«Οίνος ευφραίνει καρδίαν» ή όχι μόνο;

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι λίγο αλκοόλ καθημερινά μπορεί να ενέχει οφέλη υγείας για την καρδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η καθημερινή κατανάλωση είναι απαραίτητη για μια υγιή καρδιά»

Ευχάριστα τα νέα για τους λάτρεις του ποτού καθώς, άλλες 2 επιδημιολογικές μελέτες προστέθηκαν στη φαρέτρα όσων υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ ωφελεί την καρδιακή λειτουργία! Επιπρόσθετα, όπως θα διαβάσετε στην συγκεκριμένη δημοσίευση, αυτό συμβαίνει για οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό και όχι μόνο το κρασί.

Ποια είναι τα βασικά σημεία που αξίζει να συγκρατήσετε;

Δύο είναι τα βασικά σημεία που αξίζει να συγκρατήσετε από αυτά τα πρόσθετα δεδομένα:

1. Οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό και όχι μόνο το κρασί, ωφελεί την καρδιά

Γνωρίζαμε ήδη ότι το κρασί λόγω των πολυφαινολών, έχει καρδιοπροστατευτική δράση ιδιαίτερα σε μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα αλλά και η Γαλλία. Φαίνεται όμως ότι το οινόπνευμα από το αλκοολούχο ποτό είναι εξίσου ευεργετικό αφού μεταξύ άλλων βοηθάει στην αύξηση της καλής χοληστερόλης.

2. Όχι, στις ακραίες συμπεριφορές ποσότητας και συχνότητας κατανάλωσης

Η άμετρη υπερκατανάλωση αλκοόλ και για πολλά χρόνια μπορεί να φέρει τα αντίστροφα αποτελέσματα αφού αποδυναμώνει τον καρδιακό μυ και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ζωτικές απαιτήσεις. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό αν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι υγείας αφού για παράδειγμα το αλκοόλ δεν συστήνεται στην υπέρταση! Ενδεικτικά τα αποτελέσματα της μία έρευνας, λένε ότι εκείνοι από την άλλη που δεν έπιναν παρά ελάχιστα όπως φαίνεται στο πίνακα εμφάνιζαν καρδιακή ανεπάρκεια πιο συχνά από αυτούς που έπιναν περισσότερο.

Κατανάλωση αλκοολούχου ποτού     Κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας/ συγκοπής
< 1 ποτό το μήνα Πιο αυξημένος σε σχέση με τις κατηγορίες περισσότερης κατανάλωσης
1-5 ποτά το μήνα 2 % μικρότερος κίνδυνος
> 5 ποτά το μήνα 21 % μικρότερος κίνδυνος

Η αλήθεια είναι ότι διαβάζοντας πώς οι μελέτες έγιναν σε σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία και Σουηδία) όπου οι καιρικές συνθήκες είναι πιο κρύες απ’ ότι στη Μεσόγειο, θέλησα να δω κάποια στοιχεία περί συνολικής κατανάλωσης αλκοόλ στη χώρα! Η Νορβηγία και η Σουηδία λοιπόν, φαίνεται βάσει ευρωπαϊκών στατιστικών να έχουν χαμηλή κατανάλωση σε σχέση με τη Mεσόγειο ενώ αλλάζει και το μοτίβο που καταναλώνουν ποτά:

Οι μεσογειακές χώρες προτιμούν την καθημερινή μέτρια κατανάλωση ενώ οι βόρειες, καταναλώνουν κυρίως τα Σαββατοκύριακα!

Σε κάθε περίπτωση οι μελέτες αυτές επιβεβαιώνουν ότι λίγο αλκοόλ, ακόμη και καθημερινά (αν είναι όντως λίγο!) μπορεί να βοηθήσει την καρδιά σας!

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss