Με παγίδες για τον εντοπισμό φουσκωμένων δαπανών το 2018

Ηλεκτρονικό δίχτυ στη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών που γίνεται μέσω της διόγκωσης των επαγγελματικών δαπανών που περιορίζουν τα καθαρά κέρδη τους, επιχειρεί να βάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με το νέο αναμορφωμένο έντυπο Ε3 που υποβάλλεται μαζί με τη φορολογική δήλωση.

Το νέο έντυπο, στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά τα έσοδα και οι δαπάνες περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα αναμένεται να δυσκολέψει τη ζωή των φορολογούμενων αλλά κυρίως των λογιστών καθώς απαιτεί της συμπλήρωση πολλών πρόσθετων στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με την δραστηριότητα των επαγγελματιών.

Η «τρύπα» που άνοιξε στις φετινές εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, μεγάλο μέρος της οποίας αποδίδεται στα χαμηλότερα εισοδήματα κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ που εμφάνισαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προκάλεσε έντονο πονοκέφαλο στους επικεφαλής στην Καραγιώργη Σερβίας.

Άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει παραδεχθεί ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών- επί τη βάσει εισοδημάτων- λειτούργησε ως κίνητρο απόκρυψης εισοδημάτων και φοροδιαφυγής, την έκταση των οποίων είναι φανερό ότι είχε υποτιμήσει το οικονομικό επιτελείο.

Με το νέο έντυπο Ε3 της φορολογικής δήλωσης, οι φορολογικές αρχές αποκτούν ένα ακόμα όπλο και θα επιχειρήσουν τον εντοπισμό των «ύποπτων» δαπανών, που «ψαλιδίζουν» το φορολογητέο εισόδημα.

Σύμφωνα και με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή στόχος της αναμόρφωσης του Ε3 είναι η πληρέστερη καταγραφή και αποτύπωση οικονομικών δεδομένων όλων των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, η Α.Α.Δ.Ε. επιδιώκει, μέσω της συμπλήρωσης των στοιχείων του εντύπου από όλους τους υπόχρεους, να γνωρίζει τους μέσους όρους δαπανών ανά κατηγορία επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε οι φορολογικοί έλεγχοι να εστιάζουν σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από το μέσο όρο και να δίνεται η ευκαιρία στον φορολογούμενο να αποδεικνύει ότι οι δαπάνες του είναι πραγματικές.

Πρόσθετα στοιχεία

Τα στοιχεία θα πρέπει να συμπληρωθούν στο νέο έντυπο είναι πολύ περισσότερα από τις προηγούμενες χρονιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νέο έντυπο Ε3 κάθε επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίες καλείται να δηλώσει, μεταξύ πολλών άλλων, αναλυτικά στοιχεία για:

– Τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις

– Τους επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς

– Τα ενεργά τερματικά POS που χρησιμοποιεί,

– Τις ιστοσελίδες που έχει στο διαδίκτυο

– Τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποίησε

– Τα e-mail που χρησιμοποιεί

– Τις συνεργαζόμενες πλατφόρμες για την πραγματοποίηση των συναλλαγών

Οι αγρότες καλούνται, εξάλλου, στο νέο έντυπο Ε3 να δηλώσουν αναλυτικά ανά κατηγορία τα ποσά των επιδοτήσεων και ενισχύσεων που έλαβαν το 2017.

Η νέα μορφή του εντύπου, όπως παρουσιάζεται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2017.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να στέλνουν τα σχόλια, τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις τους μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο e-mail: e3_proposal@aade.gr.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss