Πάμε σινεμά; – The Wall

Ιράκ, 2007. Δύο Αμερικάνοι στρατιώτες, βρίσκονται παγιδευμένοι, υπό το έλεος ελεύθερου σκοπευτή. Με τον Μάθιους χτυπημένο και στο έλεος του σκοπευτή, ο Άιζακ μένει πίσω από έναν τοίχο που καταρρέει. Η δύναμη τους και το πνεύμα τους θα δοκιμαστούν σκληρά, όσο παλεύουν για να παραμείνουν ζωντανοί και να εντοπίσουν την απειλή.

Ο “μπλοκμπαστεράς” action σκηνοθέτης Doug Liman ( The Bourne Identity, Edge of Tomorrow, Mr. & Mrs. Smith) παραδίδει μια μινιμαλιστική, γεμάτη νεύρο και σασπένς ταινία. Ο Liman, στόν “Τοίχο” του, κατεβάζει ταχύτητα αλλά παράλληλα μας καθηλώνει απο τα πρώτα κιόλας λεπτά, με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία, στο αχανές (και πολλές φορές μονότονο) τοπίο της ερήμου.

 

Βασισμένος στόν αληθινό “μύθο” του ελεύθερου σκοπευτή Τζούμπα των Σουνιτών ανταρτών, του οποίου τα κατορθώματα κυκλοφόρησαν σε αναρίθμητα βίντεο από το 2005 έως το 2007 (αναφορά του έγινε και στο πρόσφατο American Sniper), o Liman εκμεταλλεύεται αυτές τις ιστορίες και αφηγείται, μέσα από μια διαφορετική οπτική, την ανθρώπινη διάσταση του πολέμου. Χτίζει ενα one-man show και πετυχαίνει στο να δημιουργήσει την κατάλληλη ένταση και το σασπένς ενός καλοφτιαγμένου ψυχολογικού θρίλερ.

Οι πληροφορίες για τους δύο “αντιπάλους”, μπορεί να αποκαλύπτονται αργά στο πρώτο μέρος, ωστόσο και μέσω γρήγορων σεναριακών λύσεων η ταινία “κυλάει” στο δεύτερο μέρος και μέχρι το ανατρεπτικό φινάλε, το οποίο – και χωρίς να πούμε πολλά – είναι πανέξυπνο.

Ο Aaron Taylor Johnson, εξαργυρώνει εδώ την Χρυσή Σφαίρα που κέρδισε για τον ομολογουμένως πολύ καλό του ρόλο στην ταινία Nocturnal Animal, δείχνοντας με τις ερμηνευτικές του ικανότητες, οτι δεν είναι ενα απλό “προπέτασμα καπνού”.  Εκμεταλλεύεται στο έπακρον την απουσία συμπρωταγωνιστή και δίνει μια γεμάτη ένταση ερμηνεία.

Ο Τοίχος μπόρει εκ’ πρώτης όψης να είναι ένα τεταμένο θρίλερ (και παράλληλα να θυμίζει ταινίες τύπου Buried), αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ενδιαφέρουσα εξερεύνηση του τρόπου που λειτουργεί πραγματικά ο πόλεμος, με άγνωστους να σκοτώνουν αγνώστους, στην περίπτωση μας ένας Αμερικανός στρατιώτης ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο ενός Ιρακινού ελεύθερου σκοπευτή. Αυτοί οι δυο άνθρωποι που δε γνωρίζονται μεταξύ τους (και ουσιαστικά δεν θα γνωριστούν ποτέ), βρίσκονται σ’ αυτή τη θέση και θέλουν απλά να επιβιώσουν.

Ο Τοίχος μπορεί να μην ανακαλύπτει τον “τροχό”, παραδίδει όμως (σε μεγάλο βαθμό) όσα σου υπόσχεται… υπόσχεση που σε κρατάει καθηλωμένο στο κάθισμά σου, μέχρι το φινάλε αυτού του πρωτότυπου σεναρίου.

 

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss