Πάμε …Netflix: Chasing Trane: The John Coltrane Documentary

Υπάρχουν γίγαντες της μουσικής κι έπειτα υπάρχει ο John Coltrane: ένας επαναστατικός σαξοφωνίστας και συνθέτης της τζαζ αλλά και ένας απλός άνθρωπος με αδυναμίες και προσωπικούς δαίμονες.

 

Περισσότερο από μία πολύτιμη βιογραφία, το ντοκιμαντέρ του Scheinfeld γίνεται το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη που επιχείρησε, μέσα από τη μουσική και τη ζωή του, να χτίσει μια αόρατη σκάλα που θα τον οδηγούσε στο Θεό. Καταφέρνει να ενώσει τις δύο αυτές όψεις, κατορθώνοντας, παράλληλα, να προσφέρει μια σύνοψη της αμερικανικής κουλτούρας κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Ένας επαναστατικός σαξοφωνίστας και συνθέτης ο οποίος κατόρθωσε να ξεπεράσει τα όρια της τζαζ και τα ηχητικά στεγανά της εποχής του για να αγγίξει κάτι πολιτιστικά και πνευματικά ανώτερο. Πίσω από το όνομα Coltrane κρυβόταν, ωστόσο, όχι μόνο ένας οραματικός καλλιτέχνης αλλά και ένας απλός άνθρωπος με αδυναμίες και προσωπικούς δαίμονες.

Με έναν άκρως κατατοπιστικό και αφηγηματικά πυκνό τρόπο, το ντοκιμαντέρ εμφανίζει τον θρυλικό σαξοφωνίστα ως έναν ακούραστο καλλιτέχνη που “κινείτο” συνέχεια προς τα εμπρός. Ο φιλόσοφος Cornel West αναφέρει, μάλιστα, στην ταινία ότι η μουσική του Coltrane ήταν ένας “μουσικός θερμοστάτης”.

 

Είναι αλήθεια, όμως, πως το ντοκιμαντέρ κινείται σε πιο συμβατικές ενημερωτικές γραμμές, με αποτέλεσμα μια αίθουσα μουσικής διδασκαλίας να φαντάζει ως ο ιδανικός χώρος προβολής του. Ο σκηνοθέτης κατάφερε να συλλέξει δηλώσεις από μια πλειάδα συνεργατών, φίλων, εμπνευστών του θρύλου της τζαζ καθώς και αρθρογράφων της εποχής του (συμπεριλαμβανομένου του Ben Ratliff που έγραφε στους New York Times).

«Συνεργαστήκαμε για έναν λόγο, ο οποίος ήταν να δημιουργήσουμε “όμορφη” μουσική» λέει ο πιανίστας McCoy Tyner ο οποίος συμμετείχε στο Κουαρτέτο John Coltrane. «Χρησιμοποιώ το επίθετο “όμορφη” γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια πιο ταιριαστή λέξη».

Ο Carlos Santana, ο ντράμερ των Doors, John Densmore, άκόμα και ο Bill Clinton μοιράζονται επίσης στιγμές τους με τον Coltrane.

Αυτό ωστόσο το κομμάτι που ξεχωρίζει στην ταινία, είναι αποσπάσματα από τις παραστάσεις του Coltrane, μαζί με τα λόγια του μουσικού, τα οποία απαγγέλλει ο Denzel Whasington. Παράλληλα ο σκηνοθέτης διερευνά πώς η πνευματικότητα και τα γεγονότα της εποχής (όπως ο βομβαρδισμός της εκκλησίας στο Μπέρμιγχαμ το 1963 και η επίσκεψη του μουσικού το 1966 στο Ναγκασάκι) επηρέασαν τις συνθέσεις, το μουσικό στυλ και την ερμηνεία του Coltrane.

Τέλος οι σπάνιες ηχογραφήσεις που ακούγονται, θα σε κάνουν να ανατρέξεις στις μουσικές του Coltrane και να τις απολαύσεις εκ νέου…. Εμείς πάντως το κάναμε!

Το Chasing Trane στριμάρεται ηδη απο το Netflix, διαθέτει εξαιρετική εικόνα 1080p και έναν ακόμα πιο εξαιρετικό ήχο Dolby Digital 5.1, ενω, φυσικά, διαθέτει ελληνικούς υπότιτλους.

3/5

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss