Πάμε Σινεμά: Personal Shopper – Η ταινία που δίχασε τις Κάννες

Η Kristen Stewart αφού έγινε η πρώτη ηθοποιός από τις ΗΠΑ που κέρδισε στα γαλλικά κινηματογραφικά βραβεία Σεζάρ, για την πολύ καλή ερμηνεία της στα Σύννεφα του Σιλς Μαρία του Ολιβιέ Ασαγιάς, επεκτείνει τη συνεργασία της με τον ανατρεπτικό Γάλλο δημιουργό με το Personal Shopper.

Η ταινία που βρέθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα των περσινών Καννών, μπορούμε να πούμε πως ήταν η πιο διχαστική περίπτωση του περσινού φεστιβάλ, με τον Ολιβιέ Ασαγιάς να κερδίζει τελικά το βραβείο σκηνοθεσίας.

Η Μορίν είναι μια 20χρονη Αμερικανίδα που ζει στο Παρίσι και κάνει μια δουλειά που μισεί: φροντίζει για την γκαρνταρόμπα μιας διασημότητας. Δεν μπορούσε να βρει κάτι καλύτερο για να πληρώσει για τη διαμονή της στη γαλλική πρωτεύουσα. Και περιμένει. Περιμένει για ένα σημάδι από το πνεύμα του δίδυμου αδελφού της που πέθανε λίγους μήνες νωρίτερα. Μέχρι τότε η ζωή της βρίσκεται σε αναμονή.

Με στοχαστική διάθεση, αλλά χώρις ταυτότητα – την λες και ιστορία φαντασμάτων, την λες και ταινία μυστηρίου ή και υπαρξιακής αναζήτησης – ο Ασαγιάς διεισδύει σε έναν αθέατο και πνευματικό κόσμο, χωρίς να τον κατονομάζει, αντιπαραβάλλοντάς τον με τον υλικό.

Η ευφυΐα του Ασαγιάς είναι ότι συνεχώς διατηρεί μια αινιγματική ατμόσφαιρα, και δεν αποσαφηνίζει αν τα μηνύματα που δέχεται η Μορίν είναι όντως αληθινά, ή δημιουργήματα της δικής της ανάγκης για επικοινωνία.
Στις στιγμές όμως που επιλέγει να μας πείσει για την ύπαρξη φαντασμάτων – ευτυχώς είναι λίγες – χάνει το παιχνίδι και οριακά γλιτώνει την παρτίδα.

 

Αφήνοντας πάντως στο μεγαλύτερο μέρος την Kristen Stewart, που δίνει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας της, να κινείται μόνη της και να συνδιαλέγεται ελάχιστα με τους γύρω της, αποτυπώνει ένα ταξίδι αναζήτησης, με στοιχεία θρίλερ, διερωτώμενος κι ο ίδιος αν τελικά υπάρχει κάτι μετά από αυτή τη ζωή, ή αν εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει για να αντέξουμε το αναπόφευκτο τέλος.

Που παίζεται:

Ιντεάλ / Πέμ.-Τετ.: 17.45/ 20.00/ 22.15

Νιρβάνα Cinemax-Cyta / Πέμ.-Τετ.: 20.40/ 22.40

Αελλώ Cinemax-Cyta / Αίθουσα 3 Πέμ.-Τετ.: 19.30

Κηφισιά Cinemax-Cyta / Αίθουσα 2 Πέμ.-Τετ.: 18.45/ 22.30

Village 15 Cinemas @ The Mall / Αίθουσα 6 Village Cinema Πέμ.-Τετ.: 21.50/ 00.10

Village Shopping And More / Αίθουσα 16 Πέμ.-Τετ.: 20.20/ 22.40

Αλεξάνδρα  Θερινός / Πέμ.-Σάβ.: 20.50/ 22.50, Κυρ.-Τετ. 21.15

Cine Paris  Θερινός / Πέμ.-Τετ.: 20.45/ 23.00

Νανά Cinemax-Cyta / Αίθουσα 3 Παρ.-Τρ.: 22.40 / Αίθουσα 5 Πέμ.-Τετ.: 18.40

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss