Τεχνολογία

Όλοι έχουμε ένα δεύτερο, “shadow profile” στο Facebook… και δεν το ξέρουμε

Πώς γίνεται να ξέρει το Facebook παλιούς συμμαθητές ή ανθρώπους που συναντήσαμε κάποια φορά σε μια παρέα; Και πόσο μέσα πέφτει όταν μας προτείνει ανθρώπους που μπορεί να ξέρουμε;

Πίσω από το προφίλ του Facebook που έχουμε φτιάξει μας βρίσκεται ένα δεύτερο σκιώδες προφίλ, που απαρτίζεται από τα inboxes του mail μας και τις κινήσεις που κάνουμε από το smartphone. Πληροφορίες και επαφές δηλαδή που δεν έχουμε δώσει ποτέ στο Facebook, κι όμως συνδέονται μαγικά με τον λογαριασμό μας, επιτρέποντας του να χαρτογραφεί πλήρως τις κοινωνικές επαφές μας. Ετσι αν κάποιος μοιραστεί μια τέτοια επαφή στο Facebook, τότε το δίκτυο μπορεί να κάνει τις απαραίτητες λογικές συνεπαγωγές και να καταλάβει.

Το Facebook δεν επιβεβαιώνει φυσικά πώς κάνει τις συνδέσεις των «People You May Know» και δεν έχει απαντήσει ποτέ σε σχετικές ερωτήσεις των μεγαλύτερων τεχνολογικών sites. Δεν το απέρριψε πάντως. Το ίδιο το δίκτυο μας ζητάει εξάλλου να φορτώσουμε τις επαφές μας από emails και άλλα δίκτυα όταν κάνουμε εγγραφή, στο πλαίσιο της λειτουργίας «Find Friends». Στα ψιλά γράμματα της επιλογής, κάτω ακριβώς από το κουμπάκι «Get Started», το δίκτυο μας ενημερώνει καθαρά πως «οι πληροφορίες για τις επαφές … θα σταλούν στο Facebook για να βοηθήσουν εσένα και άλλους να βρείτε φίλους γρηγορότερα».

Tags
Loading...

Related Articles