που είναι συγκεκριμένοι στις αγορές των κρυπτονομισμάτων» αναφέρει η μελέτη. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν πως στην συγκεκριμένη αγορά είναι πολύ έντονο το αποκαλουμενο και ως time-series momentum φαινόμενο δηλαδή η απόδοσή του κρυπτονομίσματος κατά το παρελθόν συνιστά μια πρόβλεψη για τις αποδόσεις του στο μέλλον. Ένα δεύτερο στοιχείο το ενδιαφέρον που υπάρχει και ενισχύεται ενδεχομένους από κάποιους παράγοντες μπορούν προβλέψουν και με μεγάλη βεβαιότητα την απόδοση των τους.

Αυτή το φαινόμενο επηρεάζει  έντονα τα κρυπτονομίσματα και πρακτικά σημαίνει πως ότι εάν πχ το bitcoin έχει καλή απόδοση τώρα τότε είναι πιθανό να συνεχίσει να έχει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Οι οικονομολόγοι σχεδίασαν μια «απλή στρατηγική» την οποία οι  επενδυτές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν για να επωφεληθούν από αυτή την τάση των κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με αυτή, ένας επενδυτής πρέπει να αγοράσει  bitcoin πχ σήμερα εάν η αξία του αυξήθηκε περισσότερο από 20% την περασμένη εβδομάδα.

«Αυτή η στρατηγική αποφέρει  εξαιρετικές αποδόσεις», δήλωσε ο Tsyvinski στο Yale News.

Οι οικονομολόγοι υπολόγισαν επίσης πως υπάρχει πιθανότητα 0,03% η αξία του bitcoin να μηδενιστεί και να καταστεί άχρηστο. Το ποσοστό αυτό φαίνεται πολύ μικρό, ωστόσο είναι αρκετά υψηλότερο από από τις πιθανότητες που υπάρχουν για άλλα νομίσματα όπως το ευρώ (0,009%) ή το δολάριο Αυστραλίας (0,003%).

Τέλος στην μελέτη τίθεται το ερώτημα πόσα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ένας επενδυτής. H απάντηση είναι μεταξύ 1% με 6% (επί του συνόλου διαφόρων νομισμάτων).

«Φυσικά ο καθένας θα πρέπει να έχει κατά νου, πως όπως με όλα τα άλλα…, οι αποδόσεις του παρελθόντος  δεν είναι εγγύηση για μελλοντικές αποδόσεις», συμβουλεύει Tsyvinski.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss