Πάμε σινεμά: The Lost City of Z

Το The Lost City of Z αφηγείται την απίστευτη πραγματική ιστορία του Βρετανού εξερευνητή Percy Fawcett, ο οποίος στην αυγή του 20ού αιώνα ταξίδεψε στην καρδιά του Αμαζονίου, όπου πίστευε ότι βρίσκονταν κρυμμένα τα ίχνη ενός χαμένου, αλλά πολύ προηγμένου, πολιτισμού.

Η ταινία βασίζεται στο best-seller βιβλίο του David Grann, The Lost City of Z, από το οποίο δανείζεται και τον τίτλο. Το βιβλίο περιγράφει την πραγματική ιστορία του Βρετανού εξερευνητή Percy Fawcett, ο οποίος βρήκε ενδείξεις ύπαρξης ενός προηγμένου πολιτισμού, ο οποίος φαίνεται ότι κατοικούσε κάποτε στην καρδιά της ζούγκλας του Αμαζονίου. Οι ισχυρισμοί του Fawcett αποτέλεσαν αντικείμενο χλεύης σε πολλούς κύκλους της εποχής, αφού οι κάτοικοι του Αμαζονίου περιγράφονταν τότε μόνο ως βάρβαροι και άγριοι.

Οι περιπέτειες ανθρώπων του δυτικού κόσμου μέσα στην άγρια ζούγκλα, ειδικά σε παλαιότερες εποχές όταν δεν υπήρχαν ευκολίες και βρισκόσουν μόνος σου απέναντι στην ανεξερεύνητη άγρια φύση, είναι ένα θέμα που ανέκαθεν ιντριγκάρει το σινεφίλ κοινό.

Ο Janes Gray (The Yards, We Own the Night), φεύγει απο την αγαπημένη του Νέα Υόρκη, αξιοποιεί την ευκαιρία που του δίνεται και σκηνοθετεί μια παλιομοδίτικη περιπέτεια, στα χνάρια μεγάλων δημιουργών, όπως David Lean, Francis Ford Coppola και Werner Herzog. Με μια σκηνοθετικά ατμοσφαιρική και σκοτεινή προσέγγιση (χωρίς όμως την μυστικιστική εμπειρία, της εκπληκτικής “Αγκαλιάς του Φιδιού” (2015), περιπλανιέται στις πυκνές βλαστήσεις του Αμαζονίου και φέρνει αντιμέτωπο με αμέτρητους κινδύνους τον ήρωά του, έναν ατρόμητο εξερευνητή βρετανικής καταγωγής και στρατιωτικής ανατροφής ο οποίος επιχειρεί, στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, να επαληθεύσει την ύπαρξη εξελιγμένου ιθαγενούς πολιτισμού στα βάθη της ζούγκλας.

Ο Grey, σχεδόν τυφλωμένος απο τον αλαζονικό χαρακτήρα του Fawcett, ενώ αποφασίζει να παρουσιάσει κάθε κομμάτι της ζωής του, χάνει το παιχνίδι με μια μεγάλη σεκάνς, στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσιάζοντας ένα απόσπασμα που δεν έχει να προσθέσει και πολλά με τον τρόπο που εμπλέκεται στην ιστορία, εκτός μόνο… πλήξη προς τον θεατή.

Στην ουσία, απλωμένο στη μεγάλη οθόνη, και σε δυόμισι περίπου ώρες που κυλούν γρήγορα αλλά όχι ιδιαίτερα συναρπαστικά, το The Lost City of Z, δεν εξερευνά τους λόγους που η ζούγκλα ασκεί τόση επιρροή στον Fawcett και αντ’ αυτού επιλέγει να παρακολουθήσει τη ζωή του σε βάθος χρόνου, δίχως να παίρνει κάποια ξεκάθαρη στάση.

Ο Charlie Hunnam, ίσως στόν σημαντικότερο ρόλο της, μέχρι στιγμής, καριέρας του, αποδίδει πολύ καλά τον bigger than life χαρακτήρα του Fawcett. Στον ρόλο της Nina Fawcett, εμφανίζεται η ταλαντούχα Sienna Miller σε μια στιβαρή ερμηνεία, αλλά η έκπληξη έρχεται απο τον Robert Pattinson υποδυόμενος τον βοηθό του εξερευνητή, Henry.

Το The Lost City of Z, σαφώς προσεγμένo και αξιοπρεπής, χωρίς όμως να εντυπωσιάζει, αποτίνει φόρο τιμής στο απείθαρχο πνεύμα της εξερεύνησης και σε όλα τα άτομα, τα οποία θέλουν να επιτύχουν μεγαλειώδεις στόχους, χωρίς να σκέφτονται ποτέ το κόστος.

Προτείνεται!

 

 

 

 

 

 

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss